detector.media
15.12.2020 10:30
ООН, Євросоюз та США засудили Іран через «варварську страту» опозиційного журналіста
ООН, Євросоюз та США засудили Іран через «варварську страту» опозиційного журналіста
Іран вважає заяви міжнародної спільноти «втручанням у внутрішню політику».

ООН, Європейський союз та США засудили Іран через страту опозиційного журналіста Рухолли Зама, якого звинуватили в тому, що його публікації нібито спровокували загальнонаціональні економічні протести в 2017 році. Про це повідомила «Радіо Свобода».

Державний секретар США Майк Помпео розкритикував страту журналіста як «несправедливу» і «варварську». «Зам викривав жорстокість і корупцію режиму, який за 41 рік правління терору вбив або заарештував понад 860 журналістів», – написав він 14 грудня в Twitter.

Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала Тегеран припинити застосування смертної кари. «Його смертний вирок і страта через повішення є характерними для патерну, коли примусові зізнання, отримані під тортурами та поширені через державні медіа, використовуються як підстави для засудження людей», – сказала вона.

Президент Ірану Хасан Роуган на це відповів, що страта журналіста не порушувала іранського законодавства. «Вони (європейці – ред.) мають право коментувати, але Зам був страчений за рішенням суду... Я вважаю малоймовірним, що це зашкодить відносинам Ірану та Європи», – сказав він 14 грудня.

ЄС «рішуче засудив» страту як «варварський і неприйнятний акт» та висловив незгоду із застосуванням смертної кари за будь-яких обставин. Натомість Міністерство закордонних справ Ірану викликав німецького й французького послів. Їм повідомили, що Тегеран відкидає заяву ЄС як «неприйнятне втручання у внутрішні справи Ірану».

Крім того, на знак протесту Франція, Німеччина, Італія та Австрія скасували участь своїх послів в Євро-Іранському бізнес-форумі, який мав початися в Тегерані 14 грудня. Організатори бізнес-форуму 13 грудня відклали його проведення, не пояснюючи причини.

Як писав ДМ, 12 грудня в Ірані стратили 47-річного опозиційного журналіста Рухоллу Зама.

Нагадаємо, протести 2017 року стали в Ірані найпотужнішими після масових заворушень після виборів у 2009 році. Тисячі учасників протестів були затримані поліцією, 25 людей загинули.

Сайт AmadNews та телеграм-канал, створені журналістом, повідомляли про час протестів у 2017 році та публікували інформацію про зловживання іранських чиновників. Згодом телеграм-канал закрили через скарги уряду Ірану. Зрештою Рухолл Зам втік з Ірану через звинувачення в роботі на іноземні спецслужби, яке сам заперечував.

Він кілька років жив і працював у вигнанні в Парижі. У 2019 році журналіста заманили до Ірану та  заарештували. Пізніше Рухолл Зам нібито визнавав свої правопорушення й просив вибачення за свою діяльність в телеефірі.

30 червня 2020 року речник судової влади Ірану Голамхоссейн Есмаїлі повідомив, що журналіста Рухолла Зама засудили до смертної кари. 8 грудня Верховний Суд Ірану підтвердив смертний вирок Рухоллі Заму.

Фото: WANA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY