detector.media
13.03.2022 22:31
У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію
У Польщі Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію
У Комітеті літературознавчих наук Польської академії наук вважають, що вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Сергія Жадана.

Польська академія наук висунула кандидатуру українського письменника Сергія Жадана на здобуття Нобелівської премії у галузі літератури.

Про це йдеться у відозві Комітету літературознавчих наук Польської академії наук.

«Ми прийняли ухвалу про висунення Сергія Жадана на Нобелівську премію у галузі літератури. Жадан – один серед найвидатніших поетів України та блискучий прозаїк, його твори перекладені багатьма мовами та нагороджувані у світі, – ми переконані, що це письменник щабля Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно вслухається у них. Сьогодні поет у своєму Харкові. Він бореться», – зазначили у відозві.

Літератори Польщі засудили збройний напад Росії на Україну.

«Агресивні дії Кремля проти українського народу та української держави не мають виправдання», – зазначають польські літератори.

Вони кажуть, що надаватимуть тимчасову допомогу українцям – як у Польщі, так і в Україні.

Польські літератори хочуть створити у Польщі простір, в якому науковці з України могли б тимчасово продовжувати свою наукову й дидактичну працю.

«На нашу думку, польські університети мають допомогти у будуванні такого простору», – зазначається у відозві.

24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

Нагадаємо, що твори Сергія Жадана перекладені більш ніж двадцятьма мовами. Сергій Жадан – громадський активіст і один із лідерів думок в Україні. З початку війни він перебуває в рідному Харкові – наразі це одна з гарячих точок в Україні, яка потерпає від артилерійських обстрілів та бомбардування окупантів. Сергій Жадан долучився до волонтерського руху та збирає амуніцію для добровольчих батальонів у Харкові. Крім того, майже кожного ранку він викладає у фейсбуку фото Харкова та пише зворушливі тексти про рідне місто, які, можливо, після війни стануть основою для нової книги Жадана.

Фото: фейсбук Сергія Жадана

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY