Як писати про закупівлі ProZorro: поради й інструкції для журналістів

Як писати про закупівлі ProZorro: поради й інструкції для журналістів

11 Липня 2019
4789

Як писати про закупівлі ProZorro: поради й інструкції для журналістів

журналіст Dozorro, "Трансперенсі Інтернешнл Україна"
4789
Щодня в системі ProZorro оголошується близько 5 тисяч закупівель вартістю 2 млрд грн. Там купують майже все: від серветок до ремонту траси Київ — Одеса. Для журналістів це бездонна бочка інформації, яка впливає на розвиток і щоденне життя країни, області, міста, села, громади. Щоби перетворити цю безцінну інформацію на текст — треба знати, де шукати і як оцінювати побачене. Пояснюємо й показуємо на прикладах, як знаходити історії у ProZorro.
Як писати про закупівлі ProZorro: поради й інструкції для журналістів
Як писати про закупівлі ProZorro: поради й інструкції для журналістів

Навіщо журналістам ProZorro

ProZorro — це бінокль, який дозволяє розглядати, що купують чиновники за гроші громадян. Законодавство зобов’язує владу купувати майже все через ProZorro. Чи то місцева влада організовує концерт, чи ремонтує парк, чи замовляє послуги харчування для школи — ви можете в кілька кліків дізнатися всі деталі. Наприклад, якщо це святковий концерт до Дня Незалежності — імена співаків та їхні гонорари; якщо ремонт парку — коли завершать ремонт і що саме зроблять, якщо шкільне харчування — хто саме його постачає.

ProZorro дає доступ до всіх документів, включно з договором і додатками. А це інформація про працівників постачальника, специфікацію товару, зміни вартості, терміни поставок чи виконання робіт тощо.

Чотири головних сайти про закупівлі: переваги й вади

Завдяки відкритому коду закупівлі системи ProZorro доступні на багатьох сайтах. Частково вони взаємозамінні, але кожний із них має свої слабкі та сильні сторони.

prozorro.gov.ua

Зручний для пошуку закупівель за ключовими словами, областю чи замовником. Має зрозумілий інтерфейс і простий у користуванні (інструкція). Однак ви не бачите цілісної «картинки» й не можете шукати за ім'ям підрядника, групою замовників чи конкретним населеним пунктом.

dozorro.org

Сайт адмініструє організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна», яка створювала та передавала державі систему ProZorro. Інтерфейс тендеру закупівлі та пошуку подібний до prozorro.gov.ua, тільки з додатковими можливостями: відгуками, ризик-індикаторами й посиланням на профілі. Тут ви зможете підлаштовувати пошук закупівель під свої потреби: обрати регіон, конкретного замовника тощо.

Цінність dozorror.org для для журналістів у тому, що сайт має власну систему ризик-індикаторів, які можуть стати вхідною точкою для початку розслідування чи новини про зловживання. Ризик-індикатори Dozorro економлять час, адже автоматично виявляє закупівлі з масовою дискваліфікацією учасників, можливою змовою замовника та постачальника тощо.

Наприклад, кіровоградська лікарня, коли купувала медичні бинти й вату на мільйон гривень, дискваліфікувала п'ятьох із шести учасників і визнала переможцем найдорожчу пропозицію. У цій закупівлі спрацювали десять ризик-індикаторів, серед яких «масова дискваліфікація».

clarity-project.info

Сайт, створений незалежним розробником Ярославом Гарагуцом. Через інтуїтивний інтерфейс та широкі можливості є дуже популярним серед журналістів, розслідувачів та громадських активістів. Основна фішка сайту — він увібрав у себе не тільки дані ProZorro, але й бази про компанії, ліцензії, декларації й багато інших реєстрів. Сlarity-project.info порівнює інформацію про постачальників та замовників з інформацією в деклараціях, згадках у судовому реєстрі, архітектурній інспекції, показує пов’язаних учасників чи замовників, має свою систему ризик-індикаторів. За необхідності розбіратися в сайті допоможуть блог та фейсбук.

bi.prozorro.org

Публічний модуль аналітики ProZorro. Це найпотужніший інструмент для аналізу закупівель. Користь для журналістів у тому, що в кілька кліків можна обрати всіх замовників місцевої ради (департаменти, комунальні підприємства тощо). Тут ви можете миттєво визначити по вашому місту чи області загальну економію, топпостачальників, топзамовників, подивитися список усіх закупівель.

Вадою сайту є складний інтерфейс, але розібратися допоможуть покрокові відеоінструкції або технічна підтримка у фейсбуку.

На основі даних ProZorro та модуля аналітики журналіст може писати новини, брати дані для інфографік про міські витрати чи проводити власні розслідування.

Чотири речі, які журналіст може зробити з ProZorro

1. Написати новину

Закупівлі — це про те, як держава витрачає наші гроші. І мешканцям цікаво дізнатися, на що саме. Переглядайте час від часу закупівлю свого міста і знаходьте оригінальні історії. Наприклад, як на Львівщині під виглядом спецавто для ветеринарів хотіли купити елітну Skoda Kodiaq за 1,1 мільйона гривень (але після розголосу були змушені скасувати цю закупівлю).

Як знайти всі закупівлі свого міста, ОТГ чи за конкретним замовником чи постачальником?

1. Відкрийте bi.prozorro.org на сторінці «Відбори», виберіть завершені або активні закупівлі, свою область (Регіон) та замовника (Організатор) або групу замовників (Ієрархія організаторів).

2. Перейдіть на сторінку зі списком усіх тендерів, які ви щойно відфільтрували. Ця таблиця працює, як і Excel: сортується за датою при кліку по заголовку першої колонки, при натисканні миші колонки перетягуються, при натисканні правої кнопки миші — дані завантажуються.

3. Фільтруйте, як вам треба: чи то тільки дивіться завершені, чи ще ті, які відбуваються. Сортуйте за ціною за одиницю й порівнюйте з вартістю на prom.ua. Можливо, у вас теж купують ноутбук за 200 тис. грн при ринковій ціні 9 тис. грн.

Представники влади люблять звітувати перед громадянами про виконану роботу: чи то завершили реконструкцію в парку, чи залатали ділянку дороги. Із ProZorro журналісти можуть додавати деталі про вартість, матеріали, терміни або вийти на схему й написати розслідування.

2. Викрити корупцію та зловживання

Завдяки ProZorro корупція стала помітнішою, хоча й недостатньо покараною. Найпопулярніші теми текстів про закупівлі: корупція, неконкурентна поведінка постачальників, які заздалегідь домовляються про поведінку в аукціоні, протягування органам влади «своїх» постачальників.

Про види махінацій у ProZorro найкраще може розповісти текст розслідувача Юрія Ніколова з «Наших грошей» або текст бізнесмена-учасника у ProZorro Олександра Соколовського «Памятка коррупционеру, или ТОП-25 способов как обойти PROZORRO».

Вишукувати історії про порушення у ProZorro зручно на сайтах clarity-project.info або dozorro.org. Потестуйте сторінку із профілями для «Київського метрополітену» у clarity-project.info, а також ризики dozorro.org.

3. Розібратись у причинах проблем міста

На ремонтних роботах можна непомітніше вкрасти бюджетні гроші, ніж на товарах. Це добре знають замовники, які зловживають владою та порушують закон. Тому до робіт у розслідуваннях треба підходити ретельно.

Журналіст черкаського видання «1800» побачив, що підрядник, який виграв тендер на ремонт доріг, фігурує у кримінальному провадженні щодо розкрадання коштів та ремонті дороги. В Одесі тендери на прибирання снігу, який не прибирають, кілька років поспіль виграє компанія російського олігарха. А в Київській області то туалети «ремонтують» удвічі дорожче і кладуть «невидиму» шпаклівку, то договори укладають вже після виконання робіт.

  1. Знайдіть закупівлю в ProZorro і відкрийте договір із додатками. Закупівлю шукайте на prozorro.gov.ua за ім’ям замовника або ключовим словом (наприклад, назвою вулиці чи будинку), або в bi.prozorro.org за цією інструкцією.
  2. Перевірте, чи були аванси або повна проплата з бюджету (на кожній сторінці тендеру є кнопка «Перевірити оплати (тільки для платежів казначейства)», яка веде на сайт пошуково-аналітичної системи 007.org.ua).
  3. Якщо є можливість поїхати на місце ремонту — порівняйте те, що побачили на власні очі, з тим, що записано в актах та проплатах.

4. Зробити інфографіку на основі даних

Якщо вам подобається журналістика даних або ви пишете матеріал про цілу сферу — вивантажте дані ProZorro для візуалізації. Основи візуалізації даних подивіться в цьому класичному посібнику для журналістів. Так львівське видання «Захід.нет» показало переможців державних закупівель у Львівській області, а івано-Франківське видання «Курс» через прості графіки підкреслило аномально високу кількість прямих угод в останній тиждень року.

Фото: Капітал 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду