Поліція відкрила провадження через напад на журналістів у Харкові

Поліція відкрила провадження через напад на журналістів у Харкові

2 Листопада 2020
1010
2 Листопада 2020
13:36

Поліція відкрила провадження через напад на журналістів у Харкові

1010
Група молодиків завадила трьом знімальним групам зняти сюжети поблизу ринку «Барабашово».
Поліція відкрила провадження через напад на журналістів у Харкові
Поліція відкрила провадження через напад на журналістів у Харкові

Поліція Харківської області порушила кримінальне провадження за фактом перешкоджання знімальним групам телеканалів Харкова, які робили сюжети про будівництво дороги через ринок «Барабашово». Про це поліція повідомила 31 жовтня.

Журналісти мали редакційні посвідчення, а також були одягнені в кепки та жилети з написом Press. За даними харківського телеканалу АТН, трьом знімальним групам завадила зняти сюжети група невідомих молодиків – близько 10 осіб. «Агресивно налаштовані молоді люди почали штовхати камери, журналістів і погрожувати фізичною розправою. З якої вони охоронної фірми і на якій підставі перешкоджають журналістській діяльності, тим самим порушуючи закон, чоловіки не відповіли», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці внесли відомості про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п’яти років обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Поліція каже, що зараз встановлює осіб, причетних до скоєння злочину.

Як писав ДМ, 7 червня 2020 року на території торговельного центру «Барабашово» сталася сутичка між групами активістів, внаслідок чого постраждав телеоператор служби новин «Вісті» Вадим Макарюк. Він перебував у реанімації. У оператора діагностували ретроградну амнезію, дезорієнтацію, також у нього не працювала права рука.

Поліція відкрила кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статтей передбачає до 10 років позбавлення волі.

11 червня в Харкові слідчі оголосили підозру за ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 4 ст. 296 (хуліганство), ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. Санкція статей передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років.

12 червня Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту підозрюваному в перешкоджанні професійній діяльності та побитті оператора Макарюка. 21 червня стало відомо, що слідчі повідомили ще двом особам про підозру в причетності до нападу на оператора Макарюка.

Фото: АТН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1010
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду