Опублікувано три експертизи щодо зросту підривників у справі Шеремета

Опублікувано три експертизи щодо зросту підривників у справі Шеремета

24 Лютого 2020
16453

Опублікувано три експертизи щодо зросту підривників у справі Шеремета

16453
Юридична компанія «Сенс Консалтинг» опублікувала результати трьох експертиз зросту осіб, які були зафіксовані відеокамерами в районі закладання вибухівки під автомобіль журналіста Павла Шеремета в 2016 році.
Опублікувано три експертизи щодо зросту підривників у справі Шеремета
Опублікувано три експертизи щодо зросту підривників у справі Шеремета

Про це повідомляється на сайті компанії.

Зазначається, що зріст підозрюваного в справі про вбивство журналіста Андрія Антоненка – 180 см.

На судовому засіданні 20 лютого прокурор Сергій Зузак на вимогу судді Печерського районного суду надав три висновки фототехнічних експертиз, якими встановлювався зріст чоловіка і жінки, зафіксованих камерами безпосередньо після закладання вибухівки під авто Павла Шеремета.

  1. У першому висновку від 25 серпня 2016 року йдеться, що зріст особи з кепкою на голові (за версією слідства, це міг бути Андрій Антоненко, – ДМ) – 170 см з відхиленням ± 3% см через нечіткість зображення, знаходження особи в постійному русі, можливою відмінністю в осанці фігури, наявністю кепки на голові та з невідомою товщиною підошви взуття, що знаходиться на особі. Зріст особи з предметом в руках (за версією слідства, це могла бути Юлія Кузьменко, – ДМ) – 165 см з відхиленням ± 3%.
  2. У другому висновку від 1 вересня 2016 року йдеться, що зріст особи в кепці – 172 см ± 5,16 см. Зріст особи в капюшоні – 166,5 см ± 4,98 см.  
  3. У третьому висновку від 14 січня 2020 року йдеться, що встановити зріст осіб, які зафіксовані на відео з достатньою точністю та врахувати й оцінити точність вимірювань, на думку експерта, неможливо.

«Будь-якому об’єктивному неупередженому спостерігачу зрозуміло, що третій висновок є явним проявом особливої лояльності до слідства з боку експерта з ознаками спотворення результату. Він також фактично дискредитує експертну роботу поліцейської експертної установи і роботу поліції в цілому. Але головне, що перші висновки він, вочевидь, не спростовує», – йдеться в повідомленні.

Усі три висновки можна переглянути тут.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. 

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета.

13 грудня Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці. Пізніше термін перебування під вартою продовжили до квітня.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз.

Офіс генерального прокурора продовжив строк досудового розслідування у справі вбивства журналіста Павла Шеремета до квітня 2020 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16453
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду