Медіачек: висновок щодо матеріалів телеканалу «Тернопіль 1» про Байковецьку територіальну громаду

Медіачек: висновок щодо матеріалів телеканалу «Тернопіль 1» про Байковецьку територіальну громаду

9 Жовтня 2019
2412

Медіачек: висновок щодо матеріалів телеканалу «Тернопіль 1» про Байковецьку територіальну громаду

2412
Медіачек: висновок щодо матеріалів телеканалу «Тернопіль 1» про Байковецьку територіальну громаду
Медіачек: висновок щодо матеріалів телеканалу «Тернопіль 1» про Байковецьку територіальну громаду

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок № 22 щодо матеріалів телеканалу «Тернопіль 1» про Байковецьку територіальну громаду

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 23 серпня 2019 рокудо ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина щодо кількох новинних матеріалів телеканалу «Тернопіль 1». Скарга мотивована поширенням матеріалів без зазначення того, що вони були закуплені як послуги через систему «Прозорро» за бюджетний кошт органом місцевого самоврядування. Зі скаргою також було надано посилання на копії договору з порталу «Прозорро» щодо «виготовлення й трансляції інформаційних матеріалів».

2. Посилання на матеріали:

- «Керівництво ОТГ з Тернопільщини переймає досвід у польських колег», опублікований 23.08.19 року, тривалість – близько 3 хвилин, автори — Балуцький, Задорожна і Вархолюк;

- «Байковецька ОТГ підписала документ про співпрацю з естонським муцінипалітетом Ельва», опублікований 21.08.19 року, тривалість – 2 хвилини 45 секунд, автори — Балуцький, Куземко і Вархолюк;

- «Нову школу будують в ОТГ на Тернопільщині», опубліковано 22.08.19 року, тривалість – 2 хвилини 21 секунд, автори — Луцик, Троян і Куземко.

3. Зміст оскаржених матеріалів.

3.1. «Керівництво ОТГ з Тернопільщини переймає досвід у польських колег»

Матеріал починається з озвучування голосом диктора за кадром оцінного судження: «Байковецька ОТГ знову попереду». Повідомляється про підписання договору про партнерство з однією з польських ґмін. Наводиться цитата голови об’єднаної територіальної громади Анатолія Кулика та кадри підписання документу. Потім подається його пряма мова, а після цього – знову його цитата і ще раз відео його прямої мови. Далі переказані деякі деталі заходу та наводиться пряма мова представника польської сторони. Закадровий голос диктора повідомляє, що польський війт переконаний у майбутній вдалій співпраці. На завершення згадують про проект «соціальне таксі», що він «вдало реалізований» в ОТГ, наводять ще одну цитату польського війта і повідомляють про співпрацю ОТГ з естонськими партнерами.

3.2. «Байковецька ОТГ підписала документ про співпрацю з естонським муцінипалітетом Ельва»

На початку закадровий голос дикторки повідомляє, що до Байковецької ОТГ завітала делегація з Естонії, щоби поділитися досвідом. Далі подається пряма мова Голови ради муніципалітету Ельва, голос диктора повідомляє, що Анатолій Кулик презентував гостям свою громаду, подається його пряма мова. Розповідається про підписання «декларації наміру щодо співпраці» між українською та естонською територіальними громадами й знову подається пряма мова голови ОТГ. На завершення повідомляється про створення в майбутньому робочої групи з представників обох сторін.   

3.3. «Нову школу будують в ОТГ на Тернопільщині»

Матеріал розпочинається закадровим голосом дикторки, який розповідає про реалізацію «десятків ініціатив та проектів у Байковецькій громаді»: відремонтовані школи, нові дороги та мистецькі фестивалі. Й усе це «для того, аби покращити рівень життя її мешканців». Зазначається, що Анатолій Кулик каже, ніби на досягнутому не зупиняється, після чого подається його пряма мова щодо будівництва очисних споруд та системи водовідведення.  Далі диктор розповідає, що село Гаї Шевченківські приєдналося до цієї ОТГ пів року тому, але й за цей час «уже встигли реалізувати декілька важливих проектів». Подана пряма мова старости цього села, який розповідає про збудовану дорогу. Після цього — пряма мова місцевого мешканця пана Василя. Розповідають про плани добудови школи в Гаях Шевченківських і знову дають синхрон старости цього села. На завершення повідомляють, що до складу ОТГ входять 10 сіл, але ще 3 населені пункти хочуть стати «частинкою великої та прогресивної» Байковецької громади. 

ІІ. Стандарти журналістської етики та законодавство, які регулюють дану сферу суспільних відносин

1. Кодекс етики українського журналіста:

  • «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста…» (п. 6);
  • «Інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від реклами відповідною рубрикацією» (п. 7);
  • «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного...» (п. 9);
  • «Незаконне отримання журналістом матеріальної винагороди чи будь-яких пільг за виконаний чи невиконаний журналістський матеріал є несумісним із званням журналіста. Журналіст не повинен використовувати службове становище в особистих цілях, з метою наживи, самореклами, у кар'єристських цілях та керуючись прагненням догодити певним силам чи особам…» (п. 17).

2. Законодавство

2.1. Закон України «Про рекламу» (270/96-ВР):

  • «реклама - інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару» (абзац 11 ст. 1);
  • «прихована реклама - інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій» (абзац 10 ст. 1);
  • «Реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.» (ч. 1 ст. 9);
  • «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами".» (ч. 3 ст. 9);
  • «Прихована реклама забороняється.» (ч. 5 ст. 9).

2.2. Закон України «Про телебачення і радіомовлення» (№ 3759-XII):

«Телерадіоорганізація зобов’язана:… поширювати об’єктивну інформацію;..» (п. «в» ч. 1 ст. 59).

ІІІ. Оцінка розглядуваних матеріалів

1. Початок реформи з децентралізації є важливим процесом, але це не має перешкоджати об̕̕єктивному журналістському підходу до його висвітлення.

2. Водночас проблема прихованої реклами та просування (або паплюження) в нібито журналістських матеріалах окремих політиків чи політсил залишається актуальною.

3. Фактична необ̕̕єктивність подання інформації. У всіх трьох відеоматеріалах ідеться про факти, які подаються як успіхи Байковецької громади: підписання договорів про співпрацю з органами місцевого самоврядування інших країн, візити закордонних делегацій, «десятки реалізованих ініціатив та проектів». Про які-небудь проблеми розвитку нового адміністративно-територіального утворення, які природно могли виникнути, в матеріалах не згадується. Крім того, жоден із них не оминає увагою голови ОТГ Анатолія Кулика.

Окремо варто звернути увагу, що матеріали не присвячені окремим аспектам діяльності об̕̕єднаних територіальних громад, а сфокусовані на одній громаді та її керівництві. Тобто розглядувані відеоматеріали не стільки висвітлюють питання децентралізації, як привертають увагу, підтримують обізнаність чи інтерес до конкретної ОТГ та її керівництва.

4. Відокремлення фактів від коментарів та оцінок. Початок одного з відеосюжетів фразою «Байковецька ОТГ знову попереду», тобто явно позитивним оцінним судження, налаштовує глядачів на певне сприйняття керівництва цієї ОТГ. Аналогічну функцію виконує згадування на початку іншого матеріалу про «десятки» реалізованих ініціатив і проектів: окремі з них дійсно згадуються потім у сюжеті, але це виглядає надмірним і недоречним узагальненням, оскільки все ж глядач не може оцінити, чи ініціатив і проектів дійсно «десятки» і чи всі вони успішні.

5. Отримання оплати за матеріали. Документи порталу «Прозорро» щодо послуги з виготовлення і трансляції інформаційних матеріалів на телеканалі «Тернопіль 1» вказують на вкрай велику ймовірність того, що виготовлення і трансляція цих матеріалів були оплачені з відповідного місцевого бюджету. Акти наданих послуг, де могло би бути вказано точний час трансляції замовлених «інформаційних» матеріалів, на портал не завантажено, але загалом період надання послуги за наявними документами охоплює всі дати оприлюднення цих трьох матеріалів. Договір на виготовлення й трансляцію «інформаційних матеріалів» підписано паном Куликом, який у ньому ще фігурує в статусі Байковецького сільського голови.

Загалом сам факт замовлення іншим суб̕̕єктом і оплати трансляції на телеканалі «інформаційного» матеріалу суперечить законодавчій вимозі щодо об̕̕єктивності поширюваної інформації.

6. За сукупністю ознак, а саме великої ймовірності, що саме ці матеріали було замовлено та оплачено з відповідного місцевого бюджету; привернення в них уваги / підтримання інтересу до керівництва громади (особливо Анатолія Кулика), а також акцентування уваги саме на «успіхах» громади і в поєднанні з позитивними оцінками диктора, можна стверджувати, що ці відеоматеріали є прихованою рекламою Анатолія Кулика. Обтяжує порушення те, що матеріали транслювалися не просто без позначки «реклама» або яких-небудь згадок про замовника, а як новинні.

Отже, телеканал «Тернопіль 1» у трьох матеріалах щодо Байковецької громади, трансльованих у серпні 2019 р оку, порушив вимоги п.п. 6, 7, 9 і 17 Кодексу етики українського журналіста, а також ч.ч. 1, 3 і 5  ст. 9 закону України «Про рекламу» й п. «в» ч. 1 ст. 59 закону України «Про телебачення і радіомовлення».  

3 жовтня 2019 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2412
Читайте також
12.11.2019 15:43
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 861
25.10.2019 17:30
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
3 345
21.10.2019 11:44
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
2 152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду