Журналісти назвали цензуру, фізичні погрози та низьку кваліфікацію колег основними загрозами свободі слова в Україні  – опитування

Журналісти назвали цензуру, фізичні погрози та низьку кваліфікацію колег основними загрозами свободі слова в Україні – опитування

20 Червня 2019
1885

Журналісти назвали цензуру, фізичні погрози та низьку кваліфікацію колег основними загрозами свободі слова в Україні – опитування

1885
Журналісти назвали цензуру з боку власника ЗМІ (70%), низьку кваліфікацію колег (53%) та фізичні погрози або загрозу життю, пов'язані з журналістською діяльністю (41%), основними загрозами свободі слова в Україні.
Журналісти назвали цензуру, фізичні погрози та низьку кваліфікацію колег основними загрозами свободі слова в Україні  – опитування
Журналісти назвали цензуру, фізичні погрози та низьку кваліфікацію колег основними загрозами свободі слова в Україні  – опитування

Про це свідчать дані опитування фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» на замовлення Центру прав людини Zmina за підтримки Freedom House в Україні, передає «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що на запитання, з якими порушеннями свободи слова та інформації респондентам особисто доводилося стикатися, 78% журналістів відповіли, що чиновники їм відмовляли в наданні суспільно важливої інформації, 42% стикалися з цензуруванням готових матеріалів або забороною оприлюднення, 38% назвали випадки замовлень завідомо неправдивої інформації з метою дискредитувати певної людини, 19% стикалися з переслідуванням. Лише 7% не стикалися з порушеннями свободи слова.

«Говорячи про питання цензури в Україні, 12% заявили, що це системна проблема; 68% упевнені, що цензура існує тільки в окремих ЗМІ; 16% зазначили, що цензура існує лише в окремих випадках. Тільки 2% вважають, що цензури в Україні немає. При цьому 94% респондентів бачать обмеження в роботі саме з боку власників ЗМІ», – йдеться в повідомленні.

Крім того, 65% опитаних погодилися, що війна збільшила випадки самоцензури з боку журналістів.

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк у Facebook написала, що стан свободи слова журналісти оцінюють досить високо – 7.6 по 10-бальній шкалі.

«Ці дані перекликаються з тими даними, що ми (ІМІ) фіксуємо. Єдина відмінність у тому, що в нас на першому місці зараз – фізична агресія щодо журналістів», – прокоментувала під час прес-конференції результати дослідження пані Романюк.

Вона також нагадала, що з початку цього року ІМІ зафіксував 99 випадків порушень прав журналістів.

Директор Представництва Freedom House в Україні Метью Шааф вважає важливою солідарність журналістів для підтримки не лише одне одного, а й підтримки журналістських стандартів.

«Журналісти мають виступити на підтримку одне одного, але водночас впливати на своїх колег щодо підтримки поваги до журналістських стандартів. Для ЗМІ це може бути через само- і співрегуляцію, коли ЗМІ працюють спільно, щоб домовитися про стандарти і разом їх дотримуватися. Також важливою є підтримка якісної журналістики», - сказав він на прес-конференції, присвяченій результатам дослідження.

Опитування проводив фонд «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» з 30 травня до 14 червня 2019 року на замовлення Центру прав людини Zmina за підтримки Freedom House в Україні. Загалом було опитано 127 журналістів.

Нагадаємо, Інститут масової інформації в травні зафіксував 13 порушень свободи слова в Україні, усі вони стосувалися фізичної агресії.

Фото: Окасана Романюк 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1885
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду