На Черкащині напали на журналіста: вибили телефон з рук, поки він знімав конфлікт двох компаній (ВІДЕО)

На Черкащині напали на журналіста: вибили телефон з рук, поки він знімав конфлікт двох компаній (ВІДЕО)

19 Липня 2021
1441

На Черкащині напали на журналіста: вибили телефон з рук, поки він знімав конфлікт двох компаній (ВІДЕО)

1441
Йому погрожували конфіскувати телефон. Журналіст після цього звернувся в поліцію.
На Черкащині напали на журналіста: вибили телефон з рук, поки він знімав конфлікт двох компаній (ВІДЕО)
На Черкащині напали на журналіста: вибили телефон з рук, поки він знімав конфлікт двох компаній (ВІДЕО)

У суботу, 17 липня, журналіст видання «Прочерк» Максим Степанов прибув на поле, де представники ТОВ «Кернел» та ТОВ «Красногорське» з’ясовували стосунки. Про це він сам розповів виданню «Ґрати».

Як пояснив Степанов, компанії не розділили дві спільні земельні ділянки, засіяні озимою пшеницею, а охоронці «Кернел» заблокували комбайн «Красногорське», який збирав урожай на спірній землі.

Коли Степанов прибув на місце, конфлікт тривав вже добу. Степанов почав знімати події на свій телефон. Це помітив один з учасників конфлікту, на обличчі якого була маска та окуляри, через що його не можна було впізнати. Невідомий рушив до журналіста, вимагаючи припинити знімання. 

Степанов відповів, що він журналіст і має право, але якраз в цей моменти йому вибили телефон з рук. Це зробив один з охоронців Kernel. 

«Охоронці в полі, сонце пече, всі на нервах ... Коли я приїхав, вони спочатку вирішили, що я ще один представник протилежної сторони. Бачу, вони почали рухатись до мене, він голосно сказав, що я журналіст, це їх не зупинило», – розповів Степанов.

За словами Степанова, другий охоронець підняв телефон із землі та видалив усі фотографії та відео, але тоді репортеру вдалося відновити файли, разом з відео нападу.

«Я почав обурюватися, кажучи, що вони не мають права так поводитися. Я не заважаю їм робити свою роботу, нехай вони не заважають мені робити свою журналістську роботу. Хтось почав нервувати, реагувати нецензурною лайкою. Хтось підійшов мирно і почав пояснювати, що я не маю права знімати їх. Я кажу: це моя робота, як це – не маю права?» – сказав Степанов.

Він також розповів, що йому погрожували, що конфіскують телефон, якщо він не припинить знімання. Степанов послухався, а потім звернувся до Золотоніського відділу міліції та написав заяву.

Прессекретарка поліції Черкаської області Зоя Вовк повідомила, що відкрито кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності за статтею 171 Кримінального кодексу України. За її словами, зараз слідчий встановлює обставини події.

Представники «Кернел» також не коментували ситуацію і попросили «Ґрати» надіслати запитання у письмовій формі. Відповіді на них ще не прийшли.

Напад на Степанова засудив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

«Будь-яке застосування сили щодо журналістів, які виконують свої професійні обов’язки, неприпустиме, – наголошує голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. – Про які б корпоративні чи господарські конфлікти не йшлося, поважати законну працю журналістів має кожен. Сила, погрози – поза законом. Очікуємо на оперативне розслідування чергового інциденту і покарання винних», – написав він.

Нагадаємо, що поліція повідомила про підозру трьом підозрюваним у побитті у Дніпрі 2 липня операторів телеканалів ОТВ і Д1 за двома статтями Кримінального кодексу України.

Напад на журналістів пов'язують з мером Дніпра Борисом Філатовим.

Також у Грузії затримали 120 людей, яких підозрюють у нападах на журналістів, які мали висвітлювати марш ЛГБТ(ІА+)-спільноти в Тбілісі 5 липня. У зв'язку з цих інцидентом в країні тривають антиурядові протести. 

В результаті нападів помер оператор телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава. Про це повідомила сама телекомпанія.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1441
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду