detector.media
12.07.2021 08:30
У Грузії вимагають відставки уряду через смерть оператора. Провідні грузинські ЗМІ виснули владі ультиматум
У Грузії вимагають відставки уряду через смерть оператора. Провідні грузинські ЗМІ виснули владі ультиматум
Понад 70 ЗМІ поширили спільну заяву, у якій наголосили, що випадки порушення прав журналістів «наблизилися до критичної межі».

У Грузії 11 липня пройшли масштабні акції протесту, учасники яких вимагали відставки уряду через смерть оператора телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава, якого жорстоко побитого під час заворушень 5 липня. Про це повідомляє видання «Новини-Грузія».

Зокрема, провідні грузинські ЗМІ вимагали відставки повного складу уряду Грузії на чолі з прем'єром Іраклієм Гарібашвілі. «Ми дали владі термін до 12 години завтрашнього дня (12 липня). Для нас прийнятне одне-єдине рішення: відставка повного складу уряду на чолі з прем'єром Гарібашвілі і відставка голови Служби державної безпеки Лілуашвілі. Якщо зазначена вимога не буде виконана, завтра ми знову збираємося тут о 6 годині», – заявив один з організаторів акції, генеральний директор телеканалу Mtavari Arkhi Ніка Гварамія.

Акція під слоганом «Система вбиває! Виходь за життя! » була спланована у відповідь на загибель оператора Лексо Лашкарава. До парламенту принесли квіти та запалили свічки. Інші активісти тримали плакати з написами «Хто наступний?», «Уряд-гвалтівника – у відставку» тощо. До мітингу приєдналися тисячі людей – політики, громадські активісти, журналісти, звичайні громадяни. На захист свободи ЗМІ висловилися всі медіаорганізації, що працюють в Грузії. Протягом чотирьох годин багато з них в прямому ефірі транслювали акцію.

Протестувальники вирішили завершити демонстрацію ходою до канцелярії уряду Грузії приблизно в п'ятистах метрах від парламенту. Журналісти обіцяють, що влада отримає «щоденний протест», в тому числі і в регіонах, якщо їх вимоги не будуть виконані.

Протести на знак солідарності з журналістами протягом 11 липня пройшли в Тбілісі, Батумі, Зугдіді, Горі, Руставі, Телаві, Ахалцихе та інших містах. За цілий день вимоги протестуючих не прокоментували ні в уряді, ні в правлячій партії «Грузинська мрія».

Незадовго до початку акції понад 70 ЗМІ поширили спільну заяву, у якій наголосили, що випадки порушення прав журналістів «наблизилися до критичної межі». Автори звернення закликали дипломатичний корпус і міжнародні організації «надати негайне і ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня», а також на факти «перешкоджання виконанню професійних обов'язків і бездіяльність влади Грузії».

Нагадаємо, 5 липня 2021 року в Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів радикалів, які намагалися зірвати ходу ЛГБТК(ІА+)-спільноти. За даними місцевих ЗМІ, постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами і операторами. Зокрема, напали на журналістів грузинської служби «Радіо Свобода» Торніке Мандара та Дато Коридзе. 

Того дня неподалік від парламенту Грузії жорстоко побили оператора телекомпанії «Пірвелі» Лексо Лашкарава. Його госпіталізували з переломами кісток обличчя, він потребував хірургічної операції. За декілька днів він залишив лікарню й продовжував лікування вдома. Однак 11 липня стало відомо, що Лексо Лашкарава помер. 12 липня Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що поліція затримала ще чотирьох осіб, підозрюваних у нападі на журналістів під час акції проти ходи ЛГБТК(ІА+)-спільноти 5 липня.

Фото: Netgazeti, NewsGeorgia, Новини-Грузія» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY