detector.media
02.09.2020 14:45
Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на Мухаммеда
Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на Мухаммеда
Обкладинку журнал перевидав перед початком судового розгляду справи про теракт 7 січня 2015 року.

Сатиричний французький щотижневик Charlie Hebdo повторно опублікував карикатуру на пророка Мухаммеда. Випуск журналу вийшов друком 2 вересня. Про це повідомляє Le Figaro.

Карикатура складається з 12 малюнків, які 30 вересня 2005 року опублікувала датська щоденна газета Jyllands-Posten, а в 2006 році – Charlie Hebdo. На обкладинці Мухаммеда зобразили із бомбою замість тюрбана або як персонажа з ножем в супроводі двох жінок. 13, центральним, малюнком стала карикатура дизайнера Жана Кабу, якого вбили під час нападу в 2015 році.  

«З січня 2015 року нас часто просили створити інші карикатури на Мухаммеда. Ми завжди відмовлялися це робити. Не тому що це заборонено – закон дозволяє нам це робити; а тому що для цього була потрібна вагома причина, яка має значення і яка щось вносить у дискусію. Відтворити ці карикатури перед початком суду в справі про теракт у січні 2015 року – нам здалося важливим», – пояснила редакція.

2 вересня 2020 року Спеціальний суд присяжних розпочав розгляд справи про теракт 2015 року, у якій проходять 14 осіб: 13 чоловіків та одну жінку підозрюють у матеріально-технічній підтримці терористів. У відкритих слуханнях беруть участь лише 11 підозрюваних, ще троє втекли до Сирії на початку 2015 року.

Очікується, що рішення в цій справі мають ухвалити 10 листопада 2020 року (9 листопада відповідачі матимуть останнє слово).

Нагадаємо, у 2015 році через карикатури на пророка Мухаммеда на редакцію Charlie Hebdo напали двоє чоловіків, озброєних автоматами. Через теракт загинули 12 осіб, 11 були поранені.

Напад здійснили брати Саїд і Шериф Куаші, які були вбиті 9 січня під час спецоперації поліції.

Зазначимо, що через кілька годин після теракту в редакції Амеді Кулібалі, який підтримував зв'язок з братами Куаші, поранив з пістолета 32-річного чоловіка в 10 кілометрах на північний захід від Парижа. 8 січня він застрелив співробітницю поліції і поранив співробітника дорожньої служби в місті Монруж на південь від Парижа. 9 січня Кулібалі, озброєний автоматичною зброєю, захопив магазин кошерних продуктів в Парижі. Відповідальність за теракт взяла на себе Аль-Каїда.

Під час захоплення загинули 4 людини. Кулібалі взяв в заручники 15 осіб і вимагав не штурмувати будівлю в містечку Даммартен-ан-Гоель, де на той момент сховалися брати Куаші. Увечері спецпідрозділ штурмував супермаркет та застрелив терориста.

31 січня 2018 року в Франції взяли під варту чотирьох осіб, яких підозрюють в постачанні зброї для нападу на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo в 2015 році.

21 грудня 2018 року прокуратура Парижа направила в суд справу 14 обвинувачених, які, імовірно, надавали «логістичну підтримку» терористам, які вчинили напад на редакцію Charlie Hebdo.

Фото: Le Figaro

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY