Україна та ще 28 країн закликали Білорусь припинити блокувати інтернет

Україна та ще 28 країн закликали Білорусь припинити блокувати інтернет

18 Вересня 2020
2489
18 Вересня 2020
15:18

Україна та ще 28 країн закликали Білорусь припинити блокувати інтернет

2489
Уряди 29 країни наголосили, що блокування інтернету обмежує свободу ЗМІ та можливість журналістів повідомляти про порушення прав людини.
Україна та ще 28 країн закликали Білорусь припинити блокувати інтернет
Україна та ще 28 країн закликали Білорусь припинити блокувати інтернет

Україна та ще 28 країн закликали владу Білорусі припинити блокувати інтернет і дотримуватися зобов'язань країни в сфері прав людини. Про це 17 вересня повідомив Державний департамент США.

Звернення до Білорусі підтримали уряди: України, США, Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ісландії, Ірландії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Словенії, Швеції, Швейцарії та Великої Британії.

«Ми закликаємо владу Білорусі утримуватися від відключення інтернету, блокування або фільтрації ресурсів, поважати міжнародні зобов'язання Білорусі в сфері прав людини. Ми закликаємо уряд Білорусі поважати громадянський простір, поважати права людини та основні свободи, демократію й верховенство права», – йдеться в заяві.

Уряди 29 країн вважають, що в Білорусі треба провести незалежні, прозорі та неупереджені розслідування всіх заяв про порушення прав людини й притягти винних до відповідальності

Підписанти наголосили, що блокування інтернету невиправдано обмежує права на мирні зібрання й висловлення думок. «Відключення інтернету обмежує свободу ЗМІ, можливість журналістів та правозахисників повідомляти про порушення прав людини, зловживання уряди та притягати винних до відповідальності. Блокування також обмежує розповсюдження та вільний потік інформації, шкодить економічній діяльності, сприяє соціальним та політичним розладам негативно впливають на громадську безпеку», – зазначається в заяві.

Нагадаємо, з 9 серпня в Білорусі фіксували проблеми з роботою соціальних мереж і менеджерів, а також перебої в роботі мобільного та кабельного інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ». 9 серпня, у день виборів президента Білорусі, також не працювали сайти багатьох великих медіа країни: державної агенції «БелТА», «Наша нива», «Онлайнер», «Белорусский партизан», незалежний портал TUT.by.

У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік». Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в день виборів інтернет в країні відключали нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили

22 серпня Міністерство інформації Білорусі заблокувало доступ до «Радіо Свобода», «Белсат» та ще 80 сайтів.

Фото: jamestown.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2489
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
1312 дн. тому
Смешно))) Украина, где сайты блокируются безе решения суда, требует чего-то от другого государства))) Наша власть – одно сплошное лицемерие)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду