Президента «Радіо Свобода» Теда Ліпієна звільнили з посади через місяць після призначення

Президента «Радіо Свобода» Теда Ліпієна звільнили з посади через місяць після призначення

24 Січня 2021
2808

Президента «Радіо Свобода» Теда Ліпієна звільнили з посади через місяць після призначення

2808
Його звільнила виконувачка обов'язків директора Агентства США з глобальних медіа Келу Чао, яка обіймає цю посаду з 21 січня.
Президента «Радіо Свобода» Теда Ліпієна звільнили з посади через місяць після призначення
Президента «Радіо Свобода» Теда Ліпієна звільнили з посади через місяць після призначення

Президента «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» Теда Ліпієна звільнили з посади 23 січня - через місяць після призначення. Про це Ліпієн повідомив у Facebook.

«Деяким з вас може бути цікаво дізнатись, що буквально за кілька годин до того, як нова виконуюча обов'язки Генерального директора Агентства США з глобальних ЗМІ, пані Келу Чао, надіслала мені електронне повідомлення, яке сповістило мене посередині ночі (за моїм часом у Празі) без будь-якого попередження чи будь-яких пояснень, що вона відсторонює мене від посади президента "Радіо Свобода", ми з нею провели годинну дуже дружню телефонну розмову», - написав він.

За словами Теда Ліпієна, під час попередньої розмови Келу Чао заперечила, що планує усунути його з посади, та висловила рішучу підтримку тому, що він робить в «Радіо Свобода», особливо стосовно планів щодо розширення можливостей іноземних служб РВЄ/РС.

«Пані Чао чітко погодилася зі мною в тому, що російський самодержавний лідер Володимир Путін намагався шантажувати "Радіо Свобода" визнанням незаконної анексії Криму Росією, змусивши "Радіо Свобода" позначити свій веб-сайт для Криму відповідно до російського законодавства. Крим не входить до складу Росії. Це українська територія, незаконно окупована російським урядом на чолі з президентом Путіним», - зазначив Ліпієн.

Також під час розмови вони начебто дійшли згоди, що Кремль «встановив законодавчу пастку для "Радіо Свобода"», через що США мають витрачати багато коштів платників податків, щоб виконувати російські вимоги.

«Ми з нею також погодились з тим, що журналісти "Радіо Свобода" в Росії потрапили в надзвичайно складну ситуацію і що ця проблема повинна була вирішуватися набагато раніше колишнім керівництвом, щоб пом'якшити негативний вплив на працівників "Радіо Свобода"», - додав Ліпієн.

Він розповів, що, переконавшись «у повній підтримці пані Чао редакційної та організаційної незалежності», повідомив працівникам РВЄ/РС про її погляди та повернувся до роботи. А через кілька годин вночі він отримав лист із повідомленням про звільнення.

«Серед ночі на мою приватну пошту надійшов електронний лист із копією листа, підписаного пані Чао, в якому повідомлялося, що вона усуває мене з моєї посади, і вказувалося, що вона має повноваження приймати таке рішення», - резюмував Ліпієн.

Нагадаємо, колишній журналіст «Голосу Америки» Теж Ліпієн був призначений президентом «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» наприкінці грудня 2020 року. Дейзі Сінделар, яка виконувала обов'язки президента РВЄ/РС з червня 2020 року, повернулася на посаду віцепрезидентки і головної редакторки мовника.

Відразу після інавгурації президент США Джо Байден провів кадрові перестановки в Агентстві США з глобальних медіа, що координує роботу американського міжнародного мовлення. Президент прийняв відставку глави USAGM Майкла Пека, призначеного на цю посаду в середині 2020 року Дональдом Трампом. Білий дім оголосив про призначення виконувачкою обов'язків голови Агентства програмну директорку «Голосу Америки» Келу Чао. Вже через день після призначення вона звільнила Теда Ліпієна.

Змінилося також керівництво «Голосу Америки» та інших ЗМІ, які перебувають під опікою USAGM.

Як відомо, «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. За останні тижні уряд РФ повідомив організацію про десятки окремих порушень нових обмежувальних вимог для «іноземних агентів». Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2808
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду