Волинський пресклуб оголосив переможців 6-го конкурсу журналістських матеріалів із гендерної тематики

Волинський пресклуб оголосив переможців 6-го конкурсу журналістських матеріалів із гендерної тематики

7 Вересня 2022
890

Волинський пресклуб оголосив переможців 6-го конкурсу журналістських матеріалів із гендерної тематики

890
Серед тих матеріалів, які відзначили члени журі цього року, — просвітницька публікація журналістки «Детектора медіа» Ольги Білоусенко «Що таке Стамбульська конвенція й чому вона не руйнує "традиційну" українську сім’ю».
Волинський пресклуб оголосив переможців 6-го конкурсу журналістських матеріалів із гендерної тематики
Волинський пресклуб оголосив переможців 6-го конкурсу журналістських матеріалів із гендерної тематики

Волинський пресклуб оголосив імена переможців 6-го конкурсу журналістських матеріалів із гендерної тематики, який проводить спільно з ГО «Гендерний центр Волині».

Однією з ключових тем матеріалів, поданих на цьогорічний конкурс, стала повномасштабна війна в Україні.

У конкурсі взяли участь 67 робіт, які були оприлюднені в січні-липні 2022 року. Відзнаки отримали 18 з них.

Найкращий відеосюжет:

  • 1 місце — сюжет журналістки Ірини Дєдушевої «Знешкоджує підозрілі коробки та предмети – саперка Наталія Усенко»;
  • 2 місце — сюжет кореспондентки одеської філії Суспільного Ольги Циктор «Старша слідча на роботі, волонтерка – у вільний час: історія поліцейської з Одещини»;
  • 3 місце — сюжет журналістки Світлани Русіної «Народити під час війни. Як працює обласний перинатальний центр в умовах воєнного стану» в ефірі Nagolos TV (Хмельницький).

Найкращий матеріал у друкованих ЗМІ:

  • 1 місце — стаття редакторки газети «Нова доба» Олени Бичкової «Щоденно приймає "дзвінки життя"» (Маневичі, Волинська обл.);
  • 2 місце — матеріал журналістки Богдани Садомської «"Асвабажденная" від щастя: сповідь напівсироти» для друкованого видання «Вперед» (смт Ярмолинці, Хмельницька обл.);
  • 3 місце — стаття кореспондентки газети «Вісті» Тетяни Марченко «Тетяна Верба: "Я тканиною, він залізом – разом рятували життя"» (Ніжин, Чернігівська обл.).

Найкращий матеріал в онлайн-виданнях:

  • 1 місце вибороли два матеріали: журналістки видання Kolo.news Наталки Сіробаб «"Військовий облік не дорівнює мобілізації": чому восени не всі жінки підуть до армії» (Полтава) на сайті «По той бік гендеру»; матеріал Євгенії Генової «"Тепер я знаю, для чого вижила під Іловайськом", — ветеранка АТО з Одеси» для сайту «Ізбірком»;
  • 2 місце здобула стаття журналістки Ірини Березовської «Твоє місце (не) на кухні: як жінки в науці з львівським корінням змінюють світ» для «Еспресо. Захід» (Львів) та просвітницький матеріал Ольги Білоусенко «Що таке Стамбульська конвенція й чому вона не руйнує "традиційну" українську сім’ю» у «Детекторі медіа».
  • 3 місце отримали теж два матеріали: «Армія — друга сім’я. Історія конотопки, яка більше не уявляє свого життя серед цивільних» журналістки Вікторії Євтушенко для онлайн-видання «Цукр» (Суми); «Знайти своє місце. Чому освічені українські жінки за кордоном вимушені прибирати вулиці?» журналістки «Очевидець.Медіа» Світлани Шевчук (Тернопіль).

На номінацію «Найкраща аудіопередача» було подано тільки один матеріал, тож переможця у ній не визначали.

Найкращий матеріал у тематичних виданнях:

  • 1 місце — стаття редакторки сайту «Терен» Євгенії Цебрій «У 40+ уже записують до бабусь": як ейджизм отруює життя жінок» (розміщений на сайті «Повага. Кампанія проти сексизму в медіа та політиці», тимчасово недоступний);
  • 2 місце — матеріал журналістки, редакторки стрічки новин Центру прав людини Zmina Яни Радченко «Ромська активістка Анжеліка Бєлова: Громадська діяльність — це справа мого життя» (розміщено на сайті «50%», тимчасово недоступний); «Амбасадорки України» Оксани Іванців для сайту «Гендер в деталях»;
  • 3 місце — стаття журналістки Олени Кущенко «До сраки ваші стереотипи»: про кольоровий папір, жіночу роботу і манікюр не для хлопчиків» для видання Divoche.media; «Як українські феміністичні та ЛГБТ+ організації працюють під час війни» Альони Грузіної (опубліковано на сайті «Гендер в деталях»).

Спеціальну відзнаку «За просвітництво жінок і дівчат» отримала стаття тернопільської журналістки Ірини Небесної «Що треба знати про "дівочу пліву" та чому її не варто так називати».

До складу журі конкурсу увійшли:

  • Вікторія Кобиляцька — редакторка у «Повага. Кампанія проти сексизму в медіа та політиці»;
  • Наталка Тарасенко — голова Житомирської обласної молодіжної громадської організації «Паритет», експертка з питань гендерної рівності;
  • Богдана Стельмах — координаторка Волинського пресклубу, керівниця проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики»;
  • Микола Ябченко — спеціаліст із цифрової грамотності Програми розвитку ООН;
  • Оксана Ярош — голова ГО «Гендерний центр», гендерна експертка проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», професорка кафедри політології СНУ ім. Лесі Українки.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду