Зрив операції із затримання «вагнерівців»: Гордон назвав дату виходу розслідування Bellingcat

Зрив операції із затримання «вагнерівців»: Гордон назвав дату виходу розслідування Bellingcat

15 Березня 2021
10353
15 Березня 2021
11:32

Зрив операції із затримання «вагнерівців»: Гордон назвав дату виходу розслідування Bellingcat

10353
За даними ЗМІ, в Офісі президента дуже бояться виходу розслідування Bellingcat.
Зрив операції із затримання «вагнерівців»: Гордон назвав дату виходу розслідування Bellingcat
Зрив операції із затримання «вагнерівців»: Гордон назвав дату виходу розслідування Bellingcat

Фільм-розслідування Bellingcat про зрив спецоперації із затримання російських найманців ПВК «Вагнер» орієнтовно вийде 5 квітня. Про це повідомив Дмитро Гордон під час розмови з журналістом Юрієм Бутусовим.

«За моїми даними, 15 березня мав з'явитися цей фільм. Відразу скажу, що цей фільм з'явиться 5 квітня, плюс-мінус кілька днів», – сказав він.

Раніше Бутусов анонсував вихід першої частини фільму Bellingcat на кінець березня 2021 року. Загалом, заплановано дві частини розслідування. Друга частина буде великим документальним фільмом для мережі Netflix, оріжнтовно, її завершать восени 2021 року.

За словами Гордона, вихід фільму перенесений через візит автора розслідування Христо Грозєва до Києва, який відбувся на запрошення Офісу президента. Зокрема, керівник Офісу президента Андрій Єрмак попросив у Bellingcat записати для фільму інтерв'ю з чиновниками, які представлять у фільмі позицію влади України.

«Христо Грозєв прилетів в Україну. Тому фільм не вийшов 15 числа, тому що він прилетів сюди, де розраховував зняти співробітників Офісу президента і інших людей. Далі, наскільки мені відомо, ніхто його не зустрів, ніяку охорону йому не надали», – сказав Гордон.

Офіс президента начебто не відповідав на дзвінки Грозєва, тоді журнлаліст, щоб не витрачати даремно час, взяв у Києві сім інтерв'ю.

«Серед цих семи осіб Юрій Бутусов, два офіцери Головного управління військової розвідки, які брали безпосередню участь у спецоперації, депутат Верховної Ради Забродський», – зазначив Гордон.

За даними джерел Гордона та Бутусов, Грозєв також взяв інтерв'ю у п'ятого президента Петра Порошенка.

Джерела «Української правди» вказують, що в Офісі президента дуже бояться виходу розслідування Bellingcat, однак, про відставку Єрмака наразі не йдеться.

У свою чергу, Zn.ua повідомило, що Офіс президента України начебто намагався вмовити службу британської розвідки МІ6 завадити виходу фільму-розслідування Bellingcat. У британській розвідці відповіли, що нічого не можуть зробити з розслідуванням журналістів через свободу слова.

15 березня засновник Bellingcat Еліот Хіггінс повідомив, що дату виходу фільму-розслідування про спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера» ще не визначили.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх РФ.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація СБУ, яка хотіла виманити російських найманців, які брали участь у бойових діях на Донбасі. 

Однак після того, як силовики доповіли про ці плани в Офіс президента, спецоперація провалилася.  ЗМІ підозрюють, що в найближчому оточенні президента є люди, які могли «злити» цю інформацію противнику.

Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України відкидають цю інформацію.

Фото: КГБ Беларуси 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10353
Читайте також
16.03.2021 13:00
Ірина Ромалійська, «Настоящее время»
4 413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду