Черкаські журналісти залякані вбивством Вадима Комарова – Тетяна Печончик

Черкаські журналісти залякані вбивством Вадима Комарова – Тетяна Печончик

20 Червня 2019
1989

Черкаські журналісти залякані вбивством Вадима Комарова – Тетяна Печончик

1989
Черкаські журналісти відчувають себе дуже заляканими після нападу на свого колегу Вадима Комарова, у результаті якого він потрапив у кому та помер у ніч на 20 червня. Про це повідомила голова Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик на прес-конференції 20 червня, розповідаючи про свої висновки з поїздки до Черкас.
Черкаські журналісти залякані вбивством Вадима Комарова – Тетяна Печончик
Черкаські журналісти залякані вбивством Вадима Комарова – Тетяна Печончик

За її словами, представники Центру прав людини Zmina, Інституту масової інформації та Freedom House всередині травня їздили до Черкас, зустрічалися з колегами Вадима Комарова і з керівником слідства в черкаській поліції, щоб дізнатися, як просувається справа Вадима Комарова та як себе почувають журналісти у зв’язку з цією ситуацією.

«Керівник слідства в черкаській поліції нас запевнив, що поліція докладає всіх зусиль і має ресурси, щоб провести розслідування цього злочину. Після цього минув місяць, ми так і не почули новин про просування слідства. Сподіваємося, що поліція зробить сьогодні заяву, де розповість, чи з’явилися нові деталі або зачіпки в цій справі», - розповіла Тетяна Печончик.

«А місцеві журналісти, ми можемо зробити такий висновок, дуже залякані. Один з журналістів, з яким ми зустрічалися, сказав, що тепер уже навіть не треба на них тиснути чи залякувати – бо саме це вбивство стало красномовним сигналом для журналістів, що не треба висвітлювати якісь теми, які можуть мати наслідки для журналістів. Інша журналістка розказала, що на неї теж було скоєно напад і не було проведено розслідування. На її думку, взагалі немає сенсу писати заяви до поліції, а допомагає тільки розголос. Ми все ж таки закликаємо писати заяви до поліції», - додала пані Печончик.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк нагадала, що з початку цього року ІМІ зафіксував 99 випадків порушень прав журналістів. «Прямо зараз у харківській лікарні перебуває журналіст 24-го каналу і місцевого каналу «Вести» Вадим Макарюк, якого 7 червня жорстоко побили, у нього стався геморагічний інсульт. Ми сподіваємося, що він відновиться», - сказала вона і нагадала також про вбивство Павла Шеремета, яке досі не розслідувано.

За її словами, відсоток розслідувань нападів на журналістів стабільно тримається близько 8-10% від загальної кількості нападів. «Щороку нападають близько 180 разів, розслідувань – приблизно 20 випадків», - повідомила пані Романюк.

Оксана Романюк закликала президента Володимира Зеленського створити міжвідомчу робочу групу при президенті з безпеки журналістів.

Директор Представництва Freedom House в Україні Метью Шааф наголосив, що потрібно остаточно припинити безкарність за злочини проти журналістів.

Також на прес-конференції презентували результати опитування журналістів про основні загрози свободі слова, проведеного фондом «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» на замовлення Центру прав людини Zmina за підтримки Freedom House в Україні.

Нагадаємо, 4 травня на черкаського журналіста, активіста і блогера Вадима Комарова було скоєно напад, у результаті якого він упав у кому. Поліція спершу розслідувала напад на нього за статтею «Умисне тяжке тілесне ушкодження», а згодом перекваліфікувала кримінальне провадження на статтю «Замах на умисне вбивство».

У ніч на 20 червня Вадим Комаров помер. Поліція перекваліфікувала кримінальне провадження на статтю «Умисне вбивство».

Черкаські ЗМІ зазначали, що Вадим Комаров у своїх публікаціях не раз порушував гострі теми. Один із найбільш гучних матеріалів перед нападом – про обставини п'яного бунту в Черкаській колонії №62. Серед інших тем публікацій Комарова – розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція у Черкаській міськраді. У 2016 році журналіста намагалися застрелити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1989
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду