Чиж незаконно займає свою посаду, а Держкомтелерадіо - непотрібна структура?"Детектор медіа"

31 Серпня 2005
897

Чиж незаконно займає свою посаду, а Держкомтелерадіо - непотрібна структура?"Детектор медіа"

897
Про незаконність перебування на посаді голови Держкомтелерадіо Івана Чижа ще раз наголосили на сьогоднішній прес-конференції народний депутат Володимир Цибулько, президент Центру медіареформ Сергій Квіт та директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.
Чиж незаконно займає свою посаду, а Держкомтелерадіо - непотрібна структура?"Детектор медіа"
Про незаконність перебування на посаді голови Держкомтелерадіо Івана Чижа ще раз наголосили на сьогоднішній прес-конференції народний депутат Володимир Цибулько, президент Центру медіареформ Сергій Квіт та директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

„Ст. 106 Конституції України передбачає спеціальний порядок призначення за згодою Верховної ради трьох осіб, і серед них − голову Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення. Ця процедура не була дотримана, коли Чижа було призначено головою Держкомтелерадіо”, - зазначив Тарас Шевченко. Саме тому, за його словами, оскільки „Чиж був призначений на цю посаду не конституційним чином, можна ставити під сумнів усі його дії та рішення, які він приймав перебуваючи на цій посаді”.

Простеживши хронологію призначень Чижа, Тарас Шевченко розповів, що спочатку, у 2002 році, Верховна Рада дала згоду на призначення Кучмою Чижа головою Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення, тому Чиж отримав цю посаду. Однак, 28 січня 2003 року Конституційний суд прийняв рішення, де пояснював, що, оскільки в Конституції згадується Держкомтелерадіо, то він не може ідентифікуватися з Держкомінформом, оскільки в назві Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення містяться додаткові слова (інформаційної політики), тому останній є вже зовсім іншим органом. Далі Леонід Кучма звільнив його з посади голови Держкомінформу і призначив, вже без згоди Верховної Ради, головою Держкомтелерадіо.

Тарас Шевченко назвав кілька виходів з даної ситуації. По-перше, це негайне скасування рішення та звільнення Чижа, по-друге, оскарження указу в суді, і третім шляхом може стати звернення Президента до ВР з проханням дати згоду на звільнення.

Також на конференції Володимир Цибулько наголосив на зловживаннях Держкомтелерадіо під час приватизації приміщень, які належать цій структурі, і у зв’язку з цим зазначив: „Держкомтелерадіо так тримається за юридичну адресу Прорізна, 2, щоб потім продовжувати відстоювати права своїх клієнтів, яким здавали в оренду приміщення”.

Також занепокоєння Цибулька викликав той факт, що з 26 голів обласних та регіональних державних телерадіокомпаній змінилось лише 6 голів, за його словами, „інша команда залишилась старою”. На прес-конференції оприлюднили копії рекомендацій, які Чиж відправляв директорам обласних телекомпаній. Рекомендації стосувалися створення на базі ОДТРК Суспільного телебачення та радіомовлення, у них Чиж пропонував керівникам надіслати свої пропозиції щодо СМ.

У зв’язку з цим Володимир Цибулько заявив: „Той, хто був ворогом правди, намагається увійти в авторитетні кола телерадіогалузі. Цей крок Чижа − чергова афера для перехоплення цього „бренду” СМ. А Чиж хоче поставити на цьому проекті хрест і відкинути його на кілька років назад”.

Також на прес-конференції говорили про недоцільність існування Держкомтелерадіо та невідповідності його діяльності назві, яку він має, і яка б за Конституцією й мала визначати його повноваження (Держкомтелерадіо займається питаннями державного телебачення та радіо, пресою, мовною політикою, видавничою сферою). Тому, за словами учасників прес-конференції, обов’язки Держкомтелерадіо можуть бути розподілені між іншими структурами.

Після цієї конференції „Детектор медіа” намагалася взяти коментар у самого голови Держкомтелерадіо Івана Чижа. Але знайти його на робочому місці не вдалося. Його секретар повідомила, що він поїхав і чи повернеться сьогодні, невідомо. Водночас голова аналітичної служби Держкомтелерадіо Валентин Вайло наголосив, що з цього приводу коментарів не має: „У Івана Чижа – свій графік роботи. І нехай всі, кого хвилює це питання, звертаються до рішень Конституційного суду”

Читайте також:

Нацрада просить керівництво країни провести інвентаризацію державних будівель

Чиж просит суд урегулировать конфликт с Нацсоветом

Нацрада і Держкомтелерадіо: фінал майнового конфлікту?

Нацрада звинувачує керівників Держкомтелерадіо в провокації і „сумнівних господських оборудках”

Мураховський: «З переїздом Нацради в будинку на Прорізній 2 почали творитися містичні речі»

Конфлікт Нацради і Держкомтелерадіо щодо приміщень триває (оновлено)

Нацрада вимагає звільнити Чижа

Голова Держкомтелерадіо Чиж заявляє про загрозу знищення державного телерадіомовлення

Іван Чиж: Держкомтелерадіо вживає усіх заходів для виконання розпорядження Кабміну щодо передачі приміщення Нацраді

Трудовий колектив Нацради просить керівництво країни їм допомогти

Ігор Курус про те, чим закінчилась вчора комісії Держкомтелерадіо та Нацради з передачі приміщення на Прорізній, 2

Про незаконність перебування Івана Чижа на посаді Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення

Сьогодні Іван Чиж ледве потрапив до приміщення Держкомітету через пікетування ПОРИ

НАМ звертається до керівництва держави з проханням забезпечити людей, що працюють у Нацраді, належними умовами праці

Нацрада: Держкомтелерадіо саботує рішення Кабміну (оновлено)

Держкомтелерадіо оприлюднило заяву, де звинувачує Нацраду у "відвертому шантажі керівництва держави"

Нове засідання Нацрада збирається провести вже в приміщенні на Прорізній

Суперечка навколо приміщення Держтелерадіо

Нацсовету по вопросам телевидения дали новое помещение

Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
897
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду