У Криму окупанти прийшли з обшуками до ведучого ATR та громадських журналістів

У Криму окупанти прийшли з обшуками до ведучого ATR та громадських журналістів

11 Березня 2020
1649
11 Березня 2020
11:00

У Криму окупанти прийшли з обшуками до ведучого ATR та громадських журналістів

1649
У окупованому Бахчисараї та Бахчисарайському районі 11 березня 2020 року російські окупанти прийшли з обшуками до щонайменше сімох будинків кримських татар. Зокрема, до будинків: ведучого телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова, громадських журналістів та стрімерів «Кримської солідарності» Сейдамета Мустафаєва й Амета Сулейманова.
У Криму окупанти прийшли з обшуками до ведучого ATR та громадських журналістів
У Криму окупанти прийшли з обшуками до ведучого ATR та громадських журналістів

Про це повідомляє правозахисна організація «Кримська солідарність» на Facebook-сторінці.

Незаконні слідчі дії проводили також в історика Шукрі Сейтумерова, активіста Рустема Сейтмеметова, Айдера Сулейманова та Сейтумера Сейтумерова.

За результатами обшуків окупанти вже забрали батька Сейдамета МустафаєваЕнвера Мустафаєва, історика Сейтумера Сейтумерова й Рустема Сейтмеметова. Амета Сулейманова відвезли на обшук в магазин мобільного зв'язку, де він працює менеджером.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, своєю чергою, висловило підтримку кримським татарам. «Вчергове бачимо свавілля окупантів. Щойно на засіданні Ради Безпеки ООН у форматі Арріа щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму представництво президента України в Автономній Республіці Крим говорило про масштабні порушення проти активістів "Кримської солідарності" і от бачимо чергові порушення прав наших громадян. Висловлюємо підтримку активістам "Кримської солідарності", громадським журналістам, всім нашим громадянам, чиї права брутально порушуються державою-окупантом», – йдеться в повідомленні.  

У представництві також додали, що ці порушення будуть задокументовані та доведені до відома міжнародних партнерів.

Нагадаємо, у анексованому Криму проти ведучої кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілової підконтрольні окупаційній владі органи порушили кримінальне провадження через нібито «участь у незаконному збройному формуванні».

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що «Київський районний суд» окупованого Сімферополя 12 липня 2019 року заочно заарештував Гульсум Халілову на два місяці. Журналістку не повідомили ні про відкриття так званої справи, ні про рішення так званого суду. Натомість адвокат, якого їй призначили, подав апеляційну скаргу. Підконтрольний РФ «Верховний суд Криму» 1 серпня не задовольнив апеляцію.

Пан Курбедінов заявив, що в справі немає жодного документа, який підтверджує, що ведучу варто заарештувати. За його словами, сторона обвинувачення вважає, що вона переховується від слідства. Натомість адвокат вказав, що Гульсум Халілова є публічною особою, яка «не від кого не переховується, вона працює в Києві».

Міністерство інформполітики України заявило, що категорично засуджує переслідування журналістів в анексованому Криму та закликає міжнародні інституції і журналістські організації дати належну оцінку діям РФ щодо Гульсум Халілової.

2 серпня 2019 року журналістка подала заяву про незаконне порушення відносно неї кримінальної справи окупаційними органами влади в Криму. За заявою журналістки прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності). Гульсум Халілову визнано потерпілою.

Фото: Кримська солідарність / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду