В Італії суд призначив експертизу в справі Марківа та оголосив дати наступних засідань

В Італії суд призначив експертизу в справі Марківа та оголосив дати наступних засідань

2 Жовтня 2020
2033

В Італії суд призначив експертизу в справі Марківа та оголосив дати наступних засідань

2033
Однак суд не розглянув питання про долучення експертиз, які провела й передала українська сторона.
В Італії суд призначив експертизу в справі Марківа та оголосив дати наступних засідань
В Італії суд призначив експертизу в справі Марківа та оголосив дати наступних засідань

Апеляційний суд Мілана 1 жовтня призначив додаткову експертизу в справі українського військового Віталія Марківа, засудженого до 24 років в'язниці через нібито причетність до вбивства на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Наступні засідання в справі призначені на 15 та 23 жовтня. Про це повідомив заступник директора Департаменту комунікацій Ярослав Тракало на своїй сторінці в Facebook.

Сторона обвинувачення хоче долучити до матеріалів справи фразу «вбили журналіста», яку записали під час прослуховування пана Марківа в СІЗО. «Адвокати з нашої сторони свої позиції заявили, призначена додаткова експертиза. Сторона обвинувачення намагається інтерпретувати непрямі слова Марківа з прослуховування в тюрмі. Ніби було сказано "вбили журналіста", а намагаються інтерпретувати ніби "я вбив"», – розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає пресслужба відомства.

Суд постановив повторно перекласти ці записи. За інформацією журналістки Ольги Токарюк, експертизу й переклад 50-хвилинної розмови робитимуть двоє експертів – від обвинувачення та від захисту.

На засіданні 1 жовтня суд не розглянув питання про долучення експертиз, які провела й передала українська сторона. «До розгляду питання про долучення пакету експертиз, підготовленого адвокатами, які можуть свідчити про невинуватість українського нацгвардійця, справа наразі не дійшла», – сказав голова МВС.

Як писав ДМ, у Мілані 29 вересня 2020 року розпочалися слухання апеляційного суду в справі українського військового Віталія Марківа.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року, проте був заблокований через пандемію.

24 липня 2020 року «Радіо Свобода» повідомило, що в Італії Апеляційний суд 29 вересня 2020 року почне розгляд справи Віталія Марківа. Наступне засідання призначене на 1 жовтня. 28 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив цю інформацію. Крім того, він запросив міжнародні правозахисні організації долучитися до моніторингу судового процесу та попросив їх фіксувати можливі факти тиску на суд.

31 серпня 2020 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція України має докази невинуватості українського військового Віталія Марківа.  11 вересня сторона захисту пана Марківа подала до апеляційного суду присяжних Мілана нові виправдувальні докази у справі загибелі іноземних репортерів на Донбасі у травні 2014 року.

У вересні 2020 року у парламенті Італії показали фільм про Віталія Марківа.

Фото: МВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2033
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду