Тренінг «Контрадеза»:  Як ми вчились медіаграмотності у Львові

Тренінг «Контрадеза»: Як ми вчились медіаграмотності у Львові

17 Листопада 2023
675
17 Листопада 2023
13:54

Тренінг «Контрадеза»: Як ми вчились медіаграмотності у Львові

Артем Москаленко
студент Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка
675
У перші вихідні листопада мав можливість відвідати Львів. Цього разу приїхав, щоб взяти участь у тренінгу «Контрадеза» від «Детектор медіа».
Тренінг «Контрадеза»:  Як ми вчились медіаграмотності у Львові
Тренінг «Контрадеза»:  Як ми вчились медіаграмотності у Львові

Почалось все з мого допису про «інформаційне перевантаження» — це було моє завдання, аби потрапити на тренінг. Успішно виконавши його, почав збирати валізи, щоб з 4 до 5 листопада вчитись медіаграмотності у Львові, принаймні і я так спочатку вважав. Насправді я отримав набагато більше, ніж ще один захід присвячений фейкам, дезінформації та пропаганді.

Перший день почався з лекції Лідії Смоли. Тема лекції — «Як працює пропаганда», хоча під час трьох години лекторка розповіла нам набагато більше. Ми всі відмовились від кавобрейку, аби на 20 хвилин більше слухали лекцію. Почув дуже багато думок, які і досі укладаються в моїй голові. Одна з них, що ти — це середнє значення п'яти людей з твого найближчого оточення. Другу частину дня слухали Анастасію Шимчук. Вона розповідала про проєктний менеджмент. Дуже цікавий метод планувати щось з кінця події, а не спочатку. Закінчився день лекцією Олександра Пирожкова, де ми говорили де, як і навіщо читати новини.

Наступний день почав своєю лекцією Отар Довженко. Згадав, як рік тому писав свій перший матеріал за його текстами на MediaLab. Тепер він стояв у декількох метрах від мене та розповідав як правильно писати. Далі слухали Вадима Міського. Він розповідав про мультимедійну протидію пропаганді, зокрема, про свій подкаст «Руській фейк іди на ***(дно))». Також говорили про дослідження «ДМ», які вони проводять, щоб визначити індекс медіаграмотності. Жартували, чи є якийсь зв'язок між вірою в таро і медіаграмотністю. Закінчували цей день разом з Вікторією Польченко, яка теж казала про подкасти. Але тепер ми вчились їх створювати. Цікавий лайфхак: щоб добре записати звук на телефон, не треба робити з нього мікрофон і тримати його відповідно — просто тримайте його як зазвичай при розмові з другом.

Останній третій день ми почали з уроків ораторського мистецтва від Дмитра Хоркіна. Зокрема згадали про неймовірного оратора, який обговорював ціну на газ з Юлією Володимирівною. Закінчився тренінг лекцією з Альоною Романюк. Місцями це було дуже дивно, але не менш цікаво. За три години ми встигли придумати механізм для захисту курячих яєць, прочитати інструкцію, яку читати не треба та пограти в антифейкову гру.

Той недільний вечір закінчився прогулянкою Львовом разом з тим, хто разом зі мною був на тренінгу. Маршрут був доволі простий: Готель, Центр та Вокзал. З вокзалу я і поїхав з думкою про те, що тепер я проведу свій власний тренінг з медіаграмотності (і цього нас теж вчили).

Артем Москаленко, студент Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, учасник тренінгу «Контрадеза» від «Детектора медіа»

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

Фото: Артем Москаленко/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
675
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду