У Гонконгу двох журналістів судять за звинуваченнями у «підбурюванні» проти влади

У Гонконгу двох журналістів судять за звинуваченнями у «підбурюванні» проти влади

31 Серпня 2024
298

У Гонконгу двох журналістів судять за звинуваченнями у «підбурюванні» проти влади

298
Human Rights Watch закликає уряд Гонконгу скасувати вироки та припинити тиск на медіа.
У Гонконгу двох журналістів судять за звинуваченнями у «підбурюванні» проти влади
У Гонконгу двох журналістів судять за звинуваченнями у «підбурюванні» проти влади

29 серпня 2024 року окружний суд Гонконгу засудив двох редакторів видання Stand News. Йдеться про 54-річного колишнього головного редактора Чуна Пуй-Куена та 36-річного колишнього виконувача обов'язків головного редактора Патріка Лема. Чун і Лем можуть отримати до двох років ув'язнення.

Про це повідомляє Human Rights Watch.

«Уряд Гонконгу надсилає журналістам жахливе послання: висвітлення питань, які становлять суспільний інтерес, може призвести до ув'язнення. Уряди Гонконгу та Китаю мають негайно скасувати вироки Чуну та Лему і припинити репресії проти свободи медіа», — зазначила заступниця директора Human Rights Watch у справах Китаю Мая Ван.

Під час 57-денного судового процесу прокурор надав 17 статей, опублікованих у Stand News як докази, що видання намагалося «розпалити ненависть до урядів Гонконгу та Китаю». Суддя, якого уряд обрав для розгляду справ національної безпеки, визнав 11 з цих статей «підбурювальними». Поліцейські рейди та арешти співробітників змусили Stand News припинити свою діяльність у грудні 2021 року.

Серед нібито «підбурювальних» матеріалів була стаття про колишню журналістку Гвінет Хо, яка балотувалася на неформальних праймеріз для вибору продемократичних кандидатів на вибори до Законодавчої ради 2020 року. Суд визнав ці праймеріз «незаконними» і засудив Хо та 44 інших активістів за Законом про національну безпеку, який Китай запровадив у Гонконгу в червні 2020 року.

Інші статті містили коментарі журналіста Аллана Ау, який називав процес у справах національної безпеки «показовим судом», а застосування закону про підбурювання — «юридичними війнами», а також думку вигнаного активіста Санні Чунга про те, як він став об'єктом розшуку поліції Гонконгу.

Суддя вирішив, що ці статті мали на меті «підірвати авторитет урядів Гонконгу та Китаю» та «розпалити ненависть до них», враховуючи «суспільні заворушення та нестабільні емоції населення на той час».

Вироки Чуну та Лему мають оголосити 26 вересня. Лем не був присутній на оголошенні вироку через проблеми зі здоров'ям.

Відповідно до Закону про національну безпеку, уряди Китаю та Гонконгу швидко вжили заходів для обмеження громадянських свобод у Гонконгу. Влада дедалі частіше використовує закон про підбурювання для придушення мирних висловлювань, застосовуючи його проти авторів дитячих книжок, науковців, людей, які розповсюджували листівки за незалежність, та тих, хто аплодував під час суду над продемократичним активістом.

У березні уряд Гонконгу запровадив новий драконівський закон про національну безпеку, що замінив колоніальний закон про підбурювання та передбачає до семи років ув'язнення. З 2020 року уряди Китаю та Гонконгу знищили незалежні медіа Гонконгу, які десятиліттями були критично налаштовані до Комуністичної партії Китаю.

Поліція Гонконгу провела рейди та закрила Apple Daily, заарештувавши його власника, топменеджерів та співробітників, і заморозила активи компанії. Щонайменше сім інших новинних видань припинили роботу через страх репресій. Уряд Гонконгу також неодноразово переслідував Асоціацію журналістів Гонконгу, зокрема звинувачуючи її колишнього голову в «перешкоджанні» під час репортажу та подаючи очевидно політично мотивовану заяву на відшкодування податків у розмірі 400 000 гонконзьких доларів (51 000 доларів США).

Декілька урядів та ООН висловили занепокоєння щодо стрімкого погіршення свобод у Гонконгу з 2020 року. Однак, за винятком США, які запровадили цільові санкції проти китайських і гонконзьких посадовців через Закон про національну безпеку, мало хто вжив конкретних заходів.

«Драматичне падіння свободи медіа в Гонконгу має глобальні наслідки, адже світ давно користувався роботами безстрашних журналістів, які висвітлювали події в Китаї. Уряди, які стурбовані ситуацією, повинні підтримати рештки цього простору, запровадивши санкції проти тих, хто порушує права, та підтримуючи журналістів Гонконгу», — зазначила Ван.

Нагадаємо, у Гонконзі з міркувань безпеки закрилося «Радіо Вільна Азія», яке фінансують США.

Фото: AP Photo.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
298
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду