Суд змінив запобіжний захід підозрюваній у справі Шеремета

Суд змінив запобіжний захід підозрюваній у справі Шеремета

24 Січня 2020
1413

Суд змінив запобіжний захід підозрюваній у справі Шеремета

1413
Печерський районний суд Києва 24 січня змінив запобіжний захід підозрюваній у кримінальному провадженні про вбивство журналіста Павла Шеремета Яні Дугарь. Її відпустили під нічний домашній арешт із 20:00 до 7:00.
Суд змінив запобіжний захід підозрюваній у справі Шеремета
Суд змінив запобіжний захід підозрюваній у справі Шеремета

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Суд частково задовольнив клопотання сторони захисту.

Як писав ДМ, 13 грудня 2019 року суд обрав запобіжний захід підозрюваній Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту. 8 січня 2020 року Апеляційний суд Києва залишив Яну Дугарь під цілодобовим домашнім арештом. Тепер вона буде під домашнім арештом у Києві, а не в Дніпропетровській області.

15 січня Печерський районний суд Києва розпочав розгляд клопотання захисту про зміну запобіжного заходу Яні Дугарь. Під час судового засідання свідки розповіли, що на момент вбивства журналіста вона перебувала на території 66-го військового медичного госпіталю в Покровську Донецької області. 

Крім того, 30 грудня 2019 року адвокати Яни Дугарь заявили про фальсифікацію доказів слідства, назвавши низку фактів, які можуть про це свідчити. Захисники Яни Дугарь повідомили, що планують подавати заяву про злочин щодо фальсифікації доказів та незаконне утримання особи під домашнім арештом.

3 січня 2020 року захист Яни Дугарь подав до Державного бюро розслідувань заяву про злочин, у якій йдеться про незаконне затримання, притягнення завідомо невинної особи до відповідальності та неправдивий висновок експерта.

22 січня стало відомо, що Державне бюро розслідувань відмовилося відкрити кримінальне провадження за заявою про можливу фальсифікацію експертизи щодо Яни Дугарь.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. 

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. Роль у вбивстві Шеремета подружжя ветеранів АТО, волонтерів Владислава (на прізвисько Буча) та Інни (на прізвисько Пума) Грищенків на брифінгу чітко не було пояснено (на сайті МВС зазначено, що, за результатами молекулярних експертиз, на вибухівці лишилися сліди ДНК Грищенків). 

Зазначимо, 22 листопада  Печерський районний суд продовжив арешт іншому підозрюваному у цій справі, ветерану АТО Владиславу Грищенку. А 6 грудня Печерський суд взяв під варту на 60 діб ще одну підозрювану Інну Грищенко. Владислава та Інну заарештували за підозрою в справі щодо підготовки вибуху в Івано-Франківській області. 

13 грудня Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз

Того ж дня в Міністерстві внутрішніх справ заступник голови відомства Антон Геращенко провів зустріч off the record із активістами, журналістами та блогерами щодо справи Шеремета. У коментарі «Детектору медіа» Геращенко сказав, що на зустрічі було близько 25 осіб. За його словами, нових доказів (окрім тих, що були оприлюднені під час брифінгу) під час зустрічі оголошено не було. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1413
Читайте також
18.12.2019 18:23
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
666
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду