Фронтова кореспондентка Євгенія Мельник: «Семирічна дочка сказала: “Мам, а можна я візьму маленьку каску, маленький бронежилет і поїду з тобою?”»

Фронтова кореспондентка Євгенія Мельник: «Семирічна дочка сказала: “Мам, а можна я візьму маленьку каску, маленький бронежилет і поїду з тобою?”»

8 Вересня 2021
4132

Фронтова кореспондентка Євгенія Мельник: «Семирічна дочка сказала: “Мам, а можна я візьму маленьку каску, маленький бронежилет і поїду з тобою?”»

4132
Журналістка й продюсерка запорізького ТV5 про зйомки під обстрілами, проблеми воєнної документалістики та рекордні п’ять «телетріумфів».
Фронтова кореспондентка Євгенія Мельник: «Семирічна дочка сказала: “Мам, а можна я візьму маленьку каску, маленький бронежилет і поїду з тобою?”»
Фронтова кореспондентка Євгенія Мельник: «Семирічна дочка сказала: “Мам, а можна я візьму маленьку каску, маленький бронежилет і поїду з тобою?”»

Євгенія Мельник — авторка, продюсерка й режисерка запорізького телеканалу TV5. Вона абсолютна рекордсменка за кількістю отриманих статуеток «Телетріумф» серед регіональних журналістів країни — своєму телеканалу вона принесла їх уже п’ять (рекорд на національному рівні належить Аллі Мазур — вісім статуеток). Із 2015 року Женя працює в найгарячіших точках на сході нашої країни. Вона зняла сотні сюжетів і десятки випусків авторської програми «Донбас сьогодні». Зараз вона як продюсерка й режисерка працює над створенням документальних фільмів і вже випустила десяток стрічок у рамках циклу «На краю миру».

Говоримо з Женею про етапи її творчої кар’єри, особливості документального жанру і просування регіонального телеканалу на один рівень із загальнонаціональними.

Про рекордну колекцію «тріумфів», роботу воєнною кореспонденткою і професійну команду

— Женю, серед твоїх світлин у соцмережах є цікавий знімок ти і п'ять «телетріумфів». Усі вони — твоя заслуга. Яка статуетка найцінніша?

Та, що найбільше запам’яталася, звісно, перша. Того року премія проводилась одразу за підсумками двох років, я потрапила в номінацію «Репортер-регіон» і перемогла. Хлопці з нашої команди кажуть: якщо один раз могла бути випадковість, то другий — точно закономірність, і це точно заслужено. Ми це довели і в наступні два роки проведення премії. Причому на третій церемонії наша команда виграла у трьох номінаціях — «Репортер. Регіони», «Документальний фільм. Регіони» «Інформаційна програма. Регіони». Тоді це був просто вибух емоцій. Я  вищала від радості, стрибала й бігала за статуетками. Звісно, головне не нагороди, ми вже потрапили в шортлист, це вже круто. Але все одно так хотілося не підвести команду й отримати визнання за всі наші труди.

Однак найприємніше все-таки це відгуки глядачів. Коли люди нас дивляться, пишуть, телефонують, запитують, як допомогти героям — це найкраща нагорода.

— А з чого все починалося? Ти прийшла працювати як звичайна журналістка, чому вирішила стати саме воєнною кореспонденткою?

Коли почалися воєнні дії, ніде не було зрозумілої інформації. По новинах показували одне, в інтернеті писали інше, люди розповідали третє. І ось мені захотілося поїхати туди, просто щоб розібратися для самої себе, що там. І потім уже донести людям правдиву інформацію.

Їздили туди працювати журналісти центральних каналів, а в регіонах нічого не було. Мені всі казали: Женю, там небезпечно, ти там не зможеш.

Один знайомий журналіст, який частенько бував у зоні бойових дій, сказав: там тільки міцні чоловіки в окопах, куди вже тобі? Я після цих слів вирішила: поїду точно.

— Як відреагували на твоє рішення рідні, керівництво телеканалу?

На початку 2015 року стався обстріл із «градів» мікрорайону Східний у Маріуполі, було багато жертв, зруйновані будинки. Молодіжна організація одного із запорізьких заводів збиралася везти туди гуманітарну допомогу. Я довго відпрошувалася в керівництва, вони не хотіли відпускати, переживали. Але все-таки ми туди пробралися. І привезли перший невеликий сюжет для новин.

Мамі я довго не говорила. Потім уже не могла приховувати. Вона одразу і не зрозуміла, куди ми їдемо, що там. Каже: ну в нас там родичка під Червоноармійськом живе, тьотя Люда, провідайте її, заїдьте поїжте. Потім уже мама все проаналізувала, подивилася, і їй швидко мої відрядження перестали подобатися. Бо небезпечно, бо вдома дитина маленька.

На той момент моїй доньці Насті тільки виповнилося сім років. Вона вже тоді дивилася всі мої сюжети і програми, знала, що там і як. А одного разу підійшла до мене і сказала: мам, а можна я візьму маленьку каску, маленький бронежилет і поїду з тобою? Я не буду тобі заважати, просто буду тримати за ручку, щоб тобі не було страшно.

— Як зібрали команду? Адже не кожен захоче і зможе працювати в таких умовах.

Ясна річ, що людина поїде туди тільки за власною ініціативою. Телеканал не може взяти на себе таку відповідальність і змусити, якщо кореспондент не готовий до таких поїздок. Це небезпечно, тому я просто запитала, хто хоче. Двоє людей виявили бажання: оператор Юра Васильченко і водій Андрій Скиба. Пізніше до нас приєднався оператор Сергій Чалий.

Потім нашим постійним водієм став Саша Кравець. Це просто наш ангел-охоронець, він завжди про нас піклується: годує, контролює, щоб ми одягали всю захисну амуніцію. Тільки ми відзнімемо, він говорить: подзвони мамі, подзвони чоловікові, скажи, що все гаразд, що ви живі й неушкоджені.

Вже пізніше, коли Юра переїхав до Києва, а в Сергія народився син, довелося шукати заміну. Оператор Саша Гоц тоді тільки прийшов на телеканал і сам попросився з нами їздити. Я, звісно, дуже переживала. Це таке місце, куди з кимось незнайомим ти не зможеш поїхати, просто робота не піде. Це повинен бути не просто твій колега: оператор — уже практично бойовий товариш. Тому що там дуже багато психологічних моментів. Коли ти працюєш, усе на адреналіні відбувається, а коли приїжджаєш у місто і розслабляєшся, тільки тоді розумієш, де ти була. Тому людська підтримка відіграє велику роль. Я, як людину, його не знала. Ми довго ходили, багато говорили, притиралися одне до одного. Він запитував, я йому пояснювала, яка в нас специфіка роботи, тому що багато про що не можна говорити, багато речей є військовою таємницею. Я повинна бути впевнена в людині, з якою працюю, на двісті відсотків. Кілька місяців це тривало. Перший раз він їхав разом з іншим оператором, пізніше почав їздити сам. Вони всі професіонали. Одна б я не впоралася, одні вони б теж не зняли.

Саша, до речі, потім теж був номінований на «Телетріумф» — не на регіональну навіть, а на загальнонаціональну позицію. Потрапив до трійки найкращих операторів країни, в один список із фахівцями центральних телеканалів, які по 20–30 років працюють на своїх місцях.

— Як ви готувалися до поїздок, як намагалися убезпечити себе?

Техніка безпеки в нашій команді відіграє, мабуть, головну роль. Але, навіть дотримуючись усіх правил, там ти ніколи не знаєш, із якого боку може прилетіти снаряд. І майже всі мої товариші відчули це на собі. Під обстріл ми вперше потрапили в районі Донецького аеропорту в 2016-му. Знімали на позиціях, де завжди до цього було тихо. Але раптово почався обстріл з АГС — поряд почали розриватися гранати. Нас швиденько евакуювали в окоп, і я, напевно, зіпсувала більшу частину відео, тому що сиділа в глибині окопу й постійно кричала оператору: «Сєрьожа, ти зайшов в окоп, Серьожа, ти в касці?»

Другий випадок був із Юрою. Теж на нічних позиціях у районі Красногорівки був обстріл із міномета. І коли прилетіла чергова міна й недалеко від нас розірвалася, потрібно було швидко падати в окоп. Чи то осколок прилетів, чи то відкритий цинк із патронами, який стояв неподалік, — Юру зачепило. Обійшлося розрубаним пальцем, його зашили військові.

В Авдіївці є промзона, яку практично зрівняли з землею, там одні руїни. Працюючи в цьому місці, оператор Саша наступив на іржавий цвях, який проткнув наскрізь підошву взуття і його ногу. Ми дуже хвилювалися, щоб не було зараження. На щастя, все обійшлося.

А взагалі проходили величезну кількість тренінгів, які часом були морально складнішими, ніж самі зйомки. Найбільше запам’яталися заняття з представниками ОБСЄ, які приїхали з Великої Британії. Деяких із них розшукує терористична організація ІДІЛ. Моє фото, до речі, також розміщено на сайтах «Трибунал» так званої «Новоросії». У графі «злочин» написано «Український пропагандист».

Нас вчили, як поводитися при захопленні в заручники. Робили все, як у реальності. Нас вивезли на хамерах у поле і без попередження захопили, так би мовити. Допит був. Деякі люди не витримували, особливо дівчатка, плакали, просили зупинити це.

 

Робота з документалками та особливості спілкування з героями

— Наскільки відрізняється робота над сюжетом, інформаційним проєктом і документальним фільмом?

Під час роботи в зоні бойових дій у нас накопичився величезний архів. Ми дійшли висновку, що він теж має право на життя. Звісно, їхали й робили додаткові зйомки. І за хронометражем, і за жанром — це різна робота. І обладнання вже потрібне трохи інше.

Була смішна історія з камерою нічного бачення. Тоді ми знімали документалку про морських піхотинців «Чорні берети». Зйомки проходили в селі Широкине, де бої майже не вщухають. Найактивніші обстріли там бувають уночі. Ми домовилися з командуванням залишитися з ночівлею, нас завезли на передові позиції. Позиції ворога були дуже близько і через лампочки, яких на такій камері чимало, нас могли засікти. Тоді рятували зйомку підручними засобами — заклеювали їх ізоляційною стрічкою, а якщо її не вистачало, в хід ішла навіть жувальна гумка.

Під час зйомок проєкту «Донбас сьогодні» ви познайомилися з багатьма цікавими людьми. Хто запам'ятався найбільше? З кимось зараз підтримуєш стосунки?

Запам’яталися найбільше діти. З дітьми завжди потрібно працювати акуратно, тому що вони, незважаючи на свій вік, мислять по-дорослому, вони дуже багато побачили і пережили. Потрібен акуратний підхід, щоб записати інтерв’ю й не травмувати дитячу психіку. У нашому циклі є фільм «Листи з фронту», де показується, як діти всі свої переживання відобразили в листах. Листи не адресовані певній людині, вони адресовані кожному, хто дивиться цей фільм.

 

Моя головна мета: фільм завжди повинен змусити людину задуматися, підштовхнути до дії або мотивувати. І саме після цієї стрічки до редакції почав надходити шквал дзвінків: всі питали про наших маленьких героїв, питали, чим вони можуть допомогти, як підтримати цих дітей. І ми їздили у школи, збирали для героїв фільму канцелярські товари, іграшки, солодощі, подарунки. Все це передавали, і діти розуміли, що вони не одні в цьому світі.

Фільм «Авдіївка» — це моя перша документальна робота. На кінофестивалях теж саме він завжди забирає найбільшу кількість нагород.

 

Ми його знімали з 2015 по 2017 рік. Дуже потоваришували з одним чоловіком, який писав вірші, де описував усі події, що там відбувалися, вів власну воєнну хроніку. Ми часто до нього потім заїжджали в гості, й він завжди розповідав, що мріє, щоб його почули, щоб його прочитали. І ми не могли не взяти ці вірші у фільм, тим більше, що вони справді були гідні. На жаль, до прем’єри він не дожив. Але кожен раз, коли цей фільм показують на великому екрані, я знаю, що ми виконали своє слово, яке дали. Людини вже немає, а вірші його живуть.

— Коли презентували перший фільм, як це було?

Прем’єра була на телеканалі. До цього організували допрем’єрні покази двох фільмів. Туди запросили наших героїв. Їхали хто з Миколаєва, хто з Дніпра, деякі — одразу із зони бойових дій. Так би мовити, з окопів на червону доріжку.

Таким чином трохи я наблизилася до своєї мрії — зустрітися з ними всіма вже в мирній обстановці. Ми про це домовлялися з хлопцями. На жаль, війна ще триває, але ми тут у мирному Запоріжжя, хоч і ненадовго, але побачилися.

Про знайомство з чоловіком-військовим, незвичайні подарунки і весілля на кінофестивалі

— У вас цікава історія знайомства з чоловіком. Все сталося також на війні?

Так, ми з Костею познайомилися в зоні бойових дій. Він служив у 37-му мотопіхотному батальйоні і якраз-таки в районі села Широкине, одній із найгарячіших точок.

Турботу свою і ставлення до мене він проявив у дуже цікавий спосіб. Ми до цього всю амуніцію просили у військовослужбовців. Це дуже важкі бронежилети, каски. Костин перший подарунок — це якраз легший, але не менш ефективний, бронежилет «Корсар». Я тоді сказала, що такий подарунок для мене кращий за будь-який перстень із діамантом.

— Нещодавно ви їздили на кінофестиваль до Трускавця і, судячи з фото й геолокації, там же і відсвяткували ваше весілля?

Так, організатори фестивалю зробили для нас справжнє свято. У Львові люди взагалі трішечки по-іншому ставляться до таких церемоній. Ми після розпису одразу вирушили на червону доріжку, потім нас повезли в ресторан. Нас привітав директор кінофестивалю, приїхали музиканти, які були запрошеними гостями на заході, в закладі вони при всіх встали і заспівали для нас оперними голосами традиційну пісню, яку у них співають на весіллях.

— Твоя сім’я періодично долучається до телебачення. Дочка Настя зовсім маленькою часто проводила час у редакції, а тепер і молодший з’являється в сюжетах новин. Як поставишся до того, що хтось із них вирішить піти маминим шляхом?

Настя перше інтерв’ю дала в три роки, і тоді вона якраз сказала, ще не вимовляючи деякі букви, що буде журналісткою. Вона взагалі людина творча — і в кіношколу ходила, і в хорі співає, і танцями професійно займалася — завоювала нагород більше за мене.

Звісно, як мамі мені не дуже хочеться, щоб дочка працювала воєнною кореспонденткою. Як складеться в подальшому — не знаю, але підтримаю в будь-якому випадку.

Про перспективи розвитку регіонального телебачення і зйомки художніх фільмів

— Ти тричі здобувала звання найкращої регіональної журналістки. Не було думки перейти на центральний телеканал? Були пропозиції?

Було багато пропозицій, особливо після «Телетріумфу». Перший раз, коли пропонували, — я розуміла, що не можу так просто залишити своє «дітище», свою програму. В мене були цілі, амбіції і вже тоді в голові був проєкт документального циклу. Тим більше, що робота регіональних журналістів та центральних у нашому напрямку мало чим відрізняється.

— Ти зараз у декретній відпустці. Вже почала планувати майбутні проєкти?

Вже працюю над новим сезоном, плануємо, які зйомки провести, як їх організувати. А літо в нас узагалі «кінофестивальне», днями їдемо на черговий захід — «Кіно і ти», де вже не раз здобували нагороди. Проводила ось у рамках ще одного фестивалю лекції для дітей про документальні фільми і найкрутіше, що їм щиро цікаво, вони знають, де, коли, який фільм здобув «Оскар», які українські стрічки вийшли. Думаю, майбутнє покоління режисерів, сценаристів у нас буде гідне.

— Чи була думка змінити тематику?

Поки що немає. Тема війни все ще гостра, актуальна, поки вона є в принципі, я буду цим займатися. Я відчуваю, що це моє. У нашому регіоні більше немає програм, які показують війну. Але є мрія — зняти художній фільм. Ми почнемо з короткометражки, а якщо захистимо свій проєкт на пітчингу Держкіно і отримаємо фінансування, то знімемо і повнометражний.

— Якби не телебачення, то що?

Телебачення не обмежується тільки роботою в кадрі або тільки зйомками сюжетів. Я вважаю, що хороший фахівець повинен уміти все. Завжди напрошувалася, щоб мене навчили монтувати, знімати, хотіла себе спробувати як режисерка, коли знімала програму. Тому, скоріш за все, тільки телевізійна сфера. Тут завжди є куди рости і є в чому себе спробувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4132
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду