Вбивство Павла Шеремета: у Києві відбулась акція у третю річницю загибелі журналіста

Вбивство Павла Шеремета: у Києві відбулась акція у третю річницю загибелі журналіста

20 Липня 2019
1868

Вбивство Павла Шеремета: у Києві відбулась акція у третю річницю загибелі журналіста

1868
Акція розпочалась 20 липня о 8:00 на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка. У ній взяли участь тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, народні депутати та колишні колеги Шеремета. Учасники акції відзначили, що розслідування вбивства Павла рухається дуже повільно.
Вбивство Павла Шеремета: у Києві відбулась акція у третю річницю загибелі журналіста
Вбивство Павла Шеремета: у Києві відбулась акція у третю річницю загибелі журналіста

Про це пише «Українська правда».

Видання також повідомляє, що чекає повноцінної відповіді на кілька різних запитів до Офісу президента: «терміни давно спливли, а за офіційними телефонами відомства знайти відповідальних осіб складно».

В УП зазначили, що отримали коротку відповідь, що Офіс президента планує «найближчим часом» надіслати до правоохоронців офіційні запити щодо перебігу розслідування. Повідомити деталі пообіцяли після отримання відповідей.

Також Офіс запевнив, що справа знаходиться на контролі голови держави.

«Президентом України В. Зеленським заслухано звіт Міністра внутрішніх справ України А. Авакова щодо ходу досудового розслідування… Офісом президента України до Національної поліції України надіслано запит щодо здійснення аналізу стану розслідування», - цитує видання відповідь Офісу президента.

У Нацполіції розповіли, що з минулої річниці вбивства допитали більше 200 осіб, отримали понад 100 доступів до речей і документів, провели 13 експертиз, наклали 3 арешти на інформацію і направили два доручення про проведення слідчих дій до США і Швеції.

«Як і рік тому, ми спитали, чи допитали слідчі власників і користувачів двох автівок, на які звернули увагу журналісти. Минулого разу це питання залишилось без відповіді, тепер поліція запевнила, що допити були. Крім того, з колишнім співробітником СБУ провели слідчий експеримент», - пише УП.

Також 20 липня акція до роковин вбивства Шеремета відбудеться на Північному цвинтарі під Мінськом.

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство наразі не встановило ані вбивць, ані замовників злочину.

У липні 2017 року Держдеп США закликав українську владу зробити все можливе для того, щоб знайти винних у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

До другої річниці загибелі Шеремета медійні та правозахисні організації виступили із заявою, в якій вимагають публічного звіту від правоохоронців про розслідування вбивства журналіста.

Також Представництво ЄС в Україні заявило, що очікує від української влади проведення прозорого розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета та притягнення винних до відповідальності.

У ГПУ заявили, що слідчі провели 20 експертиз у рамках розслідування вбивства Шеремета. За словами першого заступника голови Нацполіції В'ячеслава Аброськіна, слідство «встановило особу, яка може бути причетна до вбивства журналіста Павла Шеремета, але поки її не ідентифікувало».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства журналіста Павла Шеремета може негативно вплинути на його результати. Того ж місяця Юрій Луценко заявляв, що слідство має інформацію, яка, ймовірно, виведе на виконавців та замовників вбивства Шеремета.

У травні 2019-го генпрокурор повідомляв про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, проте деталей не розповів.

У липні 2019-го слідчі у справі вбивства журналіста Павла Шеремета допитали колишнього генпрокурора Віктора Шокіна.

Фото: УП, FB-сторінки Айдера Муждабаєва та Михайла Ткача

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1868
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду