Літпроцес і його засторога

17 Грудня 2003
881

Літпроцес і його засторога

881
Гадаю, невдовзі займуть своє гідне місце на екрані як самі майстри Слова, так і їх продукт – книга. Мають з’явитись телерадіопроекти, які відображатимуть наш літпроцес, розвиток книжкового ринку, тенденції і перспективи в цілому.
Літпроцес і його засторога
5-й Київський книжковий ярмарок, що проходив з 10 по 13 грудня ц.р., вкотре “засвітив” результативність письменницької праці та зусилля видавців дня сьогоднішнього. Безумовно, резервів значно більше, ніж того, що вже зреалізовано. Але практично все, що робиться з популяризації українського слова, української книжки заслуговує на увагу і всіляку підтримку.

В рамках ярмарку Всеукраїнський конкурс романів та кіносценаріїв “Коронація слова” вперше представляв 32 книги своїх лауреатів, після чого відбулась прес-конференція. Не буду зупинятись на деталях і словах вдячності, висловлених на адресу конкурсу від авторів, імена яких стали відомими читацькому загалу. Я вкотре переконався в необхідності й користі подібних літературних змагань. “Коронація слова” стала для одиниць навкололітературних “тусовочників” подразником (аякже – на слуху!), зате для сотень часто зневірених авторів це – надія. Надія отримати перемогу й визнання і врешті – мати власну омріяну книжку. Чи багато в нашому житті таких надій?! Напевне, не настільки, щоб легковажити ними, як це намагається зробити у своїй статті М.Бриних ("Какао-боби на сторожі літературного процесу").

У своєму другому виступі автор все ж проникся “сумлінням літературного критика” і спробував перевести мову від власне аналізу фуршетного меню під час презентації книг-переможців “Коронації слова – 2002” до аналізу суто персон авторів, проблем конкурсу. Що ж, схоже недалеко вже й до аналізу суто книг.

За логікою справжньої літературної критики починати варто саме з цього. Так це важче від скороминущих епатажних вивержень. Бо ж книги читати треба! Але це саме те, чого нині бракує – добротної літературної критики. Тоді вам складуть щиру подяку всі: автори, видавці, організатори конкурсів (не лише “Коронації”), а основне – самі читачі.

Аби зреалізувати цю сподвижницьку справу, я готовий з-під землі дістати вам, пане Михайле, саме тої водочки, якої вам бракувало на презентації, вдосконалити форми проведення конкурсу (хоча усвідомлюю, як і ви, що досконалість не знає меж), аби з вашою допомогою довести тиражі нашої багатостраждальної української книжки до багатотисячних накладів.

Вірю, що так воно й буде. Колись. А хочеться вже сьогодні. Отут ми з вами, пане Михайле, однодумці. Тож – вперед! До омріяної мети – мати визначну вкраїнську книжку і вдячного масового читача. А ще – конструктивного майстерного літературного критика. Гадаю, приклад останнього ви все ж колись подасте.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
881
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду