Богдан Кутєпов вважає, що справу про напад біля Кабміну намагаються затягнути, щоб закрити за строком давності

Богдан Кутєпов вважає, що справу про напад біля Кабміну намагаються затягнути, щоб закрити за строком давності

29 Квітня 2021
1653

Богдан Кутєпов вважає, що справу про напад біля Кабміну намагаються затягнути, щоб закрити за строком давності

1653
За рік правоохоронці майже не комунікували з журналістом і його адвокатом, але напередодні розповіли про перебіг розслідування.
Богдан Кутєпов вважає, що справу про напад біля Кабміну намагаються затягнути, щоб закрити за строком давності
Богдан Кутєпов вважає, що справу про напад біля Кабміну намагаються затягнути, щоб закрити за строком давності

Журналіст hromadske Богдан Кутєпов повідомив «Детектору медіа», що правоохоронні органи майже рік не комунікували з ним та його адвокатом щодо справи про напад з боку поліцейських, який стався біля Кабінету Міністру 29 квітня 2020 року. Він підозрює, що правоохоронці намагаються затягнути розслідування, щоб закрити провадження за строком давності.

«Комунікація нульова взагалі. Навіть Артем Шевченко (директор Департаменту комунікації МВС – ДМ) робив заяву – "знаючи Богдана Кутєпова, треба розбиратися". Що це за оцінка? Це через особисту неприязнь Артема. Цілком можливо, що Центральний апарат МВС вигороджує своїх співробітників. Попри усне визнання провини керівником Патрульної поліції своїх підлеглих, Центральний апарат гнув лінію "ми ще будемо розбиратися". Після цього все затихло, звичайно, вони мовчать», – сказав Кутєпов.

За тиждень після нападу правоохоронці надіслали hromadske запит з питаннями, зокрема – «чи знав журналіст, що на масових заходах усі журналісти мають бути в жилетах з написами "Преса"». «Вони натякали в цих питаннях, сформульованих так, що мовляв "вони не знали, що ви журналіст тощо", хоча я 30 разів представився», – уточнив Богдан.

Його захисник Владислав Юхименко теж оцінив рівень комунікації правоохоронних органів на 2 з 10. Зокрема, минулого місяця він написав слідчому запит про надання доступу до матеріалів досудового розслідування, але ДБР його проігнорувало. Тому Юхименко подав клопотання про притягнення до відповідальності слідчого за бездіяльність, але відразу його відкликав, бо за 15 хвилин до засідання отримав відповідь.

Правоохоронці 28 квітня розповіли йому про перебіг справи, але він підписав угоду про нерозголошення. Єдине, що Владислав Юхименко зміг повідомити «Детектору медіа» – «досудове розслідування продовжується». Тому нині невідомо, чи оголошені підозри в цьому провадженні, чи готують обвинувальні акти та передачу справи до суду.  

ДОПОВНЕНО (7 травня): Державне бюро розслідувань повідомило, що за рік не оголосило підозри в цьому провадженні.

«Детектор медіа» очікує відповіді від Патрульної поліції Києва.

Журналіст hromadske сказав, що його справу передали до Територіального управління ДБР, про що він дізнався у вересні 2020 року, коли його викликали на повторний допит.

«У вересні мене викликав слідчий у Територіальне ДБР у Києві для повторного уточнення. Мені слідчий сказав, що в Центральному ДБР провели прекрасну роботу, зібрали всю інформації, встановили особи поліцейських, які нападали. Взагалі ретельно все зібрали й оформили, тому дивно – чому ця справа не передана до суду, а спущена на Територіальне управління. "Щось тут не чисто", – сказав мені слідчий та натякнув, що мовляв її намагаються затерти», – розповів Кутєпов.

Він також повідомив, що в ДБР виникли проблеми з його судово-медичною експертизою, яку він здав за пару днів після нападу. Експертиза підтвердила, що в нього легкі тілесні ушкодження. Слідчий повідомив журналісту, що до Територіального управління ДБР у Києві станом не вересень не передали результати цієї експертизи, бо не могли вирішити – хто має за неї платити.

«У Центральному ДБР порушили справу ввечері за повідомленнями в ЗМІ. Там написали, що Кутєпова побила поліція, але вони не стільки мене побили, скільки зламали техніку. У мене там пару подряпин. Але вони відкрили справу через напад та фізичні ушкодження, побиття журналіста. Я думаю, що це може бути причиною, тому що це кримінал – більше, ніж пошкодження техніки. Якщо буде рішення суду, навіть умовно, він не зможе обіймати посаду в правоохоронних органах. Думаю, вони різними способами намагаються тягнути все це й потім закрити за строком давності», – заявив Кутєпов та уточнив, коли подавав свою заяву – пропонував перекваліфіковувати провадження за статтею про завдання матеріальної шкоди під час виконання службових обов’язків.

Журналіст hromadske пояснив, що для нього це справа честі – довести це провадження до конкретного рішення. На його думку, поліцейський напав на нього через людський фактор. Водночас Кутєпов звернув увагу, що за часів Януковича працівники «Беркуту» та «тітушки» під час Майдану «не поводили себе так нахабно, коли знали, що їх знімають».

Нагадаємо, 29 квітня 2020 року поліція побила журналіста hromadske Богдана Кутєпова та зламала його техніку, коли він вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Він разом з колегою висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину. Журналіст розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження.

Спершу правоохоронці встановлювали обставини інциденту. Далі почали службове розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи. Богдан Кутєпов подав заяву до Державного бюро розслідувань через напад з боку поліцейських. Того ж дня ДБР почало розслідування за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Заступниця головного редактора hromadske Настя Станко розповіла, що Богдан Кутєпов витратив 15 годин на подання заяви та свідчень, оскільки поліція та слідчо-оперативна група відмовилися приймати в журналіста заяву та відправили його в ДБР.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав, що Національна поліція України була зобов’язана прийняти заяву журналіста та розпочати досудове розслідування за фактом перешкоджання його професійній діяльності. Натомість начальниця управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик говорить, що цей інцидент має розслідувати Державне бюро розслідувань, бо в ньому фігурують поліцейські.

Із закликом до влади розслідувати цей інцидент звернулися медійники, правозахисники та активістиМедіарух «Медіа за усвідомлений вибір», представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, міжнародна організація Freedom House.

Фото: galinfo.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1653
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду