Українська прокуратура розслідуватиме незаконний обшук у журналістки Анни Андрієвської у Криму

Українська прокуратура розслідуватиме незаконний обшук у журналістки Анни Андрієвської у Криму

15 Квітня 2015
2310

Українська прокуратура розслідуватиме незаконний обшук у журналістки Анни Андрієвської у Криму

2310
Українська прокуратура розслідуватиме незаконний обшук у журналістки Анни Андрієвської у Криму
Українська прокуратура розслідуватиме незаконний обшук у журналістки Анни Андрієвської у Криму

За фактом незаконного обшуку співробітниками ФСБ у квартирі кримської журналістки, автора «Центру журналістських розслідувань» (ЦЖР) Анни Андрієвської відкрито кримінальне провадження. Про це  повідомляє ЦЖР з посиланням на прокуратуру АР Крим, що працює при Генпрокуратурі України.

 

За даними відомства, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено дані про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 162 КК України (незаконне проникнення в житло, незаконне проведення в них огляду чи обшуку).

 

Матеріали кримінального переслідування відповідно до ч. 2 ст. 12 закону про окуповані території направлені до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності.

 

Нагадаємо, 13 березня співробітники ФСБ Росії провели обшук в квартирі кримської журналістки Анни Андрієвської.  Як розповіла пані Андрієвська, вона після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві. Батьки повідомили їй про візит до них співробітників ФСБ і обшук, в результаті якого було вилучено комп'ютер її батька.

 

Того ж дня співробітники ФСБ провели обшук в квартирі за місцем прописки редактора «Центру журналістських розслідувань» Наталії Кокоріної. Остання була допитана у кримському управлінні ФСБ як свідок у кримінальній справі, що була порушена за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації) у зв'язку з публікацією у «Центрі журналістських розслідувань» про волонтерів батальйону «Крим». Анна Андрієвська є у цій справі підозрюваною. Юристи зазначають, що ця кримінальна справа є політично мотивованою, оскільки у матеріалі не міститься жодних закликів щодо порушення територіальної цілісності Росії.

 

9 квітня Анна Андрієвська заявила про відсутність адекватної реакції української влади на порушення кримінальних справ проти журналістів у Криму.

 

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вимагають від української влади офіційної реакції на події в окупованому Росією Криму, пов'язані з обшуками у домівках кримських журналістів та їхніми допитами з боку окупаційних спецслужб півострова. Про це йдеться у спільній заяві обох організацій, поширеній 10 квітня. На думку НМПУ та НСЖУ, реакція від державних органів України тим більше потрібна, оскільки такі факти вже стали негативною тенденцією, яка свідчить про повномасштабне згортання свободи слова у Криму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2310
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду