detector.media
13.08.2020 19:42
У Білорусі працівники держЗМІ закликають владу припинити напади на журналістів
У Білорусі працівники держЗМІ закликають владу припинити напади на журналістів
Низка співробітників державних ЗМІ Білорусі звільнилась через жорстокі дії силовиків щодо протестувальників та журналістів, а також вимушене необ'єктивне висвітлення подій у країні.

Журналісти державних ЗМІ Білорусі створили офіційне звернення до міністра інформації країни. Про це пише Tut.by.

Медійники зазначають, що звільнення за власним бажанням низки їхніх колег - це не фейк, а «поклик сумління». Також вони просять сприяти звільненню затриманих силовиками журналістів, не перешкоджати роботі ЗМІ та не позбавляти громадян країни якісного зв'язку: не відключати інтернет, не перешкоджати роботі месенджерів, інформаційних і новинних порталів.

«Те, що сьогодні багато наших колег державних ЗМІ звільняються, - це не фейк, чи не політтехнологія, що не проплачена піар-акція. Це поклик сумління і неможливість спокійно дивитися на те, що відбувається насильство. Вибираючи свою професію, а не місце роботи, ми представляли, що будемо об'єктивними провідниками часом полярних думок», - йдеться в зверненні.

Автори заяви нагадують, що за законом журналісти мають право висвітлювати акції протесту - і при цьому вони не є учасниками цих акцій. Також, згідно із законом про ЗМІ, одним із принципів роботи журналіста є різноманітність думок, а монополізація ЗМІ державними органами не допускається.

«Застосування насильства з боку правоохоронців щодо журналістів, які виконують свої професійні обов'язки, - неприпустимо», - підкреслюють у зверненні.

Журналісти закликають Мінінформ вжити термінових заходів і посприяти, щоб правоохоронні органи негайно припинили напади і затримання колег, зупинили їх переслідування.

Вони також нагадують, що застосування сили для придушення протестів має використовуватись у виняткових випадках, а не «з метою профілактики» - і потрібно відрізняти агресивних людей і провокаторів від мирних демонстрантів, які хочуть реалізувати своє право висловлювати думку і незгоду.

Лист міністру інформації Білорусі планують передати особисто 14 серпня. Під ним вже підписались щонайменше 40 осіб. 

Серед них - більше десятка співробітників «БЕЛТА» (від кореспондентів до редакторів). У тому числі Сергій Пелюшкевіч, який в минулому очолював пресслужбу президента.

Також підписалися кореспонденти видань «Білорусь Сегодня», «Мінська правда», «Вітебські вести», «Настаўніцкай газети», головний редактор дитячої «Смугастої газети», співробітники телеканалів ОНТ і «ТВ-3», радіо «Білорусь», журналісти недержавних видань Tut.by і Onliner. До звернення закликають долучатись представників інших недержавних ЗМІ.

Нагадаємо, білоруське телебачення необ'єктивно висвітлює протести в країні, а також не показує кадрів жорстоких побиттів і затримань протестувальників. На трьох державних білоруських телеканалах - «Беларусь 1», «Беларусь 24» і СТВ - у випусках новин протестувальників називали «п’яницями», «алкоголіками», «наркоманами», яким протистоять «сили правопорядку».

12 серпня з білоруських телеканалів почали звільнятися журналісти й телеведучі. Спершу стало відомо про звільнення 10 ведучих і журналістів державних телеканалів та радіо: «Беларусь 1», СТВ (Столичне телебачення), ОНТ (Загальнонаціональне телебачення) та Першого каналу Білоруського радіо. Згодом стало відомо про звільнення ведучого ОНТ і колишнього начальника президентського пулу Дмитра Семченка та двох журналістів Першого каналу Білоруського радіо.

13 серпня білоруси виходили на акції протесту під будівлі державних каналів з вимогою говорити правду.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY