Уряд Мальти відповідальний за вбивство Дафни Каруани Галіції — результати незалежного розслідування

Уряд Мальти відповідальний за вбивство Дафни Каруани Галіції — результати незалежного розслідування

29 Липня 2021
1972

Уряд Мальти відповідальний за вбивство Дафни Каруани Галіції — результати незалежного розслідування

1972
Прем'єр-міністр Мальти заявив, що звіт вимагає «зрілого та об'єктивного аналізу».
Уряд Мальти відповідальний за вбивство Дафни Каруани Галіції — результати незалежного розслідування
Уряд Мальти відповідальний за вбивство Дафни Каруани Галіції — результати незалежного розслідування

На Мальті незалежне розслідування в справі про вбивство журналістки Дафне Каруани Галіції вирішило, що відповідальність за вбивство повинна нести держава, яка створила «культуру безкарності». Про це 29 липня повідомило Reuters.

Розслідування провели троє суддів, які виявили, що «культуру безкарності» створили вищі ешелони влади в уряді того часу. «Потім щупальця безкарності поширилися на інші контролюючі органи та поліцію, що призвело до падіння верховенства права», — йдеться у доповіді групи, яку опублікував прем'єр-міністр Мальти Роберт Абела.

У доповіді зазначається, що держава не визнала ризиків для життя Дафне Каруани Галіції та не вжила заходів для їх уникнення, а вбивство журналістки було пов'язане із її розслідуваннями.

Судді також закликали негайно вживати заходів для регулювання зв'язків між політиками та великим бізнесом.

Абела, своєю чергою, заявив, що звіт вимагає «зрілого та об'єктивного аналізу».

Нагадаємо, 53-річна Дафна Каруана Галіція загинула 16 жовтня 2017 року. Її автомобіль вибухнув незабаром після того, як вона виїхала з дому. Пані Каруана Галіція була відома своїми розслідуваннями корупції прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската та інших представників влади на основі «Панамського архіву».

Незабаром після її вбивства на Мальті затримали трьох підозрюваних, їм висунули офіційні звинувачення.

У травні 2019-го Рада Європи закликала Мальту провести незалежне розслідування щодо вбивства журналістки. 21 вересня 2019 року прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат призначив суддю у відставці Емерітуса Майкла Малліа провести незалежне громадське розслідування вбивства журналістки.

20 листопада 2019 року поліція затримала бізнесмена, власника компанії 17 Black Йоргена Фенека в рамках кримінального провадження щодо вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції. Через його свідчення у Мальті заарештували колишнього главу апарату уряду

На тлі протестів через вбивство журналістки Дафни Каруани Галіції Джозеф Мускат 12 січня 2020 року пішов у відставку з посади прем'єр-міністра Мальти.

23 лютого 2021 року обвинуваченого у вбивстві журналістки Вінса Муската засудили до 15 років в'язниці. Він зізнався у скоєному. У межах угоди із прокуратурою він надав інформацію про злочин. Саме після його зізнання всі  обвинувачені були затримані.

24 лютого 2021 року правоохоронці висунули ще двом чоловікам – Роберту Агіусу та Джеймі Веллу – звинувачення в співучасті у вбивстві журналістки. Правоохоронці вважають, що вони надали вибухівку, яку використали для вбивства журналістки, а також входили до складу злочинної організації. У вбивстві Дафне Каруани Галісії також звинувачують братів Альфреда та Джорджа Деджорджів. Усі четверо не визнали себе винними. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1972
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду