Ідіоти і свобода

18 Серпня 2004
981

Ідіоти і свобода

981
(сердиті нотатки часу виборчої кампанії)
Ідіоти і свобода
Непопулярний нині Олександр Герцен півтора століття тому писав: “Не можна звільнювати людину ззовні більше, ніж вона звільнилася зсередини”. Спостереження точне, тільки незрозуміло, яким ще шляхом може така людина йти до свободи. Досвід підказує: дуже вже покрученим, а часом – ніяким. Бо свобода неможлива без розуміння політичних процесів, а це не дається від народження.

Днями від одного фахового викладача філософії я почув: “Покажіть мені того ідіота, котрий працює на Україну!” (кінець цитати). І хоча таких людей, котрі свідомо працюють на Україну, насправді, очевидно, мільйони, одразу ж подумалося про інше: про совєтську систему освіти, коли вихований нею нібито професійний філософ не знає філософського підґрунтя поняття “ідіот”. Справа в тому, що мислителі давньої Греції ідіотами звали людей, нездатних до занять політичною діяльністю, тобто служінню рідному полісу. Власне, і сучасне медичне значення слова “ідіот” не далеко відійшло від давньогрецького: йдеться про людей, котрі внаслідок хвороби не можуть бути повноправними і дієздатними громадянами.

Отож, як не крути, виходить, що ідіотами є не ті, хто працює на Україну, а зовсім інші – ті, хто не хоче чи не може підтримувати і будувати державу, громадянами якої вони вважаються. І яким би не був плюралістичним сучасний цивілізований світ, у ньому нормою є турбота про власну країну, а не демонстративна відстороненість від неї, ба більше – патріотизм власної кишені, і не більше того. Можна по-різному ставитися до американців, але бодай один факт добре засвідчує, що вони не ідіоти. У 1930-х роках, враховуючи наявність у США мільйонів вихідців із Німеччини, нацистські відомства вгатили силу-силенну грошей у те, щоб під вивіскою національно-культурних товариств створити в цій країні “п‘яту колону”, здатну у вирішальний момент належно вплинути на політичну ситуацію. І що ж: американці німецького походження охоче записувалися туди, співали хором пісні, пили разом пиво, пускали сльозу при згадці про Фатерланд, але у часи Другої світової війни, на відміну від усіх інших держав, де жила чимала кількість етнічних німців, у США “п‘ята колона” не сформувалася. На відміну від СРСР, де всіх осіб з німецькими прізвищами під час війни відправили самі знаєте, куди, у США вони нерідко очолювали і військові, і цивільні структури.

І зараз: після 11 вересня 2001 року американці не впали в розпач і не капітулювали перед світовим тероризмом. Вони готові воювати за цивілізацію стільки, скільки буде треба. Дискусія точиться тільки навколо найбільш доцільних засобів цієї боротьби. Можна по-різному ставитися до американців, але їм не відмовиш у любові до власної країни і у малій кількості ідіотів на душу населення.

Україна у сенсі ставлення населення до власної країни, на жаль, істотно відрізняється не тільки від Європи, а й від Азії та Латинської Америки і більше схожа на деякі держави Тропічної Африки, котрі за всіма параметрами дуже далекі від взірців демократичної цивілізованості. Скажімо, за даними різних соціологічних досліджень, близько третини українських громадян хотіли б полишити свою Батьківщину, і тільки 40-45% опитаних прагнуть працювати задля її прогресу і впевнені, що Україна перетвориться на нормальну європейську державу. З іншого боку, аж половина загалу прагне відкритих кордонів з Росією і закритих – з боку Європи.

Іншими словами, ми й не хочемо бути європейцями (і при цьому тільки п‘ята частина тих, хто хоче назавжди виїхати з України, націлилася на Росію чи на інші країни-члени СНД!). Нічого не скажеш, вміють мільйони наших співвітчизників мислити по-державному...

Чи інше: хтось подумав, до чого може призвести “залізна завіса” на кордоні з ЄС з нашого боку у той час, коли українська економіка реально виживає не завдяки донбасівським відрахуванням у держбюджет, як стверджує дехто, а передусім унаслідок “вливання” тих багатомільярдних доларових сум, що їх привозять із Європи легальні і нелегальні заробітчани?

Згідно із даними народного депутата Анатолія Матвієнка, кошти, щороку інвестовані в економіку України гастарбайтерами, порівнянні наразі з видатками Державного бюджету. Нормальний хід думок нормальних громадян: якщо нині національна економіка не здатна забезпечити гідною працею мільйони співвітчизників, слід докласти всіх зусиль, щоб ці люди змогли легально заробляти за кордоном якомога більші кошти, інвестуючи їх потім у вітчизняний бізнес. Хід думок половини українських громадян: треба вибудувати “залізну завісу” на кордоні з Європою, натомість повністю відкрити кордон на сході, через який і далі рухатимуться наркотики, нелегальні мігранти з азійських держав і місіонери “єдності трьох слов‘янських народів у боротьбі проти розтлінного Заходу”. Я вже не кажу про елементарний патріотизм – а їсти що будемо? Танки з салом?

Власне, традиція дуже своєрідного “думання” (це поважне слово доводиться ставити у лапки) про національні та індивідуальні інтереси у їхній сув‘язі в Україні тягнеться щонайменше з початку ХХ століття. При цьому не варто нарікати на некомпетентність політичної еліти – подивимося на масового громадянина. 1917 року мільйони українців-вояків армії Російської імперії радо вітали національне відродження і побудову Української Народної Республіки. А потім розійшлися по хатах. Наслідок – і політичну свободу, і національні права, і землю у цих мільйонів забрали більшовики, війська котрих на українських теренах у 1917-18 роках не перевищували кількох десятків тисяч багнетів. Та навіщо лізти у таку вже далеку історію? 1991 року Україна сприйняла рухівську програму унезалежнення та розбудови держави... і доручила її виконувати завзятому опоненту Руху, недавньому секретареві ЦК КПУ з питань ідеології Леоніду Кравчуку. А потім, 1994 року, більшість виборців підтримала Леоніда Кучму – того, котрий установив світовий рекорд із гіперінфляції та видав декрет про трасти, за допомогою двох цих акцій сприявши спорожненню кишень мільйонів громадян.

А що відбувається на наших очах? Мешканці Донбасу радо вітають вступ України у Єдиний економічний простір, хоча реалізація ЄЕП матиме наслідком закриття щонайменше 85-90% українських шахт (адже кузбаське вугілля, яке видобувається відкритим способом, є дешевшим за українське в 3-4 рази, навіть якщо врахувати ціну транспортування з Сибіру...). Невже ж шахтарям так до нестями хочеться бути безробітними? Чи вони вважають, що Путін годуватиме їх манною небесною?

Приклади можна продовжити. На жаль, до нестями. Можливо, не випадково на Заході, у країнах розвиненої нині демократії, до ХХ століття панувало обмежене виборче право? Але навіть закликати впроваджувати виборчі цензи на початку ХХІ століття якось незручно...

Джон Кеннеді любив повторювати: не думай, що твоя країна зробила для тебе, думай, що ти ще можеш зробити для своєї країни. Але, схоже, раніше, ніж сприйняти і втілити у своє життя цю розумну формулу, багатьом українським громадянам треба спершу просто навчитися думати. Бо ж інакше вони казна-що ще накоять і зі своєю “зовнішньою свободою”, і з власною країною.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу “Сучасність”, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
981
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду