detector.media
20.06.2019 13:36
Черкаські журналісти залякані вбивством Вадима Комарова – Тетяна Печончик
Черкаські журналісти залякані вбивством Вадима Комарова – Тетяна Печончик
Черкаські журналісти відчувають себе дуже заляканими після нападу на свого колегу Вадима Комарова, у результаті якого він потрапив у кому та помер у ніч на 20 червня. Про це повідомила голова Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик на прес-конференції 20 червня, розповідаючи про свої висновки з поїздки до Черкас.

За її словами, представники Центру прав людини Zmina, Інституту масової інформації та Freedom House всередині травня їздили до Черкас, зустрічалися з колегами Вадима Комарова і з керівником слідства в черкаській поліції, щоб дізнатися, як просувається справа Вадима Комарова та як себе почувають журналісти у зв’язку з цією ситуацією.

«Керівник слідства в черкаській поліції нас запевнив, що поліція докладає всіх зусиль і має ресурси, щоб провести розслідування цього злочину. Після цього минув місяць, ми так і не почули новин про просування слідства. Сподіваємося, що поліція зробить сьогодні заяву, де розповість, чи з’явилися нові деталі або зачіпки в цій справі», - розповіла Тетяна Печончик.

«А місцеві журналісти, ми можемо зробити такий висновок, дуже залякані. Один з журналістів, з яким ми зустрічалися, сказав, що тепер уже навіть не треба на них тиснути чи залякувати – бо саме це вбивство стало красномовним сигналом для журналістів, що не треба висвітлювати якісь теми, які можуть мати наслідки для журналістів. Інша журналістка розказала, що на неї теж було скоєно напад і не було проведено розслідування. На її думку, взагалі немає сенсу писати заяви до поліції, а допомагає тільки розголос. Ми все ж таки закликаємо писати заяви до поліції», - додала пані Печончик.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк нагадала, що з початку цього року ІМІ зафіксував 99 випадків порушень прав журналістів. «Прямо зараз у харківській лікарні перебуває журналіст 24-го каналу і місцевого каналу «Вести» Вадим Макарюк, якого 7 червня жорстоко побили, у нього стався геморагічний інсульт. Ми сподіваємося, що він відновиться», - сказала вона і нагадала також про вбивство Павла Шеремета, яке досі не розслідувано.

За її словами, відсоток розслідувань нападів на журналістів стабільно тримається близько 8-10% від загальної кількості нападів. «Щороку нападають близько 180 разів, розслідувань – приблизно 20 випадків», - повідомила пані Романюк.

Оксана Романюк закликала президента Володимира Зеленського створити міжвідомчу робочу групу при президенті з безпеки журналістів.

Директор Представництва Freedom House в Україні Метью Шааф наголосив, що потрібно остаточно припинити безкарність за злочини проти журналістів.

Також на прес-конференції презентували результати опитування журналістів про основні загрози свободі слова, проведеного фондом «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» на замовлення Центру прав людини Zmina за підтримки Freedom House в Україні.

Нагадаємо, 4 травня на черкаського журналіста, активіста і блогера Вадима Комарова було скоєно напад, у результаті якого він упав у кому. Поліція спершу розслідувала напад на нього за статтею «Умисне тяжке тілесне ушкодження», а згодом перекваліфікувала кримінальне провадження на статтю «Замах на умисне вбивство».

У ніч на 20 червня Вадим Комаров помер. Поліція перекваліфікувала кримінальне провадження на статтю «Умисне вбивство».

Черкаські ЗМІ зазначали, що Вадим Комаров у своїх публікаціях не раз порушував гострі теми. Один із найбільш гучних матеріалів перед нападом – про обставини п'яного бунту в Черкаській колонії №62. Серед інших тем публікацій Комарова – розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція у Черкаській міськраді. У 2016 році журналіста намагалися застрелити.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY