У Грузії під час масових протестів постраждало понад 10 журналістів та операторів

У Грузії під час масових протестів постраждало понад 10 журналістів та операторів

21 Червня 2019
1631

У Грузії під час масових протестів постраждало понад 10 журналістів та операторів

1631
У Грузії під час масових протестів, які пов’язані із візитом російських депутатів у Тбілісі, було поранено понад 10 журналістів та операторів.
У Грузії під час масових протестів постраждало понад 10 журналістів та операторів
У Грузії під час масових протестів постраждало понад 10 журналістів та операторів

Про це «Детектору медіа» розповів колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчилава.

«Більше десятка журналістів точно постраждало, журналістів і операторів. Особлива агресія була до операторів, тому що сама камера викликала у цих людей (працівників МВС та Служби безпеки, – ДМ) агресію», – уточнив він.

Зокрема, за його даними, у ході акції підстрелили оператора Першого національного каналу та оператора телеканалу «Руставі 2», ще одного оператора побили на відстані більше кілометра від місця проведення акції.

«Нападали, бо журналісти публікують інформацію. У Грузії паном Іванішвілі (Бідзіна, колишній прем’єр-міністр, – ДМ) створена ситуація, коли вони намагатимуться зіштовхнути представників МВС, Служби безпеки та інших з журналістами, ніби ті є їхніми головними ворогами», – наголосив пан Корчилава.

Він пояснив, що журналістам перешкоджали для того, щоб вони не висвітлювали перебіг акції.

«Я так розумію, що люди не зовсім технічно грамотні, вони не розуміли, що всі ці стріми одразу йшли в live», – додав Бачо Корчилава.

Як пише «Ехо Кавказ» (грузинська служба «Радіо Свобода»), у акції протесту брали участь близько семи тисяч осіб. Унаслідок сутичок з поліцейськими постраждало 240 осіб, 80 з яких – поліцейські.

Зазначається, що в Тбілісі з пораненням в голову госпіталізували кореспондента інтернет-порталу «Кавказький вузол» Беслана Кмузова, його поранили в голову гумовою кулею, травма не важка.

Крім того, серед постраждалих – кореспондент агентства Reuters на Південному Кавказі Мака Антідзе, журналісти інтернет-видання On.ge Гванца Немсадзе і Анна Вахтангадзе, а також кореспондент «Руставі 2» Тамар Багашвілі і оператори телекомпанії.

Суспільний мовник Грузії повідомив, що вранці 21 червня поліцейські побили і затримали кореспондента Першого каналу Грузії Ніку Мухігулашвілі. Згодом його відпустили, передає Грузія.Online. Грузинське видання Fortuna пише, що одна з журналісток втратила око, унаслідок влучання гумової кулі зі зброї поліцейського.

Нагадаємо, 20 червня в грузинській столиці Тбілісі відбулися багатотисячні акції протести. Причиною протестів став візит російських депутатів в Грузію, які прибули для участі в засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я. Зокрема, депутат Держдуми РФ Сергій  Гаврілов, якому для виступу надали крісло спікера парламенту Грузії, почав говорити російською – це обурило опозицію.

Згодом мітингувальники спробували прорвати поліцейський кордон і потрапити на подвір'я парламенту, після чого між ними і силовиками почалися сутички. Поліцейські застосували проти демонстрантів сльозогінний газ, гумові кулі та водяні гармати.

Фото: «Ехо Кавказ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду