detector.media
06.08.2019 12:01
Медіакомпанія DW відкинула звинувачення Росії в нібито втручанні у внутрішні справи
Медіакомпанія DW відкинула звинувачення Росії в нібито втручанні у внутрішні справи
Німецька медіакомпанія Deutsche Welle відкинула закиди Міністерства закордонних справ Росії та речниці відомства Марії Захарової в нібито втручанні у внутрішні справи РФ. Зокрема, російська сторона звинуватила німецького мовника у «закликах до протестів у Москві».

Про це повідомляє українська редакція DW.

«Я вважаю, це феноменальний прокол західних засобів масової інформації та журналістів, коли Deutsche Welle російською мовою публікує наступний заклик: "Москвичі, виходьте". Без сумніву, цей утримуваний на державні гроші в Німеччині засіб масової інформації цілковито залучений в наші внутрішні справи», – сказала речниця російського МЗС.

У Deutsche Welle, своєю чергою, зазначили, що в жодному зі своїх оприлюднених матеріалів чи сюжетів не закликали брати участь у протестах в Росії.

«Ми вбачаємо в цих закидах з боку Марії Захарової прямий зв'язок із затриманням нашого кореспондента Сергія Діка», – заявив речник DW Крістоф Юмпельт.

Журналіста DW Сергія Діка затримали під час протестів у Москві проти недопуску незалежних кандидатів на виборах до міської думи. Кореспондента затримали попри те, що він пред'явив акредитацію, російські поліцейські назвали її «фількіною грамотою». Згодом Сергія Діка відпустили.  

У зв’язку із інцидентом німецька медіакомпанія 28 липня направила до російського МЗС ноту, у якій виловила протест та підкреслила, що «свавільне перешкоджання роботі акредитованого журналіста є неприпустимим».

У відповіді зовнішньополітичного відомства РФ від 5 серпня зазначалося, що на сторінках DW у соціальних мережах містилися «однозначні заклики до масової участі в неузгоджених протестах», тому працівники Deutsche Welle «не можуть вважатися журналістами, бо є активними учасниками незаконних дій».

Генеральний директор DW Петер Лімбурґ назвав неприпустимими такі дії російської влади. За його словами, це є «кричущим порушенням права на свободу преси».

«Якщо журналіста, котрий висвітлює демонстрацію, не розбираючись зарахували до протестувальників, а потім ще й затримали, то це не лише кричуще порушення права на свободу преси, а й також метод поліцейської держави», – заявив він.

Крім того, Німецький союз журналістів (DJV) у Берліні закликав Росію «до припинення поліцейського свавілля проти кореспондентів».

«Своїми брутальними діями російські служби безпеки порушують не лише основоположні права людини, а й російську конституцію», – сказав очільник DJV Франк Юбераль.

Речниця Федерального уряду Німеччини Ульріке Деммер додала, що влада ФРН засуджує затримання мирних демонстрантів у Москві.

Нагадаємо, 14 липня в Москві пройшла акція з вимогою пропустити в Мосміськдуму незалежних кандидатів. Близько тисячі учасників акції зібралися в центрі Москви та пішли до будівлі мерії. У результаті силовики затримали близько 25 учасників акції.

27 липня на численному мітингу на підтримку незалежних кандидатів у Мосміськдуму поліція затримала понад тисячу осіб. Також заарештували на 30 діб засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, а напередодні запланованої акції протесту затримали Іллю Яшина.

27 липня до редакції російського телеканалу «Дождь» приходили працівники поліції, які передали головній редакторці Олександрі Перепелова повістку на допит у «кримінальній справі про Мосміськвиборчкомом».

У Москві 28 липня поліція затримала журналіста російського каналу «Дождь» Данила Сотникова та журналіста «Сноба» Микиту Павлюка-Павлюченка біля лікарні № 64, куди госпіталізували Олексія Навального. Згодом обох журналістів відпустили.

Фото: DW

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY