Резонанс має захистити журналіста «Медузи» від свавілля ФСБшників – головред The Insider

Резонанс має захистити журналіста «Медузи» від свавілля ФСБшників – головред The Insider

10 Червня 2019
1476

Резонанс має захистити журналіста «Медузи» від свавілля ФСБшників – головред The Insider

1476
Головний редактор російського видання The Insider Роман Доброхотов вважає, що захистити журналістів-розслідувачів від свавілля влади та правоохоронних органів Росії може публічність і підтримка колег. Про це він сказав 9 червня на Mezhyhirya Fest 2019, коментуючи затримання журналіста-розслідувача «Медузи» Івана Голунова, якого звинувачують у нібито замаху на збут наркотиків у великих розмірах.
Резонанс має захистити журналіста «Медузи» від свавілля ФСБшників – головред The Insider
Резонанс має захистити журналіста «Медузи» від свавілля ФСБшників – головред The Insider

Роман Доброхотов назвав показовим у цьому плані випадок із затриманням 6 червня журналіста «Медузи» Івана Голунова. Сторона обвинувачення заявляє, що Голунов у невстановлений час у невстановленому місці начебто купив у невстановленої особи кокаїн і мефедрон для подальшого перепродажу.

«Думаю, наркотики йому підкинули. Швидше за все, це ФСБшники, які кришують похоронну мафію у Москві: усі ці цвинтарі. Мабуть, вони не знали, хто такий Голунов. Ймовірно, вони думали, що це нікому невідомий чоловік: щось він на них копає, зараз вони йому підкинуть наркоту», — сказав пан Доброхотов.

На його думку, після резонансу цієї справи представники влади та правоохоронних органів РФ більше не ризикнуть у найближчі десять років підкидати журналістам наркотики.

Роман Доброхотов у коментарі «Детектору медіа» спрогнозував, що справа Івана Голунова розвалиться за відсутності доказів: «Зараз він під домашнім арештом. Думаю, далі справа розвалиться, оскільки не буде ніяких доказів, а їх немає. Треба розуміти, що це також відбулося у найбільш невідповідний для Путіна момент, коли він у Санкт-Петербургу пояснював, що треба інвестувати в Росію. Тому я уявляю, що він думає з цього приводу. Треба ще подивитися, що буде з цими ФСБшниками, коли все затихне. Я їм не заздрю».

Роман Доброхотов також додав, що часто від свавілля в Росії страждають регіональні журналісти: «Як правило, журналістів убивають не дуже відомих і в регіонах. Часто це ситуації, пов’язані з екологією. Це може бути тема, на якій журналіст «сидить» роками і він не сподобався місцевому «царьку», то той його вирішив «замочити», думаючи, що не буде резонансу. Часто це так і є — резонансу немає. А коли це журналіст у великому виданні, яке розслідує теми, пов’язані з Путіним, не думаю, що Путін даватиме вказівку вбивати. Принаймні поки цього не було, можливо, почнеться».

Пан Доброхотов розповів, що йому не радили повертатися в Росію після публікації розслідування The Insider та Bellingcat про Анатолія Чепігу — російського диверсанта який, за даними британських розслідувань, відповідальний за отруєння Скрипалів у Великій Британії. «На шляху в аеропорт [Лондона] я зрозумів, що мене не арештують, бо вийшло розслідування «Коммерсанта», який знайшов родичів Чепіги у його селі. Стало зрозуміло, що проти мене вже робити щось немає сенсу, адже є, як мінімум, ще одне видання. І що ви будете і їхніх журналістів арештовувати? Журналістська солідарність дуже важлива», — наголосив медійник.

Нагадаємо, сьогодні, 10 червня, російські видання «Ведомости», «Комерсант» і РБК на знак підтримки журналіста-розслідувача Івана Голунова, вперше вийшли з однаковою обкладинкою «Я-Ми Іван Голунов».

«Ми вітаємо вибір судом більш адекватного, ніж ув'язнення в СІЗО, запобіжного заходу Івану Голунова. Разом із тим ми не вважаємо представлені слідством докази винуватості Івана Голунова переконливими, а обставини його затримання викликають великі сумніви в тому, що при проведенні слідчих дій не було порушено законодавство. Ми не виключаємо, що затримання та подальший арешт Голунова пов'язані з його професійною діяльністю», – йдеться в заяві трьох редакцій.

Фото — організатори «Mezhyhirya Fest 2019»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1476
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду