detector.media
20.06.2019 13:15
Журналісти назвали цензуру, фізичні погрози та низьку кваліфікацію колег основними загрозами свободі слова в Україні – опитування
Журналісти назвали цензуру, фізичні погрози та низьку кваліфікацію колег основними загрозами свободі слова в Україні  – опитування
Журналісти назвали цензуру з боку власника ЗМІ (70%), низьку кваліфікацію колег (53%) та фізичні погрози або загрозу життю, пов'язані з журналістською діяльністю (41%), основними загрозами свободі слова в Україні.

Про це свідчать дані опитування фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» на замовлення Центру прав людини Zmina за підтримки Freedom House в Україні, передає «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що на запитання, з якими порушеннями свободи слова та інформації респондентам особисто доводилося стикатися, 78% журналістів відповіли, що чиновники їм відмовляли в наданні суспільно важливої інформації, 42% стикалися з цензуруванням готових матеріалів або забороною оприлюднення, 38% назвали випадки замовлень завідомо неправдивої інформації з метою дискредитувати певної людини, 19% стикалися з переслідуванням. Лише 7% не стикалися з порушеннями свободи слова.

«Говорячи про питання цензури в Україні, 12% заявили, що це системна проблема; 68% упевнені, що цензура існує тільки в окремих ЗМІ; 16% зазначили, що цензура існує лише в окремих випадках. Тільки 2% вважають, що цензури в Україні немає. При цьому 94% респондентів бачать обмеження в роботі саме з боку власників ЗМІ», – йдеться в повідомленні.

Крім того, 65% опитаних погодилися, що війна збільшила випадки самоцензури з боку журналістів.

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк у Facebook написала, що стан свободи слова журналісти оцінюють досить високо – 7.6 по 10-бальній шкалі.

«Ці дані перекликаються з тими даними, що ми (ІМІ) фіксуємо. Єдина відмінність у тому, що в нас на першому місці зараз – фізична агресія щодо журналістів», – прокоментувала під час прес-конференції результати дослідження пані Романюк.

Вона також нагадала, що з початку цього року ІМІ зафіксував 99 випадків порушень прав журналістів.

Директор Представництва Freedom House в Україні Метью Шааф вважає важливою солідарність журналістів для підтримки не лише одне одного, а й підтримки журналістських стандартів.

«Журналісти мають виступити на підтримку одне одного, але водночас впливати на своїх колег щодо підтримки поваги до журналістських стандартів. Для ЗМІ це може бути через само- і співрегуляцію, коли ЗМІ працюють спільно, щоб домовитися про стандарти і разом їх дотримуватися. Також важливою є підтримка якісної журналістики», - сказав він на прес-конференції, присвяченій результатам дослідження.

Опитування проводив фонд «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» з 30 травня до 14 червня 2019 року на замовлення Центру прав людини Zmina за підтримки Freedom House в Україні. Загалом було опитано 127 журналістів.

Нагадаємо, Інститут масової інформації в травні зафіксував 13 порушень свободи слова в Україні, усі вони стосувалися фізичної агресії.

Фото: Окасана Романюк 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY