detector.media
20.02.2021 12:30
Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов звернувся до ЄСПЛ через арешт
Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов звернувся до ЄСПЛ через арешт
Журналіст заявив, що російська влада в його справі порушила одразу кілька статей Конвенції про захист прав людини.

Головний редактор російського видання «Медіазона» Сергій Смірнов звернувся до Європейського суду з прав людини через арешт. Про це повідомив правозахисний проєкт «Апологія протесту», який представляє інтереси журналіста.

У скарзі наголошується, що російська влада в справі Смірнова порушила одразу кілька статей Конвенції про захист прав людини і основних свобод:

У скарзі також йдеться про дискримінацію за статевою ознакою, оскільки російське законодавство прямо забороняє призначати адміністративний арешт лише жінкам, які мають дітей у віці до 14 років, тоді як Смірнов разом із дружиною виховує малолітню дитину.

Крім того, у скарзі йдеться про «нелюдські умови» утримування Сергія Смірнова під арештом: переповнені камери, в результаті чого «заарештовані, включаючи заявника, були змушені спати по черзі, а туалет був відгороджений від загальної площі, де люди в тому числі їли, лише імпровізованою фіранкою, зробленою з підручних засобів (мотузки і простирадла) самими арештантами».

«Переповненість камери також істотно збільшувала ризик зараження COVID-19. Заявник також стверджує, що відсутні ефективні засоби правового захисту від зазначеного порушення», – йдеться в скарзі.

Нагадаємо, 30 січня Смірнова затримали на виході з дому, коли він вийшов на вулицю гуляти з дитиною. Поліція доставила його до відділку, де склала протокол за «заклики до неузгодженої акції 23 січня» (ч. 8 ст. 20.2 КоАП РФ). Пізніше його звільнили під зобов'язання з'явитись до суду.

3 лютого Тверський суд Москви заарештував Смірнова на 25 діб за повторне порушення законодавства про мітинги (ч. 8 ст. 20.2 КоАП РФ). Приводом до порушення справи став ретвіт жартівливого допису про зовнішню схожість журналіста з лідером панк-групи «Тараканы» Дмитром Спіріним. На зображенні, яке ретвітнув Смірнов, була вказана дата мітингу на підтримку опозиційного політиа Олексія Навального. 8 лютого Мосміськсуд скоротив термін арешту до 15 діб, а 19 лютого Смірнов вийшов на волю.

Сергія Смірнова підтримали більше 30 видань: «Проект», «Холод», The Bell, VTimes, «Дождь», «Открытые медиа», «Тайга.инфо», «Медуза», «Важные истории», «Такие дела», DOXA, «МБХ Медиа», «Новая газета», Sports.ru, ИА «Закон», Baza, «Бумага», Vot Tak, «Весьма», «Эхо Москвы», «7х7», «ОВД-Инфо», «Адвокатская улица», ProUfu, Readovka, KozaPress, The Insider, «Сноб», «Верблюд в огне», Simbirsk.City, Znak.com, Avtozak. LIVE, The New Times та інші.

«Медіазона» висвітлює події в середовищі судових і правоохоронних органів Росії, її пенітенціарній системі, а також випадки переслідувань росіян за їхні політичні погляди.

Фото: mel.fm

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY