detector.media
19.09.2020 12:18
Білоруський блогер Nexta розповів Дудю про роботу телеграм-каналу з Польщі, погрози та плани на майбутнє
Білоруський блогер Nexta розповів Дудю про роботу телеграм-каналу з Польщі, погрози та плани на майбутнє
Російський журналіст та блогер Юрій Дудь у Варшаві взяв інтерв'ю у Степана Путіла - засновника найпопулярніших білоруських опозиційних телеграм-каналів Nexta та Nexta Live, які мають відповідно 880 тис. та 2 млн підписників.

Повну версію інтерв'ю розміщено на YouTube-каналі Юрія Дудя.

Блогери зустрілись у «Білоруському дому» в столиці Польщі, де розміщено офіс телеграм-каналу Nexta. Степан Путіло розповів, що раніше працював на польському телеканалі «Белсат», який веде мовлення білоруською, у той час він взяв псевдонім Свєтлов - таке прізвище, на його думку, легше запам'ятовується та є більш білоруським.

На думку блогера, протести у Білорусі після президентських виборів розпочалися тому, що громадяни терпіли 26 років «дичини, трешу і знущань».

«Насправді люди зараз масово вийшли не після виборів, люди вийшли після побиття. Після виборів в Мінську вийшло 7-10 тисяч, після, 9, 10, 11 серпня, 12-го вже стали виходити дівчата, марші солідарності і це стало таким поштовхом до масових протестів», - розповів Путіло.

Він зазначив, що вважає обраним президентом Білорусі Світлану Тіхановську.

«Ми бачили сотні протоколів на дільницях, де вони (представники режиму Олександра Лукашенка - ред.) фальсифікували голоси. Відрив від Лукашенка - 20 на 70, ще інші кандидати. Навіть в маленьких містах. Зазвичай кажуть, що Мінськ - самий опозиційний, але це у всіх містах. Думаю, що Світлана Тіхановська - наш тимчасовий національний лідер, тому що її завдання, вона сама зізнається, - провести нові вибори», - зазначив блогер.

Путіло також додав, що готовий оприлюднити на каналі компромат на Тіхановську, якщо буде впевнений, що це реальне, зроблене не під примусом відео.

За словами блогера, його телеграм-канали заробляють на рекламі та пожертвах користувачів. 

«Нам потрібно розширюватися, тому реклами зараз буде більше. А на донатах ми в серпні, опублікувавши один пост з проханням посприяти нашому каналу, зібрали 47 тис. доларів. Частину віддали на підтримку репресованих у Білорусі, частину відклали на потім - закупівлю техніки і так далі, а частину розділили між собою. Це історична фігня: в наступних місяцях такого, можливо, навіть і не буде», - розповів він.

Путіло зазначив, що рекламний пост на каналі Nexta Live, на який пыдписаны 2 млн людей, коштує близько 6 тис. дол., зарплата співробітників - близько 1,5 тис. євро.

«Я і раніше міг собі дозволити поїхати на відпочинок із сім'єю і друзями. Зараз, по-перше, я не можу нікуди виїжджати з Польщі, не тільки з міркувань безпеки, а й через документи: я політичний біженець і поки не отримав документів. Але,тим не менш, я не думав, у мене немає потреби, я не вибираю "тачки" і не думаю, через скільки їх можна купити. Макбук тільки, чи інший комп'ютер, тому що у мене в старому клавіша "м'який знак" не працює і складно писати», - розповів блогер.

На його думку, якщо протест у Білорусі переможе, то Олександру Лукашенку треба втікати.

«Тому що реальний варіант для нього - це утікати, бо здаватися і під якийсь суд в Гаазі - це абсолютно не його, коли він 26 років був королем. Він не уявляє майбутнє Білорусі без себе. Він так і заявив в інтерв'ю. Йому особливо нікуди їхати, в Арабські Емірати, з якими він не особливо співпрацює? Китай його не прийме, Європа - ні, до Росії - в Ростов? До Віктора Федоровича [Януковича]?» - додав Путіло.

Блогер також розповів, що вважає пропагандистів російських держканалів професіоналами, хоча «ідейно абсолютно протилежними».

«Вони професіонали. І вони і вся їхня команда. Це повністю одіозні пропагандисти, які не мають нічого спільного з реальністю і багато років цим займаються, так що вони в мене викликають блювотний рефлекс. Але ми хочемо мати таку саму зброю як у них. Це професійно зроблено, просто ідейно абсолютно протилежно», - сказав він.

Степан Путіло також розповів, що вся його родина після виборів у Білорусі переїхала до Польщі. 

«Маму після виходу фільму "Кримінальні справи Лукашенко" змусили звільнитися з державного університету, на папу кримінальну справу заводили, ще трохи - і міг би сидіти. "Образа службової особи", про міліціонера щось в фейсбуці написав. Поїхали 16 серпня. З одним портфелем. Говорили, що під нас вже почали збирати інформацію і будуть заарештовувати. У ті дні на мене вже кримінальна справа була, "Організація і підготовка масових заворушень"», - сказав він в інтерв'ю.

У Польщі блогеру продовжують надходити погрози. Він майже нікуди не виходить з міркувань безпеки та знаходиться під охороною.

«Купа погроз. Підірвуть офіс, 300 тисяч доларів за те, щоб вивезли мене до білоруського кордону, 10 біткоінів за те, щоб відірвали мені яйця. Я по суті нікуди не можу вийти з міркувань безпеки. Надійні джерела, в тому числі в КДБ, говорили, що надійшла пряма вказівка або ліквідувати, але це не вийде, або вивезти на кордон. Чому не вийде ліквідувати? Буде ж міжнародний скандал. Ми відчуваємо себе досить безпечно. Польська влада, сподіваюся, теж стежить. Ми їм всі ці погрози показували. Я знаю, що мене охороняють. Відчуваю себе як самітник: ходжу тільки додому і в офіс. В офіс намагаюся зайвий раз не виходити і працювати дистанційно», - розповів Степан Путіло.

За його словами, у політику він йти не збирається: хоче повернутися до Мінська «зі справжньою медіаімперією».

Нагадаємо, Степана Путіло оголосили в розшук у Білорусі та Росії, йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Детальніше про найпопулярніший телеграм-канал Білорусі читайте тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY