СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу

СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу

16 Червня 2021
8493

СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу

8493
Загалом СБУ розслідує вже три справи проти соратника Медведчука.
СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу
СБУ відкрила кримінальну справу проти Андрія Лесика через заяви в ефірі 4 каналу

Народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин 15 червня повідомив, що за його заявою Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти депутата Харківської міськради і голови Харківської міської організації «Опозиційної платформи – За життя» Андрія Лесика.

Юрчишин уточнив, що подав заяву через висловлювання Лесика в ефірі 4 каналу – він назвав Революцію Гідності «збройним захопленням влади і переворотом» та говорив, що «Україну розміняють».

«Я радий, що СБУ погоджується, Андрій Лесик наговорив на публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, вчинені представником влади з використанням засобів масової інформації, покарання за які передбачено у ст. 109 КК аж до 5 років позбавлення волі», – розповів Ярослав Юрчишин.

Одне з джерел «Детектора медіа» в правоохоронних органах підтвердило, що проти Лесика порушили провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України. Однак співрозмовник уточнив, що справу відкрили саме за заявою, а не за фактом скоєного злочину. Окрім цього провадження, за словами джерела, проти Андрія Лесика розслідують ще два кримінальних провадження – одне теж за заявою громадянина, інше – Департамент захисту національної державності СБУ.

Андрія Лесика підозрюють у сепаратизмі. У 2017 році його затримала СБУ за підозрою в підтримці створення так званої «Одеської народної республіки». Йому оголосили про підозру за ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинене представником влади) Кримінального кодексу України, однак у 2018 році Київський районний суд Харкова звільнив його з-під варти.

Того ж року Незалежна медійна рада дійшла висновку, що вислови Андрія Лесика в передачі Live на телеканалі NewsOne, закріплюють назву війни на Донбасі як «братовбивчої». Андрій Лесик та Євген Червоненко у лютому 2019 року подали кілька позовів до суду на членів Незалежної медійної ради, яка знайшла в їхніх висловлюваннях мову ворожнечі та російську пропаганду. Позивачі просили в суду захисту честі, гідності та їхньої ділової репутації, а також спростування недостовірної, на їхню думку, інформації. 11 липня 2019 року Шевченківський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову Андрія Лесика.

Фото: Андрій Лесик та Ярослав Юрчишин/Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду