Білоцерківське «Бліц-ФМ»: як працює локальне радіо під час війни

Білоцерківське «Бліц-ФМ»: як працює локальне радіо під час війни

7 Грудня 2022
2308

Білоцерківське «Бліц-ФМ»: як працює локальне радіо під час війни

2308
Цілодобові чергування через повітряні тривоги, «ентузіазм і волонтерство» без рекламних доходів — реалії життя радіостанції на Київщині.
Білоцерківське «Бліц-ФМ»: як працює локальне радіо під час війни
Білоцерківське «Бліц-ФМ»: як працює локальне радіо під час війни

Регіональний ринок радіо і до великої війни мав багато проблем: локальним радіостанціям доводилось конкурувати з багатими й потужними всеукраїнськими мережами, боротися за частоти й відчайдушно шукати рекламодавців, аби вижити. Після 24 лютого, коли рекламний ринок фактично зупинився, а в радіостанцій з’явились нові обов’язки — наприклад, повідомляти про повітряну тривогу, — життя локального радіо стало ще важчим. Водночас радіо для людей, часто позбавлених будь-яких інших медіа та зв’язку, стало надзвичайно важливим джерелом інформації.

Білоцерківська радіостанція «Бліц-ФМ» із початком великої війни радикально перебудувала й роботу редакції, і зміст свого ефіру, перетворившись із розважальної на переважно інформаційну. Втім і для розважального та пізнавального контенту місце в ефірі знайшлося. До 24 лютого радіостанція мала наміри поширити своє мовлення на сусідню область, однак зараз ці плани під загрозою. «Детектор медіа» поговорив із людьми з команди «Бліц-ФМ» про їхню роботу під час війни.

Ідея запустити радіо в Білій Церкві спала Богданові Яременку ще двадцять років тому. Разом із дружиною Румяною він володіє рекламною агенцією «Бліц», і радіостанція могла би посилити цей бізнес. Однак на початку двотисячних грошовиті конкуренти випередили Богдана Яременка. «З’явилися дві FM-станції — “Майдан ФМ” і “Радіо Нет”, — розповідає він. — Згодом їх спіткала невдача: перша втратила ліцензію, другу продали мережі “Люкс ФМ”. Ми ж із 2006 року подавали й подавали заявки на конкурси, аби отримати частоту в Білій Церкві. На це пішло дванадцять років». Радіо «Бліц-ФМ» вийшло в ефір 2018 року на частоті 103,3 FM. Бренд добре відомої в місті рекламної агенції зберегли в назві радіо, аби місцеві рекламодавці відразу розуміли, з ким мають справу.

Богдан Яременко

Формат радіостанції Богдан Яременко характеризує як «домашнє радіо, близьке до свого слухача». Цільова аудиторія — чоловіки й жінки віком від двадцяти п’яти років, «свідомі, активні, позитивні, успішні, які багато працюють і люблять розслабитись». У звичній сітці мовлення радіо — ранкове шоу, новини, музичний хіт-парад, дитяча програма, а також програми про кіно, літературу, моду, красу і спорт; іноді організовували живі виступи музичних гуртів у студії. За словами керівника радіо, станція набула популярності в Білій Церкві — люди багато пишуть у соцмережах, телефонують до студії, беруть участь у розіграшах. Втім одним містом «Бліц-ФМ» не обмежився: компанія отримала ліцензію на мовлення у Фастові й Богуславі на Київщині, а також Умані на Черкащині, й мала амбіції мовити на два регіони.

У команді радіостанції п’ятеро людей — Марина Панченко, Вова Дяченко, Оля Рябченко, Єгор Кондратюк та Ігор Малашенко. Марина і Вова ведуть ранкову програму «Ранкова Бєлка» (Бєлка — місцева назва Білої Церкви); у Вови також є власна програма про сучасне українське кіно. Оля веде вечірній ефір і авторську програму про сучасну українську літературу. Єгор Кондратюк відповідає за новини: збирає, перевіряє й озвучує в ефірі. В кожному випуску новин «Бліц-ФМ» є світові, українські, місцеві та спортивні новини. Світові і всеукраїнські новини беруть із перевірених українських медіа, місцеві — з офіційних місцевих ресурсів, анонсів, афіш тощо. Радіостанція має сторінки в інстаграмі й фейсбуку, а ось тікток закинула — робочих рук не вистачає, аби вести його як слід.

Оля Рябченко

Вова Дяченко

Марина Панченко

Єгор Кондратюк

Ігор Малашенко — технічний директор і музичний редактор радіостанції. Музичний формат «Бліц-ФМ» — суперхіти й найкращі часи всіх часів у сучасних обробках. «Віддаємо перевагу реміксованим версіям, бо це робить етер більш драйвовим. Також в етер потрапляють ремікси місцевого диджея», — розповідає Ігор. За його словами, в етері радіостанції приблизно 45% пісень українською мовою — це більше, ніж вимагає закон (35%). Пісень, які не відповідають формату радіостанції, в ефір не беруть, хоча виконавці часом навіть пропонують за це гроші. 

За словами Ігоря, пісні радіостанція отримує з розсилок або від менеджерів виконавців. Якщо є нагода, радіостанція пропонує виконавцям представити пісню особисто в прямому етері чи телефоном у рубриці «Бліц-прем’єра». Лише за останні пів року — вже під час великої війни — в етері станції виступали Gooma, представниця України на «Дитячому Євробаченні-2021» Олена Усенко, «Мурени», Мішель Андраде, Михайло Дащенко («Свій пацан»), IR`S, Fiolet, Анна Трінчер та інші. «Прем’єр пісень у прямому ефірі стало дуже багато, — каже Марина Панченко. — Виконавці намагаються підтримати аудиторію. Щоправда, через повітряні тривоги й вимкнення світла часто доводиться скасовувати прем’єри».

Ігор Малашенко

Перш ніж прийти працювати на радіо, Марина Панченко грала у Клубі веселих і кмітливих. Вона має власний дитячий театр, викладає в інституті й вигадує запитання для вікторин, які проводять в ефірі «Бліц-ФМ». До 24 лютого радіо мало багато рекламодавців, і вікторини були популярним форматом співпраці: глядачі відповідали на запитання й отримували подарунки від спонсорів. Вікторини зараз не проводять, адже тривоги й вимкнення світла не дозволяють планувати ефір. «Ми не можемо дати точну дату нашим спонсорами, гарантувати, що щось вийде в ефір. Наприклад, нещодавно цілий ранковий ефір не було світла — що тут вдієш?» — пояснює Марина.

Марина згадує ранок 24 лютого, коли в Білій Церкві вперше лунали не навчальні сирени повітряної тривоги. «Я відразу поїхала на роботу, — розповідає ведуча. — В нас удома вже була зібрана тривожна валізка. Радіо в нас у підвалі, тому тут безпечно. Днів десять я жила на роботі. Була постійно в етері — щойно приїхала, сіла й почала говорити, розповідала останні новини, заспокоюючи людей і саму себе». Міська рада зобов’язала радіостанцію транслювати попередження про повітряну тривогу. Це значило, що не можна запрограмувати ефір і піти спати — потрібно чергувати в редакції цілодобово, адже тривога може початись будь-коли.

Сітку мовлення змінили, й дотепер не всі розважальні програми повернулися в ефір. Натомість побільшало новин — а отже й роботи в новинаря Єгора.

Коронавірусна епідемія боляче вдарила по доходах «Бліц-ФМ», але, за словами Богдана Яременка, втрати під час великої війни набагато більші. Після повномасштабного вторгнення реклама майже зникла, й до червня радіостанція практично не мала доходів — працювали «на ентузіазмі, як волонтери». На щастя, ще до 24 лютого компанія оплатила всі ліцензії, зокрема й у нових містах, та замовила необхідну апаратуру. У лютому мали отримати гроші на запуск мовлення у Фастові, Умані й Богуславі, однак після вторгнення банк відмовив у кредиті. Довелося мобілізувати ресурси, аби робити все власним коштом.

Кабінет Міністрів зобов’язав медіа транслювати сигнали тривоги й відбою, але не пояснив, як компенсувати додаткові витрати. «Ми виконуємо цю вимогу, але жоден державний орган не думає, звідки нам узяти гроші для оплати цілодобового чергування, оплату електроенергії, роботи передавачів. Тільки на електроенергію йде близько 50 тисяч гривень на місяць», — нарікає Богдан Яременко. Втім настрій у нього бойовий: «Те, що ми живі, здорові, працюємо — це вже супер. Усі інші проблеми якось владнаємо».

«Хочу, щоб ми перемогли, настав мир, і всі плани, які стали на паузу, почали втілюватись на повну. Щоб наша культура потужно рвонула догори», — додає Марина Панченко.

Фото надані командою «Бліц-ФМ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду