detector.media
Володимир Малинка
«Детектор медіа»
10.06.2019 15:24
Резонанс має захистити журналіста «Медузи» від свавілля ФСБшників – головред The Insider
Резонанс має захистити журналіста «Медузи» від свавілля ФСБшників – головред The Insider
Головний редактор російського видання The Insider Роман Доброхотов вважає, що захистити журналістів-розслідувачів від свавілля влади та правоохоронних органів Росії може публічність і підтримка колег. Про це він сказав 9 червня на Mezhyhirya Fest 2019, коментуючи затримання журналіста-розслідувача «Медузи» Івана Голунова, якого звинувачують у нібито замаху на збут наркотиків у великих розмірах.

Роман Доброхотов назвав показовим у цьому плані випадок із затриманням 6 червня журналіста «Медузи» Івана Голунова. Сторона обвинувачення заявляє, що Голунов у невстановлений час у невстановленому місці начебто купив у невстановленої особи кокаїн і мефедрон для подальшого перепродажу.

«Думаю, наркотики йому підкинули. Швидше за все, це ФСБшники, які кришують похоронну мафію у Москві: усі ці цвинтарі. Мабуть, вони не знали, хто такий Голунов. Ймовірно, вони думали, що це нікому невідомий чоловік: щось він на них копає, зараз вони йому підкинуть наркоту», — сказав пан Доброхотов.

На його думку, після резонансу цієї справи представники влади та правоохоронних органів РФ більше не ризикнуть у найближчі десять років підкидати журналістам наркотики.

Роман Доброхотов у коментарі «Детектору медіа» спрогнозував, що справа Івана Голунова розвалиться за відсутності доказів: «Зараз він під домашнім арештом. Думаю, далі справа розвалиться, оскільки не буде ніяких доказів, а їх немає. Треба розуміти, що це також відбулося у найбільш невідповідний для Путіна момент, коли він у Санкт-Петербургу пояснював, що треба інвестувати в Росію. Тому я уявляю, що він думає з цього приводу. Треба ще подивитися, що буде з цими ФСБшниками, коли все затихне. Я їм не заздрю».

Роман Доброхотов також додав, що часто від свавілля в Росії страждають регіональні журналісти: «Як правило, журналістів убивають не дуже відомих і в регіонах. Часто це ситуації, пов’язані з екологією. Це може бути тема, на якій журналіст «сидить» роками і він не сподобався місцевому «царьку», то той його вирішив «замочити», думаючи, що не буде резонансу. Часто це так і є — резонансу немає. А коли це журналіст у великому виданні, яке розслідує теми, пов’язані з Путіним, не думаю, що Путін даватиме вказівку вбивати. Принаймні поки цього не було, можливо, почнеться».

Пан Доброхотов розповів, що йому не радили повертатися в Росію після публікації розслідування The Insider та Bellingcat про Анатолія Чепігу — російського диверсанта який, за даними британських розслідувань, відповідальний за отруєння Скрипалів у Великій Британії. «На шляху в аеропорт [Лондона] я зрозумів, що мене не арештують, бо вийшло розслідування «Коммерсанта», який знайшов родичів Чепіги у його селі. Стало зрозуміло, що проти мене вже робити щось немає сенсу, адже є, як мінімум, ще одне видання. І що ви будете і їхніх журналістів арештовувати? Журналістська солідарність дуже важлива», — наголосив медійник.

Нагадаємо, сьогодні, 10 червня, російські видання «Ведомости», «Комерсант» і РБК на знак підтримки журналіста-розслідувача Івана Голунова, вперше вийшли з однаковою обкладинкою «Я-Ми Іван Голунов».

«Ми вітаємо вибір судом більш адекватного, ніж ув'язнення в СІЗО, запобіжного заходу Івану Голунова. Разом із тим ми не вважаємо представлені слідством докази винуватості Івана Голунова переконливими, а обставини його затримання викликають великі сумніви в тому, що при проведенні слідчих дій не було порушено законодавство. Ми не виключаємо, що затримання та подальший арешт Голунова пов'язані з його професійною діяльністю», – йдеться в заяві трьох редакцій.

Фото — організатори «Mezhyhirya Fest 2019»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY