Медіарух закликав припинити тиск та погрози журналістам видання Texty.org.ua

Медіарух закликав припинити тиск та погрози журналістам видання Texty.org.ua

13 Червня 2024
2308

Медіарух закликав припинити тиск та погрози журналістам видання Texty.org.ua

2308
Заява Медіаруху щодо тиску на видання Texty.org.ua
Медіарух закликав припинити тиск та погрози журналістам видання Texty.org.ua
Медіарух закликав припинити тиск та погрози журналістам видання Texty.org.ua

In English

Ми, журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, шоковані і категорично засуджуємо хвилю тиску, наклепів та погроз, які отримує незалежне українське видання «Тексти» (Texty.org.ua).

6 червня «Тексти» опублікували дослідження «Американські гойдалки: Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні». В дослідженні проведено аналіз політичного, медійного та експертного середовища в США, яке впливає на прийняття рішень про подальшу підтримку України в російсько-українській війні. Дослідження містить перелік організацій та людей, які виступають у США проти підтримки України. Видання «Тексти» не засуджували їхнє право на свободу висловлювання, а лише констатували факт, що вони виступають проти підтримки України й що аргументи, які наводить багато хто з них, співзвучні з наративами російської пропаганди щодо України.

Після публікації дослідження «Тексти» зіткнулися з величезним шквалом ненависті, погроз, закликів позбавити їх фінансування, різноманітного тиску. І весь цей шалений тиск на українське дослідницьке медіа надходить від представників та прихильників Республіканської партії США, які мали би захищати свободу слова як засадничу складову демократії і бути взірцем для інших країн. 

  • Директор Інституту Рона Пола Деніел МакАдамс заявив, що українське видання, яке фінансується американським урядом, створило hate list американських громадян, що є просто неправдою. Його матеріал почали активно поширювати консервативні видання, ультраправі та ліві американські активісти, атакуючи редакцію Texty.org.ua й авторів статті в соцмережах, в тому числі погрожуючи їм розправою.

  • Конгресвумен Марджорі Тейлор Ґрін назвала публікацію Texty.org.ua «списком ворогів” і заявила, що за цим списком стоїть президент України Володимир Зеленський, що також є неправдою. Ми, українські журналісти, підтверджуємо репутацію “Текстів» як абсолютно незалежного видання і відкидаємо це звинувачення. 

  • Сенатор Джей Ді Венс і член Палати представників США Метт Ґейтц закликали державного секретаря США Ентоні Блінкена надіслати їм інформацію про українську неурядову організацію Texty.org.ua до 28 червня. Вони звернулися до Комітету з питань асигнувань Палати представників із проханням припинити підтримку Texty.org.ua, що є прямим тиском на свободу слова і незалежне видання. У вівторок, 11 червня, комітет ухвалив таку резолюцію. Наголошуємо, що «Тексти» не отримують прямого фінансування з американського бюджету, а лише через агентства, які мають свою незалежну фінансову політику, і атакувати їх в такий спосіб — це ще одна абсолютно недемократична практика.

  • Ілон Маск, який також був згаданий у дослідженні Texty.org.ua, відгукнувся на заклик позбавити медіа будь-якої донорської підтримки та закликав внести видання до списку терористичних організацій.

  • Тисячі коментарів із погрозами розправи і ненавистю щодо видання Texty.org.ua ширяться в соціальній мережі Х. 

Така скоординована атака на незалежне медіа підриває фундаментальні принципи, на яких базується демократичне суспільство. Якщо комусь не подобаються матеріали журналістів, то потрібно висловити свою точку зору, спростувати чи заперечити. Але не погрожувати журналістам розправою, не закликати включити їх в списки терористів, не здійснювати фінансовий тиск, щоб заткнути їм рот. 

Ми закликаємо Конгрес та Сенат США:

  • Припинити тиск на видання Texty.org.ua і не використовувати українське медіа для внутрішньоамериканської політичної боротьби на тлі майбутніх виборів у США.

  • Показати, що ви дійсно підтримуєте принципи свободи слова і готові стати на захист незалежних медіа та відкликати рішення, які можуть обмежувати свободу висловлювання незалежної української преси. 

  • Провести власне розслідування і встановити, чи дійсно факти, викладені в матеріалі Texty.org.ua, доводять розповсюдження тез, співзвучних з агресивною кремлівською пропагандою в Сполучених Штатах Америки, і якщо так, то чому. 

Поширення хибної інформації, дезінформації та фейкових новин у власних інтересах – один зі способів, яким Російська Федерація атакує Україну та країни Західного Світу, які допомагають протистояти російській агресії. Ми закликаємо вільне, демократичне суспільство Сполучених Штатів Америки рішуче підтримати незалежну журналістику, яка проливає світло на те, як Росія веде свої інформаційні війни проти демократії в світі, включно зі США. 

Мільйони українців стали жертвами агресивної російської пропаганди і геноцидної риторики, прямих закликів до знищення наших громадян. У цей критичний для нашої країни час ми високо цінуємо підтримку уряду та народу США, які надають Україні фінансову та військову допомогу, бо захист правди і демократичних цінностей є нашою спільною метою.

Медіарух також закликає міжнародні організації, уряди та громадянське суспільство посилити підтримку України в її боротьбі за незалежність. Наша спільна з партнерами боротьба проти тиранії та авторитаризму має стати прикладом для всього світу. 

Довідково: Медіарух ― спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», «Ліга.net», «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації «Незалежна медійна рада», «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом приєдналися інші організації та окремі журналісти ― загалом понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту «Медіарух» для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням. 

Організації, які доєдналися до акції підтримки Texty.org.ua:

  • Коаліція РПР;
  • Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки;
  • Український ПЕН;
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду