Коронований натовп

28 Квітня 2004
1068

Коронований натовп

1068
Церемонія нагородження лауреатів конкурсу „Коронація слова” підтвердила, що з літературними конкурсами у нас не все в шоколаді.
Коронований натовп
Леся Ганжа, спеціально для „Детектор медіа” Церемонія нагородження лауреатів конкурсу „Коронація слова” підтвердила, що з літературними конкурсами у нас не все в шоколаді.

Я не люблю критикувати книжкові церемонії. З одної простої причини – вони всі мені не подобаються. Включно із тими, що робила сама. Доколупуватися, на скільки децл гірше краще від найгіршого, – нецікаво. Майже так само, як відвідувати книжкові церемонії. Скажу відверто: чи то віншувань-вручень-нагороджень, чи то презентацій, на яких би я відверто не нудьгувала, – мені трапилося мало. Але трапилися. На їхньому тлі безпорадність безпорадних ще більш помітна.

Нагородження переможців IV Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв „Коронація слова”, що відбулося вчора, 27 квітня, в Будинку вчителя, полишило в мені відчуття не просто естетичного дискомфорту, а химерної невідповідності. Уявіть собі пару ведучих цієї церемонії – Володимира Нечипоренка та Ольгу Сумську. Ну, про що б могли говорити ці люди, зустрінься вони в житті? Про погоду? Про шоколад? Про книжки? Та немає їм про що говорити і про що зустрічатися. Так само, як і іншим учасникам коронувального дійства – Ані Лорак, Каті Бужинській, Віктору Павліку – не було що сказати ані про авторів, яких вони пісенно віншували, ані про їхні короновані твори. Я вважаю, що поєднання „коня” і „трєпєтной лані” в не обмеженій умовностями свідомості є цілком можливим, але ця можливість має бути вмотивованою. Це слід розуміти так: присутність на „Коронації”, припустімо, Юрія Макарова – книжкового обличчя „1+1” – додаткової мотивації не потребує, а от присутність Каті Бужинської чи Віктора Павліка – так. Тобто Ані Лорак повинна співати на такому концерті не тому, що вона штатний шоколадний „голос” України, а тому що вона прочитала роман, наприклад, Марини Соколян і він їй сподобався. Тоді всім користь: і Ані Лорак від розуму Марини Соколян, і Марині Соколян – від популярного голосу Ані Лорак. Інакше присутність поп-зірок на книжковому нагородженні виглядає як холостий постріл. Або ще кумедніше – як шефський концерт: „Майстри естради – майбутнім майстрам пера”.

Одна поважна журналістка, на мій скептичний відгук щодо церемонії, кинула репліку: мовляв, кияни розбещені дармовими концертами на майданах, а бідні хлопчики й дівчатка з провінцій мають свято прилучення до української культури. Це формулювання мені ще менше сподобалося, ніж сама церемонія.

Бо в такий спосіб ми визнаємо, що провели конкурс літературної самодіяльності, щоб привезти в Київ на екскурсію талановиті провінційні літобдарування „прилучитися до культури”. Але автори, що надіслали свої твори на літературний конкурс, – не переможці шкільних олімпіад, серед них є й відомі письменницькі імена – Марія Матіос, приміром, чи Андрій Кокотюха, хоча, визнаю, мене зворушують деякі авторські біографії: наприклад, „Наталя Очкур, премія за роман „Учора і завжди”, м. Київ. Закінчила Київський технікум готельного господарства, працює бухгалтером”, або „Анна Хома, премія за роман „Заметіль”, м. Львів. Лікар, здобуває освіту психолога, працює в дитячій спеціалізованій клінічній лікарні, відділення реанімації”, або „Ірина Хомин, диплом „Коронації” за роман „Політ птаха”, м. Львів. Закінчила Одеський інститут зв’язку, працює інженером-зв’язківцем. Література – особливе захоплення. Написала кілька романів, і лише на „Коронації слова” вирішила оприлюднити частину написаного. Вважає, що сучасний літературний процес міг би бути жвавішим”.

Те, як пропонує Ірина Хомин пожвавити сучукрлітпроцес, – не вдалося почути нікому. І з точки зору прилучення до культури – це не справедливо. Бо від культури більшості учасників конкурсу навряд чи потрібні концертні номери, їм потрібне – визнання. Визнання себе рівноправним голосом в культурі – раз. І визнання себе письменником – два. Щоби його оцінили і посвятили у члени єдиного цеху. Тому багато доречнішою була би на церемонії присутність діючих українських письменників – Андруховича, Забужко, Винничука, Прохаська... І щоби говорили вони про переможців не „всі ви разом, ті, яким ми не надамо слова, бо вас усіх не переслухаєш...”, а вручали нагороду одному певному лауреатові. І говорили про одну конкретну людину. І один конкретний твір. Тоді би, може, в пам’яті присутніх вони би залишилися як окремі автори, а не коронований натовп.

Одна авторка мене вразила своєю елегантною вечірньою сукнею. Людина йшла отримувати свій персональний „Оскар”, а їй не дали сказати і двох слів. Бо на цьому святі в неї виявилася роль без слів. Епізод: вийти – отримати диплом, квіти й шоколад, сісти на місце. Звичайно, на великих урочистостях годі й уявити, щоби могли висловитися усі 34 дипломанти та лауреати конкурсу. Але повірте, захід-то виявився камерним: наприкінці церемонії половина залу сиділа з квітами та цукерками, додайте їхніх друзів та знайомих, + два численних журі, + преса. Тобто формат заходу цілком дозволяв не розраховані на велику концертну сцену поп-номери, а нормальну розмову в стилі свій до свого – по-своєму, і про книжку, і про читання... Помилка в масштабі.

До речі, про масштаб. Не так давно, коли починалися і „Коронація”, і „Книжка року”, здавалося, що за кілька років церемонія „Коронації” буде проходити щонайменше у Палаці „Україна”. І „Книжка року” теж там. Між „Людиною року”, „Золотим пером” і концертом Кіркорова. Бо це ж книжки. Бо зараз проведемо кілька вдалих піар-акцій, законодавство раз-два підрихтуємо – і зустрічайте розквіт українського книгарства. І наші книжкові церемонії стануть пишнішими і популярнішими за „Оскар”. А підтримка каналу „1+1” вселяла надії на майбутню медіа-зацікавленість. За останні п’ять років стало очевидним, що залишилося ще якихось 10 тисяч відер – і золотий ключик популярності української книжки та вітчизняної літератури у нас в кишені.

І трохи статистики.

– Всеукраїнський конкурс романів та кіносценаріїв „Коронація слова” проводиться вчетверте.

– На конкурс цього року було подано 897 романів та 589 кіносценаріїв, до фіналу з яких потрапило відповідно 20 і 14 творів.

– Першу премію за найкращий роман здобув Олександр Вільчинський з міста Тернополя за твір „Останній герой”, а за сценарій – Ярослава Горбач, студентка першого курсу театрального інституту імені Карпенка-Карого – кіносценарій „Дума про трьох братів”.

– У кожній номінації визначається:

перша премія – 18 тисяч гривень;

друга – 6 тисяч грн.;

третя – 4 тисячі грн.;

та сім заохочувальних премій по 1 тисячі грн.

– За чотири роки було видано 36 романів, що дістали відзнаки на конкурсі; щодо кіносценаріїв, то екранізовано було лише один: за сценарієм „Експеримент” Олександра Жовни, що переміг на конкурсі позаминулого року, Роман Балаян поставив картину „Ночь светла”, прем’єра якої, до речі, була таки ж учора в Будинку кінематографістів. На мій розсуд, долучення до тієї культури було би і цікавішим, і органічнішим, і більш вмотивованим, ніж співи під фанеру.

Леся Ганжа, спеціально для „Детектор медіа”

Читайте також:

Літпроцес і його засторога

Какао-боби на сторожі літературного процесу

Зголоднілий голос з порожнечі

Коронація порожнечі

Визначені переможці конкурсу „Коронація слова-2002"

„Коронація слова” зібрала вже три тисячі рукописів

Де взяти український сценарій?

Телевізорна література
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1068
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду