Справа вбивства журналістки на Мальті: винними визнали двох братів

Справа вбивства журналістки на Мальті: винними визнали двох братів

15 Жовтня 2022
1474
15 Жовтня 2022
16:56

Справа вбивства журналістки на Мальті: винними визнали двох братів

1474
Журналістка-розслідувачка Дафна Каруана Галіція загинула п’ять років тому.
Справа вбивства журналістки на Мальті: винними визнали двох братів
Справа вбивства журналістки на Мальті: винними визнали двох братів

Несподіваний поворот у справі вбивства журналістки на Мальті: у скоєнні злочину зізналися двоє братів. Про це пише Times Of Malta.

59-річний Джордж і 57-річний Альфред Деджорджіо у суді своєї вини спочатку не визнавали. За кілька годин вони зробили сенсаційну заяву, визнавши свою провину за шістьма пунктами обвинувачення.

Син Дафни, Пол, назвав це «просвітом між хмар».

Обом братам Деджорджіо присудили по 40 років ув’язнення. Раніше їм загрожувало максимальне покарання у вигляді довічного ув'язнення. Суд також зобов’язав кожного з підсудних сплатити 43 тисячі євро витрат протягом трьох років і конфіскував прибутки, отримані злочинним шляхом, у розмірі близько 50 тисяч євро.

Після отримання цих даних суд у вбивстві журналістки підозрює чотирьох осіб: братів Деджорджіо, їхнього спільника Вінса Маската і посередника Мелвіна Теума, який теж визнав свою провину. Ще двох людей — Роберта Агіуса і Джеймі Веллу —звинувачують у виготовленні бомби для убивства журналістки. Вони обвинувачення заперечують.

Нагадаємо, у кінці липня 2021 року на Мальті незалежне розслідування вбивства журналістки вирішило, що відповідальність за цей злочин має нести держава, що створила «культуру безкарності». 

53-річна Дафна Каруана Галіція загинула 16 жовтня 2017 року. Її автомобіль вибухнув незабаром після того, як вона виїхала з дому. Пані Каруана Галіція була відома своїми розслідуваннями корупції прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската та інших представників влади. У своїй журналістській роботі вона спиралася на дані з «Панамського архіву».

Невдовзі після її вбивства на Мальті затримали трьох підозрюваних, їм висунули офіційні звинувачення.

У травні 2019-го Рада Європи закликала Мальту провести незалежне розслідування щодо вбивства журналістки. 21 вересня 2019 року прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат призначив суддю у відставці Емерітуса Майкла Малліа провести незалежне громадське розслідування вбивства журналістки.

20 листопада 2019 року поліція затримала бізнесмена, власника компанії 17 Black Йоргена Фенека в рамках кримінального провадження щодо вбивства Дафни Каруани Галіції. Через його свідчення у Мальті заарештували колишнього главу апарату уряду

На тлі протестів через вбивство журналістки Джозеф Мускат 12 січня 2020 року пішов у відставку з посади прем'єр-міністра Мальти.

23 лютого 2021 року обвинуваченого у вбивстві журналістки Вінса Муската засудили до 15 років в'язниці. Він зізнався у скоєному. У межах угоди із прокуратурою він надав інформацію про злочин. Саме після його зізнання всі обвинувачені були затримані.

24 лютого 2021 року правоохоронці висунули ще двом чоловікам – Роберту Агіусу та Джеймі Веллу – звинувачення в співучасті у вбивстві журналістки. Правоохоронці вважають, що вони надали вибухівку, яку використали для вбивства журналістки, а також входили до складу злочинної організації. У вбивстві Дафни Каруани Галіції також звинуватили братів Альфреда та Джорджа Деджорджів. Усі четверо раніше винними себе не визнавали. 

Фото: Times Of Malta

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1474
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду