Журналіст Bellingcat закликав українські медіа не маніпулювати щодо фільму про «вагнерівську спецоперацію»

Журналіст Bellingcat закликав українські медіа не маніпулювати щодо фільму про «вагнерівську спецоперацію»

11 Березня 2021
2796
11 Березня 2021
17:05

Журналіст Bellingcat закликав українські медіа не маніпулювати щодо фільму про «вагнерівську спецоперацію»

2796
Грозєв також сказав, що до завершення роботи над фільмом нічого не коментуватиме.
Журналіст Bellingcat закликав українські медіа не маніпулювати щодо фільму про «вагнерівську спецоперацію»
Журналіст Bellingcat закликав українські медіа не маніпулювати щодо фільму про «вагнерівську спецоперацію»

Журналіст Bellingcat Христо Грозєв закликав українські ЗМІ не маніпулювати щодо його фільму-розслідування про спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера». Про це 11 березня він написав у Twitter.

«Я бачу багато спекуляцій в українських ЗМІ щодо нашого розслідування, що триває. Зверніть увагу, що більшість повідомлень не відповідають дійсності та базуються на неправдивій чи бажаній для когось інформації. Так, ми працюємо над багатьма розслідуваннями одночасно, але ми не знаємо результатів, поки не завершимо», – повідомив Грозєв, який працює над фільмом про ймовірний зрив «вагнерівської спецоперації».

Журналіст також сказав, що до завершення роботи над фільмом нічого не коментуватиме, тому попросив українських журналістів не звертатися до команди Bellingcat.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, своєю чергою, повідомив у Facebook, що Христо Грозєв з командою 10 березня приїздили до Києва, де записували для фільму інтерв’ю з журналістами, чиновниками, депутатами та п’ятим президентом Петром Порошенком.

За словами журналіста, Грозєв розповів йому, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак попросив у Bellingcat записати для фільму інтерв'ю з держдіячами, які представлять у фільмі позицію ОПУ

«Після прильоту Грозєва ОП надав йому державну охорону, його супроводжувала машина з охороною. Однак Єрмак без пояснень скасував зустріч з Грозєвим, і скасував інтерв'ю з будь-якими спікерами», – повідомив Бутусов.

«Українська правда» з посиланням на джерела в оточенні президент пише, що в Офісі президента побоюються розслідування Bellingcat, однак, за їхніми словами, про відставку Єрмака наразі не йдеться.

«Ну буде фільм, то буде, будуть маніпуляції, то будуть – піарно якось розрулимо, не перший раз. А взагалі стосовно ситуації – якби Єрмак реально був у чомусь замішаний, то його б вже давно не було в ОПУ. Дипломатія працює не через фільми, ви ж це розумієте. Нікуди Андрія не дінуть. Зеленський  довіряє обмеженому колу, ви їх чудово знаєте. Баканов зайнятий своїми справами, Шефір точно не хоче ставати головою Офісу. Список довірених закінчився! А з іншого боку – а де тепер знайти таку людину, яка цілодобово буде вести міжнародні переговори і розмовляти з росіянами?», – каже співрозмовник УП на Банковій.

Крім того, видання пише, серед «депутатів та вороже налаштованих до керівника ОПУ колах владної верхівки обговорюють реальну можливість заміни Єрмака». За даними УП, серед можливих наступників керівника ОПУ називають прізвища голови Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка, депутата від «Слуги народу» Юрія Арістова, голови СБУ Івана Баканова.

Раніше Zn.ua написало, що Офіс президента України начебто намагався вмовити службу британської розвідки МІ6 завадити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив операції із затримання «вагнерівців» у Білорусі в 2020 році. У британській розвідці відповіли, що нічого не можуть зробити з розслідуванням журналістів через свободу слова.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх РФ.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація Служби безпеки України, яка хотіла виманити російських найманців, які брали участь у бойових діях на Донбасі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани в Офіс президента, спецоперація провалилася. Цю версію підтвердили журналістки Яніна Соколова та Любов Величко. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України відкидають цю інформацію.

Крім того, 25 серпня Служба безпеки України просила Любов Величко розкрити джерела інтерв’ю з куратором української спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер», яке опублікувало видання Mind.ua 24 серпня та, яке «кидає тінь» на президента Володимира Зеленського, голову Служби безпеки України Івана Баканова, керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

9 вересня Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Службу безпеки України відкрити провадження проти керівника Офісу президента Андрія Єрмака через спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера». Провадження відкрили за статтями про державну зраду (ст. 111 ККУ) та шпигунство (ст. 114 ККУ). Андрій Єрмак, своєю чергою, назвав відкриття справи «політичним піаром».

28 вересня ведуча Яніна Соколова та головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов повідомили, що Державне бюро розслідувань викликало її на допит у справі про спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера».  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2796
Читайте також
16.03.2021 13:00
Ірина Ромалійська, «Настоящее время»
4 415
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду