«Пропоную вам особисто подивитися в заплакані очі нашої з Владиславом донечки»

«Пропоную вам особисто подивитися в заплакані очі нашої з Владиславом донечки»

7 Липня 2021
2537

«Пропоную вам особисто подивитися в заплакані очі нашої з Владиславом донечки»

2537
У Києві відбулася акція на підтримку кримського журналіста Владислава Єсипенка, заарештованого окупантами за вигаданими звинуваченнями.
«Пропоную вам особисто подивитися в заплакані очі нашої з Владиславом донечки»
«Пропоную вам особисто подивитися в заплакані очі нашої з Владиславом донечки»

У Києві відбулася акція на підримку позаштатного журналіста проєкту «Крим.Реалії» української служби «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка, якого окупанти заарештували в березні. 6 липня «суд» в окупованому Сімферополі продовжив його арешт до 18 грудня. Є підстави вважати, що до нього застосовували тортури, аби вибити «зізнання». На Майдані Незалежності журналісти і правозахисники зібралися, щоб висловити солідарність із заарештованим у Криму колегою.

Кураторкою акції була Голова правління громадської організації «Центр інформації про права людини» Тетяна Печончик. Підтримати журналіста прийшли колишні політв’язні, зокрема письменник Станіслав Асєєв, який під псевдонімом Станіслав Васін працював журналістом в окупованому Донецьку і два з половиною роки був заручником окупантів, і Олег Сенцов — український режисер, який провів п’ять років у російському полоні.

Серед інших учасників акції — родичі українських громадян, яких Росія позбавила волі з політичних причин: Віктора Шура, Володимира Дудки, Володимира Якименка, Дениса Кашука, Олексія Бессарабова. Перед початком акції учасники зібралися під монументом Незалежності, одягли футболки з написом «Free Yesypenko» та взяли у руки плакати з зображенням Владислава і підписом «Журналістика — це не злочин».

Голова правління громадської організації «Центр інформації про права людини» Тетяна Печончик

Дружина журналіста Катерина Єсипенко розповіла, що Владислав ледь пережив тортури та погрози російських спецслужб. «Держава має діяти швидко та злагоджено у визволенні наших громадян. Володимире Олександровичу, я пропоную вам особисто подивитися в заплакані очі нашої з Владиславом донечки. Я твердо вірю, що всі політв'язні повернуться додому», — сказала вона.  Катерина також звернулася до Офісу Президента, а саме до людей, які ставили підпис на листах-відповідях до неї — Андрія Єрмака, Костянтина Кокарєва та Сніжани Остафійчук — з проханням не скеровувати її звернення з Офісу Президента до СБУ.

Катерина Єсипенко з донькою Стефанією (в центрі)

Володимир Притула, представник проєкту «Крим.Реалії», висловився на підтримку Володимира Єсипенка і передав приватний лист дружині журналіста від Джеймі Флая, президента «Радіо Свобода».

«Нашим колегам, що працюють в полі, важко в підпіллі. Десятки журналістів перебувають у полоні, тому що передають інформацію з окупованого Криму. Владислав передавав надзвичайно якісні матеріали протягом кількох років для Радіо Свобода. Він справжній журналіст і саме тому потребує журналістської солідарності і уваги», — сказав Володимир Притула.

Володимир Притула, представник проєкту «Крим.Реалії»

Представниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник закликала передавати політв’язням листи, які є для них великою підтримкою. Їх можна надіслати на поштову скриньку Кримської правозахисної групи. Скрипник наголосила на важливості боротьби за поневолених громадян України: «Більше ста громадян України ув’язнені в окупованому Криму чи в Росії за свою позицію. Справа Владислава є жахливим підтвердженням масштабної системи безкарності, яку створила Росія. Людей катують, змушують давати свідчення. Владислава використали у відео, де його звинувачували у роботі на українські спецслужби». Вона назвала імена тих, хто виніс вирок Єсипенку. Віталій Власов, старший слідчий Федеральної служби безпеки Росії, несе відповідальність за фабрикацію справи проти Владислава, «суддя» Крапко уперше взяв Владислава під варту, а «суддя» Дилявер Берберов виніс рішення про продовження строку ув’язнення до 18 грудня.

Представниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник

Постійний представник Президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич сказав, що потрібно вдосконалити законодавство для підтримки в’язнів окупаційного режиму, а також уже звільнених українців. З ним погодилися правозахисник Ігор Гриб, батько звільненого Павла Гриба, і голова ГО «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля» Ігор Котелянець. Вони пропонують законопроєкт, який врегулює статус політв’язнів, забезпечить соціальну та правову підтримку з боку держави: оплату послуг адвокатів для українців, що переслідуються окупантом із політичних причин. Правозахисники закликали президента внести проєкт закону на розгляд Верховної Ради.

Представник Президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич

Владислав Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Режисер Олег Сенцов, колишній політв'язень

Батько колишнього політв'язня Павла Гриба Ігор

Ліна Кущ, представниця НСЖУ

Білоруська журналістка Олена Приходько

Ігор Котелянець, брат звільненого політв'язня Євгена Панова

Володимир Балух, колишній політв'язень

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 6 липня Київський районний «суд» Сімферополя постановив продовжити арешт Єсипенка до 18 грудня 2021 року. Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікували «Крим. Реалії». «Слідчі прокуратури» об'єднали кримінальні справи проти Єсипенка. За словами його адвоката Олексія Ладіна, остаточне обвинувачення буде за частиною 1 статті 222.1 і частини 1 статті 223-1, – виготовлення та зберігання вибухових речовин.

 Фото: Руслан Новосьол

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2537
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду