Від маленького пабліка — до великого регіонального медіа. Як Thebuchacity завойовує довіру читачів і підтримує громаду

Від маленького пабліка — до великого регіонального медіа. Як Thebuchacity завойовує довіру читачів і підтримує громаду

10 Вересня 2024
289

Від маленького пабліка — до великого регіонального медіа. Як Thebuchacity завойовує довіру читачів і підтримує громаду

Анастасія Коваль, «Медіамейкер»
289
«Медіамейкер» поспілкувався із засновником Thebuchacity Олександром Остапою про становлення медіа, вплив повномасштабної війни й окупації міста на роботу видання та майбутні плани.
Від маленького пабліка — до великого регіонального медіа. Як Thebuchacity завойовує довіру читачів і підтримує громаду
Від маленького пабліка — до великого регіонального медіа. Як Thebuchacity завойовує довіру читачів і підтримує громаду

Оригінал публікації на сайті «Медіамейкер» за посиланням

Thebuchacity — це локальне медіа про життя Бучі та Київського регіону. Воно зʼявилося 2015 року як сторінка в Instagram, а пізніше і Facebook. Тоді основним контентом були фотографії міста й перепости новин від підписників. Сьогодні Thebuchacity — найбільше незалежне медіа Бучі, якому довіряють тисячі мешканців регіону. 

За майже дев’ять років роботи медіа запустило сайт, канал у Telegram і сторінку в TikTok, почало знімати відео на YouTube, створило документальний фільм про місто та стало одним з основних інформаційних джерел під час російської окупації регіону. 

Від одного фото до пабліку про життя міста

Історія Thebuchacity почалася 7 січня 2015 року із блогу в Instagram. Олександр Остапа, який на той час працював національним координатором міжнародної спортивної організації, зробив фото засніженої Бучі. Локального пабліка, куди б він міг відправити своє фото, в місті тоді ще не було. Тому він вирішив, що треба зареєструвати окрему сторінку в Instagram, куди викладатимуться світлини міста. Мешканцям сподобалась ідея нового пабліка й вони почали підписуватися на сторінку, ставити вподобайки. За кілька днів Thebuchacity зʼявилася й у Facebook. Там Остапа поширював публікації своїх знайомих-бучанців, які писали про місто та його проблеми. У обох соцмережах засновник заохочував підписників робити власні публікації з хештегами, які потім міг перепостити на сторінки Thebuchacity. 

Популярність блогу активно росла. Вже за дев’ять місяців Instagram налічував 1000 підписників, а Facebook — 400. Олександр Остапа самостійно писав новини, частину з яких він отримував від підписників і вказував авторство джерела, робив прямі етери з подій у місті. Далі в Thebuchacity зʼявилася реклама місцевих бізнесів. Власними силами Остапа розробив сайт медіа, але через завантаженість в основній діяльності його довелося закрити. 

НА ТОЙ ЧАС У БУЧІ БУЛО ВСЬОГО КІЛЬКА ОНЛАЙН-МЕДІА, БІЛЬШІСТЬ З ЯКИХ БУЛИ ПРОВЛАДНІ Й ВИХВАЛЯЛИ СВОГО КАНДИДАТА В МЕРИ, А КОНКУРЕНТІВ ОБЛИВАЛИ БРУДОМ.

Тому контент, який публікував Остапа в пабліку Thebuchacity, потроху завойовував прихильність читачів. 

2019 року почався новий етап розвитку медіа. До команди приєднався Олександр Борцов — тепер головний редактор Thebuchacity. Удвох з Остапою вони почали писати новини, які публікували в соцмережах. На початок 2022 року команда вже складалася з пʼяти людей. «Ми робили новини, створювали контент на YouTube, до нас навіть почали приходити рекламодавці. Щось вже могли покрити за кошти з реклами, щось купували за свої гроші», — говорить Олександр Остапа. 

Фото команди з тренеркою Богданою Бадрак під час проведення тренінгу на тему: «Новітні правописні норми в журналістських повідомленнях»


Фото команди із тренеркою Богданою Бадрак під час тренінгу на тему: «Новітні правописні норми в журналістських повідомленнях»Переломний рік 

Початок повномасштабного вторгнення приніс редакції Thebuchacity нові виклики. Команда оперативно відреагувала на ситуацію в місті та околицях і почала займатися координаційною роботою. Вони створили низку чатів у кожному районі міста, де розміщували інформацію про евакуацію, ситуацію всередині Бучі, допомогу, пошук зниклих людей чи втрачених речей. Перевіряти й поширювати новини допомагали волонтери, які залишилися в місті й мали інтернет і звʼязок. Деякі з них продовжили працювати в редакції вже після деокупації області. Окрім того, медіа запустило чат-бот «Я в безпеці», який допомагав місцевим мешканцям відшукати своїх близьких. Згодом створили окремий чат для пошуку родичів, а після деокупації — для пошуку майна. 

Роботу цих чатів не припинили досі. На сьогодні в редакції їх уже 17, а підписані на них понад 16 000 людей. «Є чати менш активні, є більш активні. Люди спілкуються між собою, знайомляться, навіть ходять одне до одного в гості. Ми час від часу ділимося новинами Thebuchacity, щоб читачі знали, що відбувається в їхньому районі, стежимо за дотриманням правил у каналах», — ділиться Олександр Остапа. 

Після деокупації Бучі редакція продовжила інформувати населення про події в місті та регіоні, висвітлювала відбудову й актуальні події. «Нашим другим Днем народженням вважаємо березень 2023 року. Тоді ми відкрили громадську організацію “Буча найкраще місто”, в межах якої почали працювати як незалежне медіа Бучі та регіону», — говорить Остапа. 

Новини, YouTube та документальний фільм

Засновник Thebuchacity каже, що 90 % контенту видання сьогодні — це новини міста й регіону. Проте команда також створює ексклюзивні та партнерські матеріали на суспільно-важливі теми. На сайті їх розміщують у розділ «Публікації». Теми для матеріалів відбирають відповідно до запитів авдиторії, реакцій та обговорення в міських чатах. Якщо якась подія в місті викликає обурення чи жваве обговорення, команда цікавиться проблемою, робить запити в міську раду, комунальні підприємства чи інші компанії, що відповідають за її розв’язання. «Щотижня ми збираємося командою й обговорюємо теми, які можна висвітлити. У нас є файл, в який додаємо ідеї матеріалів. Ми стежимо за тим, що цікаво авдиторії, та пишемо про це», — говорить засновник Thebuchacity.

Великий пласт роботи видання — це спецпроєкти. Їх медіа реалізовує за партнерської підтримки. У матеріалах розповідають про місцевих мешканців чи ініціатив, які пережили окупацію, про бучанців, що волонтерять і допомагають військовим та ВПО, про місцеві бізнеси, які попри руйнування змогли відновитися і працювати в місті. Переважна більшість таких проєктів — це відеоформати, які публікують на YouTube-каналі. «Райони твого міста», «Герої твого міста», «Вулиці твого міста» — це великі текстові матеріали. Вони створені, аби мешканці більше знали про історію Бучі, на честь кого названі вулиці в місті та життєпис захисників з міста, що загинули на війні чи під час окупації міста. 

Команда видання разом з героями проєкту "Буча: місто незламних. Волонтери"

Команда видання разом з героями проєкту «Буча: місто незламних. Волонтери»

Редакція має досвід роботи з форматом відеоподкастів, а віднедавна — й аудіоподкастів. 30 серпня презентували новий проєкт «Буча: місто незламних. Бізнеси». Його придумав і повністю реалізував засновник видання Олександр Остапа. Також над візуалом працювала дизайнерка медіа. Підтримала проєкт громадська організація «Інститут масової інформації». Послухати його вже можна на платформі Spotify, а згодом обіцяють запуститися ще й на Apple Podcasts, YouTube та Megogo. Героями перших трьох епізодів стали: шеф-кухар та керівник ресторану «Завертай», місцева підприємиця та засновниця кавʼярні JUL’S Coffee & Peace і кафе Bunker, подружжя власників мережі магазинів «Галя Балувана» та кафе «Yellow Blue Bus» у Бучі та Ворзелі.

Основні джерела розповсюдження контенту Thebuchacity — це соцмережі. У Instagram видання має понад 22 000 підписників й охоплення 450 000 за пів року, у Facebook — 26 000 підписників й охоплення 1 млн за пів року, TikTok понад 20 000 підписників з охопленням 1 млн за пів року й понад 10 000 у Telegram. У жовтні 2023 року у видання зʼявився ще й сайт. Його створили за підтримки проєкту Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. За пів року відвідуваність сайту — 35 000 унікальних читачів. «Наш сайт активно розвивається. Люди заходять читати переважно серйозні матеріали, як от інтервʼю з керівниками міської влади. Також у нас є “вічнозелені теми”: розклад маршруток та електричок (81 000 переглядів на нещодавній новині) та поради куди віддати непотрібні речі в гарному стані (7300 переглядів)», — говорить Остапа. 

Фото команди та запрошених гостей, серед яких Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Пех, громадський діяч та бучанець Віталій Пчолкін з показу фільму «Буча: Місто незламних»

Команда й запрошені гості, серед яких Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Пех, громадський діяч та бучанець Віталій Пчолкін з показу фільму «Буча: Місто незламних»

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки підтримало ще один проєкт медіа: створення документального фільму «Буча: Місто незламних». Виробництвом стрічки повністю займалася команда. Сьогодні стрічка вже набрала понад 150 000 переглядів на YouTube, а прем’єра відбувалася на спеціальних показах у Бучі та Миколаєві. У другу річницю звільнення Київщини від окупантів фільм показали на каналі Армія TV у застосунку «Дія» та на стримінгових платформах MEGOGO та SweetTV. «Створення цього фільму сформувало нову частину нашого медіа — продакшн-студію. Ми почали записувати історії волонтерів, працівників освіти, медицини, релігії — всіх, хто пережив окупацію міста. Зараз говоримо із представниками бізнесу. А ще є безліч тем, про які можна розповідати», — зазначає засновник.

Фото з показу фільму «Буча: Місто незламних»

Фото з показу фільму «Буча: Місто незламних»

Фото з показу фільму «Буча: Місто незламних»

Фото з показу фільму «Буча: Місто незламних»

Команда, обовʼязки та співпраця з молодими авторами

«Сьогодні в Thebuchacity працює 14 людей. Ми ділимося на новинну редакцію, продакшн і проєктну команду. Журналістка, редакторка новин і спеціалістка з SMM тісно співпрацюють із дизайнеркою. У нас є менеджерка з рекламних партнерств, а віднедавна і ком’юніті-менеджерка», — розповідає Олександр Остапа. 

КОМАНДА ПРАЦЮЄ З ОФІСУ В ЦЕНТРІ БУЧІ. КЕРІВНИК ДІЛИТЬСЯ, ЩО МІСТЯНИ ЗНАЮТЬ ПРО ЇХНЮ РЕДАКЦІЮ ТА ЧАСТО НАВІДУЮТЬСЯ В ГОСТІ.

«Люди приходять познайомитися, подякувати. Бо в нас крім інформаційної діяльності ще є дуже велика волонтерська й соціальна робота. У соцмережах видання ми завжди розміщуємо інформацію про допомогу, коли хтось її потребує. Допомагаємо містянам із пошуком зниклих тварин. А ще я офіційно військовий волонтер, тобто перебуваю в базі Реєстру волонтерів від Державної податкової служби. А отже маю право збирати великі суми коштів на особистий рахунок і не мати проблем з податковою. Завдяки нашому проєкту “Бучанський лимон” ми зібрали майже 3 млн гривень на допомогу військовим із Бучі. Зовсім скоро буде анонс нового масштабного збору», — говорить Остапа. 

Редакція співпрацює з молодими операторами на гонорарній основі. Керівник медіа також планує залучати журналістів 2–3 курсів університету до написання матеріалів у Thebuchacity. Також видання співпрацює із громадськими діячами, активістами для авторських колонок. Одним із перших стане Віталій Пчолкін — засновник громадської організації «Група активної реабілітації» та мешканець Бучі. Він додатково висвітлить тему інклюзивності міста, яку видання активно підтримує.

Офіс редакції

Офіс редакції

Офіс редакції

Офіс редакції

Фінансування

Засновник Thebuchacity говорить, що медіа працює завдяки підтримці читачів, партнерів і міжнародних організацій. Першими донорами, які підтримали роботу медіа, став проєкт Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. «У межах цієї співпраці ми запустили сайт, створили документальний фільм “Буча: Місто незламних” та проєкт “Райони твого міста”», — говорить Остапа. 

Серед партнерів Thebuchacity також були: Європейський фонд за демократію (EED), ГО «Інститут масової інформації», Фонд «За сильну Україну», Європейський Союз і Media Development Foundation. 

Видання працює з рекламодавцями. Вони розробили рекламну політику, яка погоджена Інститутом розвитку регіональної преси відповідно до законодавства. «Ми рекламуємо тільки ті товари й послуги, які погоджені в Законі “Про рекламу”, — каже засновник. — Окрім цього, не будемо публікувати рекламу сумнівного характеру чи ту, яка не відповідає нашим цінностям». 

Нещодавно Thebuchacity почала роботу в новому напрямі — співпраці з комʼюніті. Команда вже має сторінку на платформі Patreon, де поки всього чотири платні підписники. А комʼюніті-менеджерка проходить навчання на курсі побудови спільнот від MDF. Також редакція отримує кошти із продажу власного мерча. 

«Гроші — це велика проблема. У нас закінчилося річне інституційне фінансування і зараз ми працюємо з тими коштами, що отримали з реклами, продажу мерча тощо. Намагаємося перерозподілити їх, працюємо зі спільнотою та шукаємо нові джерела», — говорить керівник медіа.

Офіс редакції

Офіс редакції

Принципи роботи та плани

Остапа зазначає, що Thebuchacity ніколи не напише замовний матеріал, адже поважає свого читача й не хоче в такий спосіб втратити його довіру. Серед принципів, якими керується Thebuchacity, є чесніть і відкритість. Тому якщо журналіст чи редактор припуститься помилки, то обовʼязково перепросять у своєї авдиторії за це.

«Велика проблема регіональних незалежних редакцій — потреба доводити авдиторії, що ми нікому не належимо. На щастя, я бачу, що наші читачі та глядачі почали довіряти нам як незалежному регіональному медіа. А у владних колах нас почали поважати та звертати увагу на те, що ми пишемо», — говорить керівник. 

У планах засновника видання — розширитися інформаційно й на Гостомель (наразі звідти пишуть лише новини й шукають журналіста на місці). А також зберегти команду, яка вже є сьогодні. «У мене дуже класні колеги. Вони навчаються, підвищують свої скіли. І моя задача: зберегти кожного з них. Щоб це зробити, потрібне фінансування. Його я й шукаю», — підсумовує Олександр Остапа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Анастасія Коваль, «Медіамейкер»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
289
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду