У Білорусі дружина ув’язненого журналіста «Радіо Свобода» Дар’я Лосік вийшла на волю

У Білорусі дружина ув’язненого журналіста «Радіо Свобода» Дар’я Лосік вийшла на волю

25 Липня 2024
452

У Білорусі дружина ув’язненого журналіста «Радіо Свобода» Дар’я Лосік вийшла на волю

452
За даними правозахисників, Дар’ю звільнили 3 липня за амністією або помилуванням.
У Білорусі дружина ув’язненого журналіста «Радіо Свобода» Дар’я Лосік вийшла на волю
У Білорусі дружина ув’язненого журналіста «Радіо Свобода» Дар’я Лосік вийшла на волю

У липні в Білорусі звільнили з колонії дружину ув’язненого журналіста «Радіо Свобода» Ігоря Лосіка Дар’ю Лосік. Про це повідомляє правозахисний проєкт «Гомельська Вясна».

За інформацією правозахисного центру «Вясна», Дар’ю звільнили 3 липня за амністією або помилуванням з жіночої колонії №4 міста Гомель.

Як повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода», у колонії Дар’я Лосік працювала на швейній фабриці, де шила форму для силовиків.

Крім Дар'ї Лосік, з гомельської колнії звільнили  ще чотирьох жінок-політв’язнів — Світлану Лупач, Поліну Половинко, Тамару Острейко та Катерину Маденкову. Вони були засуджені за участь у мирних акціях протесту.

Дар’ю Лосік затримали вранці 18 жовтня 2022 року після обшуку в неї вдома, звинувативши у «сприянні екстремістській діяльності». Підставою для переслідування стало її інтерв’ю про чоловіка телеканалу «Белсат» навесні 2022 року, в якому вона «позиціонувала себе як дружина політв’язня». 19 січня 2023 року її засудили до двох років позбавлення волі.

США закликали негайно звільнити Дар’ю Лосік. Президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай також вимагав її негайного звільнення.

Її чоловіка, журналіста «Радіо Свободи» та адміністратора опозиційного телеграм-каналу «РБ головного мозку» Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року. У грудні 2022 року його засудили до 15 років позбавлення волі за нез’ясованими звинуваченнями. 

У 2020-му Лосік оголошував безстрокове голодування, яке через різке погіршення стану на 42-му дні зупинив за власним бажанням. У березні 2021 року на знак протесту проти нового обвинувачення він спробував порізати руки й оголосив нове сухе голодування, яке тримав чотири дні.

У березні 2023-го Ігор Лосік скоїв спробу самогубства. За даними правозахисників, він тривалий час голодував у колонії, а потім порізав собі руки та шию. Ігоря врятували та відправили до медсанчастини.

Правозахисний центр «Вясна» визнав подружжя Ігоря та Дар’ї Лосіків політв’язнями. Їхню чотирилітню доньку Пауліну після затримання Дар'ї опікували її батьки.

Фото: Дар’я Лосік / «Радіо Свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
452
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду