detector.media
08.10.2021 12:15
Нобелівську премію миру отримали головред російської «Нової газети» і філіппінська журналістка
Нобелівську премію миру отримали головред російської «Нової газети» і філіппінська журналістка
Нагороду вручили «за зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та стійкого миру».

Нобелівська премія миру за 2021 рік присуджена головному редактору та одному із засновників російської «Нової газети» Дмитру Муратову і філіппінській журналістці Марії Рессі.

Як повідомив Норвезький Нобелівський комітет в Осло, нагороду вручили «за зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та стійкого миру».

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/KHeGG9YOTT

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021

Дмитро Муратов – один із засновників «Нової газети», з моменту створення видання був членом редколегії, спеціальним кореспондентом в зоні бойових дій і заступником головного редактора. Вперше став головним редактором в 1995 році. Наступні 22 роки керував редакцією, однак у листопаді 2017 року не став висувати свою кандидатуру на чергові вибори. Знову був обраний головредом видання у 2019 році. 

У березні 2014 року Муратов підписав лист проти війни, у якому низка діячів російської інтелігенції засудили військовий напад РФ на Україну.

«З моменту заснування в 1993 році "Нова газета" публікувала критичні статті на теми від корупції, поліцейського насильства, незаконних арештів, маніпуляцій на виборах, фабрик тролів і до застосування російський військ всередині і за межами Росії. Опоненти "Нової газети" відповідали на це погрозами, насильством і вбивствами. З моменту заснування газети вбиті шість її журналістів, включаючи Ганну Політковську, яка писала про війну в Чечні. Незважаючи на вбивства і погрози, головний редактор Муратов не відмовився від принципу незалежності і послідовно захищав право журналістів писати на вибрані теми, поки це відповідає професійним та етичним стандартам журналістики»,цитує «Нова газета» голову комітету Беріт Рейсс-Андерсен.

Муратов заявив, що має намір перевести частину Нобелівської премії фонду «Круг добра», який допомагає дітям з важкими і рідкісними захворюваннями. Як пише Російська служба Бі-бі-сі, фонд був створений на початку 2021 року президентом РФ Володимиром Путіним. Туди спрямовуються кошти від оподаткування росіян, які заробляють більше 5 млн рублів на рік.

Марія Ресса – філіппінська журналістка, співзасновниця та виконавча директорка онлайн-видання Rappler, яке відоме резонансними розслідуваннями про корупцію та злочини наркомафії. Раніше Ресса працювала провідною журналісткою-розслідувачем регіонального відділення CNN, також співпрацювала з ABS-CBN та WSJ. Є критиком президента Філіппін Родріго Дутерте. 

«Нобелівський лауреат Марія Ресса використовує свободу вираження поглядів, щоб викрити зловживання владою, застосування насильства та зростаючий авторитаризм у своїй рідній країні, на Філіппінах. У 2012 році вона стала співзасновником Rappler, компанії онлайн-медіа, яка проводить журналістські розслідування», – йдеться у повідомленні комітету.

Після публікацій низки матеріалів про порушення прав людини на Філіппінах влада звинуватила Рессу в «кіберзлочинах». Законодавство про кіберзлочини в цій країні передбачає кримінальну відповідальність, журналістці може загрожувати до шести років ув'язнення.

У 2020 році лауреатом Нобелівської премії миру стала Всесвітня продовольча програма. Премія була присуджена з формулюванням «за зусилля по боротьбі з голодом та внесок у створенні умов для миру в районах військових конфліктів».  

Графіка: The Nobel Prize 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY