Російському журналісту Івану Сафронову дали 22 роки колонії суворого режиму

Російському журналісту Івану Сафронову дали 22 роки колонії суворого режиму

5 Вересня 2022
1765
5 Вересня 2022
19:25

Російському журналісту Івану Сафронову дали 22 роки колонії суворого режиму

1765
Незалежні журналісти з РФ виступили із заявою на підтримку колеги.
Російському журналісту Івану Сафронову дали 22 роки колонії суворого режиму
Російському журналісту Івану Сафронову дали 22 роки колонії суворого режиму

Московський міський суд оголосив вирок журналісту Івану Сафронову у справі про держраду. Його визнали винним і засудили до 22 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Прокурор запитував про 24 роки ув’язнення. Сафронов своєї вини не визнав, повідомляє російська служба ВВС

Журналісту також призначили штраф у розмірі 500 тис. рублів (300 636 грн). Адвокати засудженого оскаржуватимуть вирок.

Незалежні медіа РФ опублікували заяву на підтримку Сафронова. Вони наголошують на тому, що ФСБ так і не надала жодних доказів провини журналіста. Крім того, звинувачення не підтвердило, що журналіст мав доступ до секретних матеріалів чи передавав їх розвідці: у справі немає доказів того, що він отримав винагороду від іноземних спецслужб.

«Загалом обвинувальний висновок є описом активної та якісної журналістської роботи Івана Сафронова — і протиправної діяльності ФСБ, яка встановила стеження за ним ще у 2014 році. Під час досудового розслідування на Івана Сафронова та його адвокатів чинився сильний тиск: Сафронов провів у СІЗО "Лефортове" два роки без можливості побачити близьких та навіть зателефонувати матері; двоє його адвокатів – Іван Павлов та Євген Смирнов – були змушені виїхати з країни через погрози, ще один, Дмитро Талантов, сидить у СІЗО», – йдеться у заяві журналістів.

Нагадаємо, Іван Сафронов вже понад два роки перебуває в СІЗО «Лефортово». Його затримали у липні 2020 року за підозрою у держзраді. На той момент Сафронов був радником очільника «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна. До того він майже десять років працював спеціальним кореспондентом газети «КоммерсантЪ», був журналістом видання «Ведомости». Писав переважно про російський оборонно-промисловий комплекс, космічну промисловість.

Сафронова звинувачують у тому, що він у 2017 році нібито передав Чехії секретні дані про постачання озброєння з РФ на Близький Схід. Сафронов на допиті відкинув ці звинувачення.

Всі засідання суду у справі Сафронова проходили в закритому режимі.

Фото – Republic

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1765
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду