detector.media
16.09.2023 11:00
У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів (ВІДЕО)
У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів (ВІДЕО)
Акцію організували Премія імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Центром прав людини Zmina та Інститутом масової інформації.

У суботу, 16 вересня, у Києві в Іллінському сквері відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх убитих українських журналістів, приурочена до 23-х роковин убивства українського журналіста.

Учасники акції, журналісти й правозахисники згадали про:

Під час акції відбулось відкриття фотовиставки «The War Is Not Over Yet» про злочини Росії проти медіа та журналістів в Україні після 24 лютого 2022 року.

Серед учасників акції:

Модераторка акції: Ольга Сніцарчук — журналістка, телеведуча, ведуча подкасту «Тут-і-тепер: Історія журналістів на війні».

Організатор: Премія імені Георгія Ґонґадзе

Організаційні партнери: Український ПЕН, Zmina, Інститут масової інформації.

Інформаційний партнер: Львівський медіафорум.

Премія імені Георгія Ґонґадзе — відзнака та екосистема ініціатив для незалежних журналістів, заснована Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, Асоціацією випускників kmbs та виданням «Українська правда». Премія вручається раз на рік, 21 травня, в день народження Ґонґадзе.

Лауреатами Премії були Богдан Логвиненко (2023), Євген Малолєтка та Мстислав Чернов у тандемі (2022), Мирослава Барчук (2021), Павло Казарін (2020), Вахтанґ Кіпіані (2019).

Читайте також: 

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати йому.

У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать Георгію. Згодом з’ясувалося, що Георгія Ґонґадзе викрали співробітники міліції та вбили в ніч на 17 вересня.

За вбивство Ґонґадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року. У липні 2021 року Верховний Суд залишив Пукача за ґратами довічно.

Засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Ґонґадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президенти та всі очільники МВС і ГПУ.

Скриншот відео: Zmina / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY