Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на Мухаммеда

Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на Мухаммеда

2 Вересня 2020
2008

Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на Мухаммеда

2008
Обкладинку журнал перевидав перед початком судового розгляду справи про теракт 7 січня 2015 року.
Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на Мухаммеда
Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на Мухаммеда

Сатиричний французький щотижневик Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на пророка Мухаммеда. Випуск журналу вийшов друком 2 вересня. Про це повідомляє Le Figaro.

Карикатура складається з 12 малюнків, які 30 вересня 2005 року опублікувала датська щоденна газета Jyllands-Posten, а в 2006 році – Charlie Hebdo. На обкладинці Мухаммеда зобразили із бомбою замість тюрбана або як персонажа з ножем в супроводі двох жінок. 13, центральним, малюнком стала карикатура дизайнера Жана Кабу, якого вбили під час нападу в 2015 році.  

«З січня 2015 року нас часто просили створити інші карикатури на Мухаммеда. Ми завжди відмовлялися це робити. Не тому що це заборонено – закон дозволяє нам це робити; а тому що для цього була потрібна вагома причина, яка має значення і яка щось вносить у дискусію. Відтворити ці карикатури перед початком суду в справі про теракт у січні 2015 року – нам здалося важливим», – пояснила редакція.

2 вересня 2020 року Спеціальний суд присяжних розпочав розгляд справи про теракт 2015 року, у якій проходять 14 осіб: 13 чоловіків та одну жінку підозрюють у матеріально-технічній підтримці терористів. У відкритих слуханнях беруть участь лише 11 підозрюваних, ще троє втекли до Сирії на початку 2015 року.

Очікується, що рішення в цій справі мають ухвалити 10 листопада 2020 року (9 листопада відповідачі матимуть останнє слово).

Нагадаємо, у 2015 році через карикатури на пророка Мухаммеда на редакцію Charlie Hebdo напали двоє чоловіків, озброєних автоматами. Через теракт загинули 12 осіб, 11 були поранені.

Напад здійснили брати Саїд і Шериф Куаші, які були вбиті 9 січня під час спецоперації поліції.

Зазначимо, що через кілька годин після теракту в редакції Амеді Кулібалі, який підтримував зв'язок з братами Куаші, поранив з пістолета 32-річного чоловіка в 10 кілометрах на північний захід від Парижа. 8 січня він застрелив співробітницю поліції і поранив співробітника дорожньої служби в місті Монруж на південь від Парижа. 9 січня Кулібалі, озброєний автоматичною зброєю, захопив магазин кошерних продуктів в Парижі. Відповідальність за теракт взяла на себе Аль-Каїда.

Під час захоплення загинули 4 людини. Кулібалі взяв в заручники 15 осіб і вимагав не штурмувати будівлю в містечку Даммартен-ан-Гоель, де на той момент сховалися брати Куаші. Увечері спецпідрозділ штурмував супермаркет та застрелив терориста.

31 січня 2018 року в Франції взяли під варту чотирьох осіб, яких підозрюють в постачанні зброї для нападу на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo в 2015 році.

21 грудня 2018 року прокуратура Парижа направила в суд справу 14 обвинувачених, які, імовірно, надавали «логістичну підтримку» терористам, які вчинили напад на редакцію Charlie Hebdo.

Фото: Le Figaro

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2008
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду